Fahrettin Koca’dan ‘Ramazan’ açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ramazan ayı ile ilgili açıklamada bulundu. Koca, “Ramazanda hareketliliği azaltmamız lazım.” ifadelerini kullandı. Ancak kamuoyu ramazan ayının manevi ikliminin zarar görmesinden endişeli.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a konuştu. Gündemdeki ramazan ayı kısıtlamalarıyla ilgili konuşan Koca, “Ramazanı fırsata çevirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı kararla camilerde teravih kılınması yasaklanmıştı. Teravih kararı sonrası kamuoyu salgın tedbirlerine en çok uyulan yerlerin başında gelen camilerin salgın tedbirleri kapsamında kısıtlanmasına tepki göstermişti. Öte yandan AK Parti’nin kongrelerinin ve nevruz etkinliklerinin yapılması da büyük tepki çekmişti.
"RAMAZANDA HAREKETLİLİĞİ AZALTMAMIZ LAZIM"
Ahmet Hakan’a konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı: "Ramazanı fırsata çevirmemiz gerekiyor. Ramazanda hareketliliği azaltmamız lazım. Bugüne kadar yaşadığımız piklerde bir noktadan sonra durduğunu biliyoruz. Bu da aynı şekilde olacak. Ama bu nereye kadar çıkabilir? Onun için bir şey demem zor. Fakat önümüzdeki ramazan ayıyla birlikte hareketlilik azalırsa pik noktasından aşağı doğru inişi bekliyoruz. Artan vaka sayısına göre hastanede entübe olan, yoğun bakıma alınan, hastanede yatan hasta sayısının aynı oranda olmadığını görüyoruz.”
“ÜÇ DÖRT HAFTA DAHA BÖYLE GİDERSE, SORUN OLMAYA BAŞLAR”
65 yaş üzeri kişilerin vefat oranı, yüzde 20’ye yakın düştüğünü belirten Koca, “Başka bir parametre söyleyeyim: 20 yaşla 64 yaş arası ölüm oranı yüzde 20’den yüzde 32’ye çıkarak yüzde 50’nin üzerinde arttı. Bu oranlar, aşının etkisini ortaya koyuyor. Ocak ayında vaka sayısı 5-6 bin iken bizim günde ortalama 100’e yakın yoğun bakıma giren hastamız olurdu. Şimdi vaka sayısı 54-55 binlerde... Yoğun bakıma giren hasta sayımız 300... Entübe olanlar da 100’den 300’e çıktı. Vaka sayısı 9 kat artarken, yoğun bakım ve entübe olan hasta sayısı üçte bir artıyor. (Sağlık sisteminde tıkanma var mı?) Şu anda bir sorun yok. Ama üç dört hafta daha böyle giderse, sorun olmaya başlar. Şu andaki yük, bizim özellikle kasım aralık döneminde yaşadığımız sağlık yükünün oldukça altında." ifadelerini kullandı.