• DOLAR 34.277
  • EURO 37.497
  • ALTIN 2930.814
  • ...
`Yeni İmar Planı olumlu ancak yetersizdir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Van Emlakçılar ile Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, gerekli revizyonların yapılması gerektiğini belirtirken Van Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı Sabri Çalım ise emlak sektörünün imarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını, yeni imarın ise olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi.


Bakan Bayraktar`a yeni imarla ilgili 10 maddelik bir dosya sunuldu
Van Emlakçılar ile Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, geçtiğimiz günlerde imar alanındaki sıkıntıları gidermek ve bir takım incelemelerde bulunmak üzere Van`a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a yeni imar planındaki sorunlarla ilgili 10 maddelik yazılı bir dosya sunduklarını hatırlattı.


"Yeni imarın revizyondan geçirilmesini istiyoruz"
Van için yaşanabilir, sağlıklı ve anlamlı bir imar yapılmasını istediklerini belirten Özdek şu ifadeleri kıllandı: "Yeni çıkan İmar Planının halkı kısmen incittiğini, ekonomik anlamda zararlara uğrattığını gördük. Onun için bizler bu İmarın revizyondan geçirilerek daha güzel ve olumlu hale getirilmesini istiyoruz. İmar bir ilin kalkınması için en önemli unsurlardan biridir. İmarın olmasıyla düzgün bir yapılaşmaya gidilebilir. Ama şunu görüyoruz ki şu an bu imardan dolayı incinen insanlar var. Bizler bu insanlarımızın incinmesini istemiyoruz. Dolayısıyla yeni imardan da beklentilerimiz revizelerdir. Bu konuda bizler gereken çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


"Arsalarından yolgeçen vatandaşlar mutlaka dinlenmeli"
Yeni İmar planında halkın en fazla şikâyet ettiği konu olan yolların genişletilmesi ile ilgili olarak ev ya da arsalarına yol vuran vatandaşların mutlaka yetkililerce dinlenilmesini ve taleplerinin kale alınmasını isteyen Özdek, "Onların yaralarını sarmak adına bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından destek bekliyoruz" dedi.


Mağduriyetler asgari seviyeye indirilmeli
Yeni planda güzel değişimlerin söz konusu olduğunu ifade eden Özdek, "Bizler halkı sıkıntıya sokmadan bu işlerin yürütülmesi taraftarıyız. Zararların asgari seviyeye indirilerek güzel çalışmalar yapılabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.


"İmardan kaynaklanan ciddi zararlarımız oldu"
Daha sonra sorularımızı yanıtlayan Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı Sabri Çalım ise imar planın geciktirilmesinden dolayı yaşanan sıkıntıları hatırlatarak, "Depremlerin üzerinden bir buçuk yıl geçti. Bildiğiniz gibi bu süreç içerisinde imardan kaynaklanan ciddi zararlarımız oldu. Çünkü arazi alacak olan vatandaşların imarla ilgili kaygıları vardı. Onun için arsa ya da gayrimenkul alışverişi en büyük darbeyi aldık" dedi.


"Herkesi memnun etmek mümkün değildir"
Yeni İmar Planını olumlu ancak eksik gördüklerini aktaran Çalım, "Burada herkesi memnun etmesi mümkün değildir. Sıkıntılar mutlaka olacaktır, ancak önemli olan Bakanlığın bu vatandaşlara sahip çıkması ve mağduriyetleri en aza indirgemesidir. Dolayısıyla yeni imarın çok güzel tarafları var. Güzel bir projedir. Ancak yeterli değildir ve gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca mağdur olan vatandaşların mağduriyetleri konusunda da hassas davranılırsa iyi olacağı kanısındayım" şeklinde konuştu.


"Van`da yapıların yüzde 90`ı ruhsatsızdır"
Van`da önemli sorunların başında ruhsat sıkıntısının geldiğini belirten Çalım, Van`da yapıların yüzde 90`nının ruhsatsız olduğunu aktardı. Çalım, "Bir evin değeri kadar bir ruhsat parası istendiği için vatandaş mecburen ruhsatsız yapılaşmaya gidiyor. Kentin şu an yüzde 90`ı bu haldedir. Bu yapıların hepsini yıkmamanın da imkânsız olduğu göz önüne alınarak, burada Van Belediyesinin geçmişten gelerek ruhsatlar konusunda bir iyileştirme yapması ya da bir af getirmesi gerekir" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir