• DOLAR 34.652
  • EURO 36.464
  • ALTIN 2920.022
  • ...

Viranşehir Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Kaymakamı Sayın Ömer Dereci iki yılı aşkın bir süre üzerinde çalıştıkları Tarımsal Sulamada GES Projesinin fizibilite raporunun tamamlandığını belirterek ortaya çıkan sonucun umut verici olduğunu kaydetti.

Tarımsal sulamada güneş enerjisinin kullanılması durumunda bölgedeki enerji sorununa kalıcı ve sürdürülebilir çözüm getirileceğinin altını çizen Dereci, " Türkiye pamuk yetiştiriciliğinde dünyada ilk 10'da olmasına rağmen, 2019/2020 verilerine göre dünya pamuk ithalatında 5. sırada yer alıyor. Bu veriler pamuğun Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu göstermektedir. Türkiye'de pamuğun yarısından fazlası Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Pamuk ekim alanları sürekli genişleyen Güneydoğu Anadolu'da artan maliyetler çiftçileri farklı arayışlar içine sokmuştur. Pamuk üretiminde çiftçiyi en çok zorlayan maliyet kalemi enerji olarak görülüyor. Enerji maliyetinin düşürülmesi için ortaya koyduğumuz Tarımsal Sulamada GES modelinin fizibilite raporunda vardığımız sonuç, enerji sorununun kalıcı ve sürdürülebilir olarak çözülebildiğidir."

Tarımsal Sulamada GES Projesinin enerjinin ucuz bir şekilde sağlanması dışında da faydaları olduğunu dile getiren Dereci, " Güneş Enerji Santrali kurmak, kooperatif tüzel kişilikleri üzerinden başvuru yapmayı gerektiriyor. Kurulacak Kalkınma kooperatifleri ile çiftçilerin örgütlü bir şekilde hareket etmesi sağlanacağı gibi bölgede süren vahşi sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi ekonomik olmayan ve basit usullü tarım yöntemleri yerine damlama sulama, zararlıları ile biyolojik mücadele ve doğal gübreleme gibi modern yöntemlerin yaygınlaştırılması sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Tarımsal Sulamada GES Fizibilite Raporu'nu hazırlayan ekibin başında olan Süha Durak yaptığı sunumda katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Tarımsal Sulamada GES Projesinin maliyet tablosunun analizinde projenin hibe desteği alması durumunda 3 yıl, yatırımcıları öz kaynakları ile projenin uygulanması halinde 6 yıl içinde kendini amorti ettiğini belirten Durak, kurulacak GES'in ekonomik ömrünün 25 yıl olduğunu kaydetti.

Toplantıya İlçe Kaymakamı Ömer Dereci, Belediye Başkan Yardımcısı Ragıp Yıldırım, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Tekin, Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Varlı, Karacadağ Kalkınma Ajansından Yunus Çolak, Kırsal Kalkınmadan Mehmet Uçman, GAP İdaresi Başkanlığından Yılmaz Dağtekin ve çiftçiler katıldı. (İLKHA)