• DOLAR 32.326
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2389.355
  • ...
HÜDA PAR-HDP görüşmesi mümkün mü?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Independent Türkçe servisinden Abdlhakim Günaydın, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Sıtkı Zilan ve Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun’a ‘HÜDA PAR- HDP görüşmesi mümkün mü?’ sorusunu yöneltti. Zilan, “Görüşme talebinin HDP'den gitmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

Yurtdışında yaşayan eski milletvekili Hasip Kaplan, bu yöndeki görüşünü sosyal medya hesabında paylaştı.  Kaplan, "HDP ile HÜDA PAR aradaki buzları eritmelidir, Kürt halkının özgürlüğü için zorunludur" dedi.  Eski vekil Kaplan'ın bu önerisini bölgede yaşayanlar değerlendirdi.

"DOLAYLI GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu da Kaplan ile benzer görüşte.  Bedirhanoğlu'na göre iki parti arasında diyalog tabii ki mümkün ve bu zaman zaman denendi. 6-8 Ekim olayları sonrasında daha geniş çaplı çatışmaların olmaması için kendisinin de içinde bulundu bir heyetin görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Bedirhanoğlu, "Sonrası için çok iyi neticeler alınmasa da kısmen olumlu sonuçlandı. Çünkü en azından bir çatışmasızlık ortamı oluştu. Dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve rahmetli Tahir Elçi'nin de içinde olduğu heyetimiz taraflarla birçok görüşme gerçekleştirdi" dedi.

"KÜRT SORUNUNUN BİRTAKIM PLATFORMLARA TAŞINMASINA KATKI SAĞLAR"

Eski düşmanlığın büyük ölçüde aşıldığın aktaran Bedirhanoğlu, şunları kaydetti:  " Aralarında belli bir diyalogun olması Kürt toplumunun geleceği açısından önemli ve değerli olur. Bu anlamda iki partinin toplumun farklı kesimlerini temsil eden bu iki partinin yan yana gelmesinde Kürt sorununun birtakım platformlara taşınması bakımından ciddi bir sinerji yaratacağını düşünüyorum."

“HÜDA PAR GÖRÜŞME TARAFTARIYDI”

Eski Azadi Hareketi Genel Sekreteri Avukat Sıdkı Zilan ise diyalogun mümkün olduğunu ama HDP kaynaklı bazı sorunların bunu zorlaştırdığını söyledi.  HÜDA PAR yöneticilerinin 6-8 Ekim gibi yaşanan birçok sorundan sonra 'Yeni bir sayfa açmaya hazırız' dediğini hatırlatan Zilan, "Dönemin Eş Genel Başkanı Sezai Temelli bir gün sonra 'böyle bir şey yok, olmamış ve olamaz' ifadelerini kullandı ama HDP'den kimse 'Sen kim oluyorsun böyle diyorsun?' diyemedi" ifadelerine yer verdi.

Diyalogun olması için bir dönem kendisinin de içinde yer aldığı heyet olarak aracı olduklarını dile getiren Zilan, "4-5 kişi HDP'den üst düzey yöneticilerle görüşmüştük. Şimdiki Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Ahmet Türk ve Nimetullah Erdoğmuş da vardı. HÜDA PAR görüşme taraftarıydı ama HDP onlarla bir çay bile içmedi. Zaten bütün diyaloglar çay içme ile başlar. HDP geri dönüş bile yapmadı.  Dolayısıyla şimdi görüşme talebinin HDP'den gitmesi lazım. HDP kendince HÜDA PAR'ı meşrulaştırmak istemiyor ama HÜDA-PAR da onlar gibi meşru bir partidir" diye konuştu.

“DİYALOGUN BAŞLAMASI KÜRT TOPLUMU İÇİN İYİ OLACAKTIR”

Zilan'a göre iki partinin bir araya gelmesi Kürt sorunun demokratik yollardan çözümüne müthiş bir katkı yapabilir.  Zilan, "Seçim işbirliği filan demiyorum tarafların yan yana gelip bir fotoğraf vermesi ve bir çay içmesi dahi büyük bir iyimserliğe yol açar" dedi ve şunları ekledi:  "Erdoğan veya hükümet, HÜDA PAR'a ihtiyaç duyduğu için bunu olumsuz olarak yansıtabilir ama kesinlikle öyle değil.  Mesela Millet İttifakı’nda Demokrat Parti var ki oyu HÜDA PAR kadar değildir. Demem o ki HÜDA PAR oyun kuramasa da oyun bozabiliyor. Mesela bir seçimde yaptığım hesaplamalara göre HDP, HÜDAPAR sayesinde 8 milletvekili fazla çıkardı. Yine yerel seçimlerde 10 kadar belediye başkanlığı kazandı. HÜDA PAR ne kadar seçime girmişse HDP kazançlı çıkmıştır. Niye? Çünkü AK Parti'nin oyunu aşağı çekmiştir. HDP'nin yerinde olsaydın 2-3 ilçede HÜDA PAR'ın lehine seçimlerden çekilirdim. Bu aynı zamanda bir denge unsuru da olurdu. Sonuç olarak diyalogun başlaması Kürt toplumu için iyi olacaktır. Kesinlikle HDP ve HÜDA PAR bir an önce bu görüşmeyi gerçekleştirmelidir. Şimdiye kadar bu görüşmeyi yapmamış olmaları ayıptır.

“GÖRÜŞME MÜMKÜN”

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun göre ise taraflar bir araya gelme konusunda çok hevesli değiller. Şimdiye kadar da resmi hiçbir temas olmadı. Yapılanlar ise hep gayri resmi gerçekleşti. "İki taraf da aslında birbirine çok meşruiyet vermek istemiyor" diyen Girasun, "Görüşme mümkün. Tarafların bundan nasıl bir siyasal kazanç elde etme isteğinin uyanacağı ile alakalı ile gelişir" dedi.  HÜDA PAR'ın Türkiye'de 300 bin civarında oy alan bir siyasal hareket olduğunu ve Kürt meselesine dair net talepleri olduğuna dikkati çeken Girasun, "Aslında bakarsanız Kürt meselesi üzerinden HDP ile en yakın vaat ve söylemleri olan siyasal parti HÜDA PAR'dır. İkisi de resmi olarak anadilde eğitim, Kürtlere bir statünün verilmesi gibi konuları savunuyor ve parti programları ile seçim beyannamelerinde dile getiriyorlar. " değerlendirmesinde bulundu.

"GÖRÜŞME GERGİN HAVAYI YOK EDER"

Girasun, sözlerini şöyle tamamladı:  "HÜDA PAR, HDP ile bir ittifak için kitlesini ne kadar razı eder, doğrusu bu soru işaretidir. HDP içinde bu böyledir. Şu an bir ittifaktan ziyade bir temas veya bir görüşmeden söz etmek gerek. İlla ittifak ile sonuçlanmasa da bütün siyasi partilerin birbiriyle diyalogları var.  Dolayısıyla HDP ve HÜDA PAR arasında bir görüşmenin gerçekleşmesi Kürt toplumunun siyasal havasının normalleşmesini de sağlar. İki parti arasında şimdilik bir koalisyon, ittifak veya seçim birlikteliğinden söz etmek için erken ama ilişkilerinin en azından normalleşmesi ve temas sağlanması olumlu bir hava yaratır. Kürt toplumu da buna hazır ve bu sağlanabilir. Bu hem Kürt siyasetini normalleştirir hem de HDP ve HÜDA PAR tabanları arasındaki gergin havayı yok eder. Muhtemel bir görüşme bu gergin havayı dağıtır."

Bu haberler de ilginizi çekebilir