• DOLAR 32.45
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2441.104
  • ...
Kadın Kocasına Zekat Verebilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, “Kadın Kocasına Zekat Verebilir mi?” sorusuna verdiği cevapta önemli hususlara dikkat çekti. Peki, "Kadın Kocasına Zekat Verebilir mi?" detaylar haberimizde…

“DAHA FAZİLETLİ”

Fetva Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Malı nisap miktarına ulaşan kişi, zekâtını Kur’an-ı Kerim’de zikredilen sekiz sınıftan mevcut olanlara vermelidir. Bu sekiz sınıftan fakir ve miskinler; zekât veren kişinin, nafakasını (geçimini) karşılamakla yükümlü olduğu yakın akrabaları olmamalıdır. Dolayısıyla koca, -nafakasını karşılamakla yükümlü olduğundan- eşine zekât veremez. Bunun aksine kadın, eğer kocası gerçekten de fakirse kendisine zekât verebilir. Çünkü kadın, kocasının nafakasını karşılamakla yükümlü değildir. Hatta kendisinin, zekatını kocasına vermesi daha faziletlidir.

 ONA İKİ ECİR VARDIR

Bunun delili Buhârî ve Müslim’de geçen şu hadistir: Abdullah bin Mes’ud'un (radiyallahuanh) eşi Hz. Zeynep, zekâtını kocasına verip-veremeyeceğini öğrenmek için Efendimiz'in (aleyhissalatu vesselam) evine doğru gider ve orda Hz. Bilal’e; ‘’Git benim sualimi Resulullah’a sor’’ der. Hz. Bilal de Resulullah'a (aleyhissalatu vesselam) gider ve bu konuyla ilgili soruyu sorar. Bunun üzerine Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) ‘’Evet, verebilir’’ der. Ardından Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurur: Ona iki ecir vardır; Akrabalık sevabı ve sadaka sevabı (Buhârî, Zekât 48, No: 1466; Müslim, Zekât 45, No: 1000).

 CAİZ Mİ?

İbn Hacer bu hadisi şerh ederken, aralarında İmam Şafi’nin de bulunduğu birçok âlimin, kadının zekâtını kocasına vermesinin caiz olduğu görüşünü aktarır (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî III, 415).” ifadelerine yer verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir