Kalbi 2 Kez Duran Bebek Hayata Tutundu
İzmir`de çok nadir görülen bir sendroma yakalandığı tespit edilen 7 aylık bebek, felç geçirmesine ve 2 kez kalbi durmasına rağmen 45 günlük tedaviyle hayata tutunmayı başardı.
Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Hasan Ağın, AA muhabirine Kutalp bebeğin tedavisinde kullanılan plazmaferez uygulamasının, yetişkinlerde sıklıkla uygulandığına işaret ederek, şöyle konuştu:
``Literatüre göre Kutalp, Guillain Barre Sendromu için plazmaferez uygulanan en küçük bebek. Bu açıdan da tedavisi bizim için gurur kaynağı. Sonuçları kongrelerde meslektaşlarımızla paylaşacağız. Plazmaferez, ilaç tedavilerinden sonra son çaredir. Büyük bir damarına kateter takılıyor. Aynen diyaliz gibi kanı dışarıda temizleniyor ve tekrar çocuğa veriliyor. Riskli ve meşakkatli bir işlem ama Kutalp bunun hakkından geldi. Guillain Barre Sendromu, aşılamalar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 200 binde 1 görülen bir sendrom. Sendromun en kötü senaryosunda, hiçbir geri dönme olmaz, solunum kasları etkilenir, en kötü ihtimal ölüm. Sendromun Kutalp`in yaşadığı tipinde, ölüm riski yüzde 50-60 civarında. Bundan sonra kontrolleri olacak.``