• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Esir takası olmadan HAMAS ile anlaşmak mümkün değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin askeri muhabiri siyonist gazeteci Lev-Ram, “Son haftalara kadar iki taraf (israil-HAMAS) arasındaki dolaylı görüşmeler, perde arkasında devam etti. israil, geçmişteki görüşmelerden farklı olarak bu kez HAMAS'ın anlaşmayı ilerletme arzusunu hissediyor.” ifadelerine yer verdi.

Siyonist rejimin askeri ve güvenlik kurumlarının, esir takasında sadece insani boyuta odaklanmanın çözüm olmadığına inandığını aktaran Lev-Ram, siyonist rejimin bir bedel ödemesi gerektiğini vurguladı.

Lev-Ram, kurulacak yeni hükümetin, takas görüşmelerinde ilerleme kaydetmeye yanaşmayacağına ve siyasi bedel ödeme risklerinden uzak durmak isteyeceğine dikkat çekti.           

Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda esir takasının gündeme gelmesi üzerine Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Siyasi Birimi üyelerinden Musa Dudin, siyonist Yahudilerin desteklediği sağ bloğun başını çeken Likud Partisi'nin başkanlığı görevini yürüten siyonist Binyamin Netanyahu'nun, vatandaşlarının canını hiçe saymakta olduğunu belirtmişti.

HAMAS’ın Filistinli Esirler Komitesi sorumlusu Dudin, “Esir takası anlaşmasının gerçekleşmemesinin baş sorumlusu işgalci Netanyahu’dur.” ifadelerini kullanmıştı.

HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 2014 yazında esir alınan siyonist askerlere karşılık işgal zindanlarında bulunan Filistinli esirleri kurtarmak için girişimleri sürerken HAMAS, müzakerelerin ilerlemesi için öncelikle daha önceki esir takasında serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklanan esirlerin serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Yerel basında daha önce de siyonist işgal rejimi ile HAMAS arasında esir takası anlaşması için dolaylı görüşmeler yapıldığına yönelik birçok haber yer almış ancak iki taraf arasında herhangi bir mutabakat sağlanamamıştı.

HAMAS'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Nisan 2016'da elinde 4 siyonist asker olduğunu açıklamış, askerlerin durumu hakkında ise bilgi vermemişti.

Siyonist işgal rejimi, önce söz konusu askerlerden Hedar Golden ve Oron Şaul'un 2014'teki Gazze savaşında öldüğünü duyurmuş, ancak sözde Savunma Bakanlığı Haziran 2017'de askerlerin durumunu "kayıp ve esir" olarak değiştirmişti.

Siyonist rejim ayrıca biri Etiyopya asıllı Avraham Mengistu diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının daha Gazze'de olduğunu ileri açıklamıştı.

HAMAS ile siyonist işgal rejimi arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan siyonist asker Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir