• DOLAR 32.579
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2457.094
  • ...
Darfur'da kabileler arasındaki çatışmalar 18 can aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAHRA ALTI AFRİKA
Sudan'da doktorların oluşturduğu yerel bir komite, başkent Darfur'da aşiretler arasındaki çatışmaların en az 18 kişinin ölümüne ve 54 kişinin yaralanmasına neden olduğunu bildirdi. 

Batı Darfur Doktorlar Komitesi, Cumartesi ve Pazar günkü çatışmaları gerekçe göstererek yaptığı açıklamada, "Komite, Al-Jeneina Eğitim Hastanesi’nde 18 ölüm ve 54 yaralı kaydetti." dedi.

Bir görgü tanığı olan Abdülrahman Ahmet AFP'ye verdiği demeçte, "Pazartesi günü silah sesleriyle uyandık... Çatışmalar hala devam ediyor ve kasabanın batı banliyölerine (Al-Jeneina) kadar yayıldı." dedi.

2016 yılında kurulan, tıp camiasını temsil eden ülke çapında bağımsız bir organın parçası olan komite, yaralı kurbanları taşıyan bir ambulansın saldırıya uğradığını söyledi.

Hastanelere hala yaralıların getirildiği de bildirildi.

Birleşmiş Milletler'e göre, Darfur bölgesi, 2003 yılında patlak veren ve yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne ve 2.5 milyon kişinin yerinden edilmesine neden olan şiddetli bir çatışmaya sahne oldu.

Çatışma yıllar içinde azaldı, ancak bölgede toprak ve suya erişim konusunda etnik ve aşiret çatışmaları periyodik olarak alevleniyor.

Bu çatışmalar genellikle göçebe Arap çobanları ve Arap olmayan etnik gruplardan çiftçileri karşı karşıya getiriyor.

Bölgenin uzun yıllardır tanık olduğu en kanlı katliamlardan biri geçtiğimiz Ocak ayında 200’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Sudan, uzun süredir başkan olan Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından zorlu bir geçiş dönemi yaşıyor. 

Geçiş hükümeti, Darfur da dahil olmak üzere Sudan'ın ana çatışma bölgelerinde isyancı gruplarla barış inşa etmeye çalışıyor.

Geçen yıl 31 Aralık'ta, BM ve Afrika Birliği, bölge sakinleri bölgede daha fazla şiddet olaylarının patlak vermesinden korkarken, Darfur'daki 13 yıllık bir barışı koruma misyonunu sona erdirdi.

Çeviri: Emirhan Kemendi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir