Adıyaman'da Ramazan için alınan yeni tedbirler belirlendi
Adıyaman'da İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Vali Mahmut Çuhadar Başkanlığında toplanarak salgın nedeniyle yeni tedbirler aldı.
Ramazan ayına has alınan tedbirlerin açıklandığı toplantıda toplu iftar ve sahurların yapılmaması uyarısında bulunuldu.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına ilgili kurumlar tarafından müsaade edilmeyecektir. Bu noktada son dönemlerde salgının yayılımında ev içi bulaşma oranının yüksekliği hususu da göz önünde bulundurularak vatandaşların iftar veya sahurlarda misafir kabul etmemeleri konusunda farkındalıklarını artıracak faaliyetler ve duyurulara önem verilecektir. Diyanet İşleri Başkanlığının duyurusuna uygun şekilde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da teravih namazlarının evde kılınmasına devam edilecektir. Öte yandan salgının oluşturduğu riskin artırılmaması açısından teravih namazı nedeniyle evler başta olmak üzere çeşitli yerlerde bir araya gelinmemesi gerektiği konusu vatandaşlara sık sık duyurulacaktır." denildi.
Pide kuyrukları oluşmaması için pide ve ekmek üretimi bir saat öncesinden bitirilecek
Fırın önlerinin kalabalık olmaması için alınan tedbirlerin açıklandığı toplantıda "Ramazan pidesi ve ekmek satışı ile ilgili olarak; Ramazan ayı süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan bir saat önce sonlandırılacak, iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecektir. İftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecektir. Sahurda fırınlarda pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşmaması için ek tedbirler alınacaktır. Ramazan ayının huzur ve güven ortamında geçmesi için il genelinde oluşması muhtemel yoğunluklar göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Mezarlık ziyaretleri kontrollü olarak gerçekleştirilecek
Mezarlık ziyaretleriyle ilgili alınan kararda "Ramazan ayı ile birlikte türbe ziyaretlerinde yaşanabilecek artış ve bu şekilde oluşabilecek kalabalıkların oluşturacağı riske karşı yetkili birimlerce fiziki mesafe kurallarının eksiksiz uygulanması başta olmak üzere gerekli önlemlerin alınması sağlanacaktır. İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayıları artırılacaktır. Ramazan ayı boyunca yoğunlaşan mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak, fiziki mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecektir." şeklinde ifadelere yer verildi.
Fahiş fiyat uygulaması denetlenecek
Ramazan ayını fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma, işletmelere yönelik denetimler arttırılmasına yönelik yapılan açıklamada "Ramazan ayı süresince alışveriş yoğunluğunun artabileceği göz önünde bulundurularak başta market ve pazar yerleri olmak üzere kalabalıkların oluşabileceği alanlarda fiziki mesafe koşullarının korunmasına yönelik her türlü tedbir alınacaktır. Bu kapsamda 30.11.2020 tarih ve 20077 sayılı genelgede belirtildiği üzere her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının 01.12.2020 tarih ve 2020 / 12-2 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile belirlenen kurallar çerçevesinde devamı ve denetimlerin buna göre gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Ramazan ayını fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma, işletmelere yönelik denetimler arttırılmasına ve aykırı durumlarla karşılaşılması halinde gerekli adli, idari işlemler ivedilikle yapılmasına.
İçerisinde barındırdığı şefkat ve merhamet duygularıyla birlikte bir sosyal sorumluluk ayı da olan Ramazan’da toplumsal dayanışma, yardımlaşma, duygu ve faaliyetleri en üst seviyeye ulaşmaktadır. Bu doğrultuda ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak dar gelirli vatandaşların gözetilmesi, başta öksüz, yetim çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlara her türlü desteğin verilmesi hususunda azami gayret gösterilmesine karar verildi. Hepimizin birbirimize karşı sorumlu olduğu bu süreçte, salgının yayılım hızının kontrol altında tutulması ve günlük vaka sayılarının tekrar düşürülebilmesi için alınan tedbir ve belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince eksiksiz uyulmasına, dinamik denetim modeli çerçevesinde geniş katılımlı, etkin, planlı ve sürekli, kesintisiz şekilde denetim faaliyetlerinin sürdürülmesine." denildi.
Açıklamada son olarak "Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun yirmi yedinci ve yetmiş ikinci maddeleri uyarınca uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun yüz doksan beşinci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, uygulamada birlikteliğin sağlanması için alınan kararların ilgili kurumlara iletilmek üzere Kaymakamlıklara iletilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)