• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
Kanserde kişiye özel tedaviye ‘Tanı kit’i Türkiye’de üretiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Gene-IST (İstanbul Moleküler Genetik İlaç ARGE ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi), global tıp dünyasına damgasını vurdu. Kişisel kanser ilacını ve tedavi yöntemini belirleyen ‘Prognostik Kanser PD-L1 Gerçek Zamanlı PCR Kiti’, kanser hastalarının hangi olası tedavilere, hangi ilaç dozlarında yanıt vereceğini tespit ediyor.

PAZARDA İLK VE TEK

Gene-IST’in kurucularından Prof. Dr. Belgin Süsleyici, “Ürettiğimiz kit, milli ve yerli. Hem ulusal hem de uluslararası pazarda immün checkpoint inhibitörlerin hedef moleküllerinden PD-L1 geninin kişiye özel varyasyonlarını tespit eden ilk ve tek ürün. İmmün checkpoint inhibitörleri; son 10 yıl içinde geliştirildi ve halen patent koruması altında oldukları için muadilleri bulunmayan, son derece pahalı ilaçlar” bilgisini paylaştı. Kit projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Süsleyici, İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

KİŞİSEL İLAÇ TEST KİTİ

Gene-IST’i tanıtır mısınız? Gene-IST’i 2018 yılında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi bünyesinde ortağım Prof. Dr. Atila Karaalp ile birlikte kurduk. Firmamızda moleküler genetik ve farmakoloji alanlarında Ar-Ge, biyoteknoloji, eğitim ve danışmanlık, kit üretimi, ithalat ve ihracat hizmetleri veriyoruz.

Gene-IST ne üretiyor? Farmakogenetik test kitleri geliştiriyoruz. Söz konusu kitler; kanserli dokularda ilaç yanıtını değiştiren ve sağ kalımı etkileyen genetik faktörleri belirleyip, kişiye özel akılcı ilaç tedavilerinin uygulanmasına imkân sağlıyor. Tanı-tedavi yanıtı kitleri ile kişisel genetik farklılıklar nedeniyle oluşabilecek toksik etkiler belirleniyor. Böylece, bireyselleştirilmiş daha etkili tedavilerin uygulanması sağlanabiliyor. Gereksiz ilaç kullanımı ve istenmeyen yan etkiler nedeniyle oluşan maliyetler de büyük ölçüde önlenebiliyor.

GERÇEK ZAMANLI PCR

Ürettiğiniz ‘ilaç tanı kiti’ ile ilgili bilgi verir misiniz? ‘Kanserin Seyri ile Hastalar Arasında Tedaviye Yanıt Farklılıklarının Moleküler Nedenlerinin Araştırılması ve Buna Yönelik Tanı Kiti Geliştirilmesi’ projemiz kapsamında diyagnostik (tanı tedavisi) gerçek zamanlı PCR kiti ürettik. ‘Prognostik Kanser PD-L1 Gerçek Zamanlı PCR Kiti’ ile kanser hastalarının hangi olası tedavilere ve hangi ilaç dozlarında yanıt vereceğini belirleyebiliyoruz.

TEDAVİYE YETERSİZ YANIT

Kanser tedavisinde kat edilen mesafe nedir? Yeni nesil kemoterapi ve immünoterapi ilaçları ile birlikte bazı ilerlemeler sağlandı. Fakat tedaviye verilen yanıtlar hâlâ yeterli düzeyde değil. Çünkü kanser seyrini tümörün genetik özellikleri belirliyor. Tümör dokusunda bulunabilecek bazı mutasyonlar nedeniyle hastanın kanser ilaçlarına yanıtı tam olmayabiliyor. Bu mutasyonlar, ilacın etkisini gösterememesine, gereksiz zaman ve para kaybına neden oluyor. Öte yandan, ilaçların toksik etkileri ve ilaç direncine bağlı olarak tedavi etkinliğinin yeterli seviyede olmaması da diğer sorunlar arasında.

KİTİN FAYDALARI

* Kanserin seyrinin öngörülmesini sağlıyor. * Olası mutasyonları saptayabiliyor. * Hasta için olası tedavi yöntemi belirliyor. * İlaç dozlarının hastaya özel ayarlanabilmesine imkan veriyor. * Hastalar hedefe yönelik ilaçlarla etkili tedavi edilebiliyor. * Tümöral doku DNA’sındaki ilaç direncini tespit edebiliyor. * İlaç toksisitesine neden olabilecek gen farklıklarını belirliyor. * Her marka PCR cihazında kullanılabiliyor. * Çok kısa sürede güvenilir sonuçlar veriyor. * Düşük maliyeti ile kolay ulaşılabiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri