• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'nin her köşesinden birçok firmanın, ürünlerini tanıtmasına fırsat veren "Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı" bugün sona erdi.

Fuara dair izlenimlerini ve sektörlerindeki sıkıntılarını anlatan firma yetkilileri, beklentilerinin karşılandığını ifade etti.

Fuar alanında stant açan traktör satış firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Taş, son 2 yıldır sektörde iyi bir satış potansiyelini yakaladıklarını belirtti.

Traktör satışlarının 2'ye katlandığına dikkat çeken Taş, bunun hava şartlarının iyi olmasından kaynaklandığını savundu.

Salgından dolayı geçen sene fuarın kurulamadığını hatırlatan Taş, "Covid-19 salgınından dolayı kapılar kapalıydı. Ülkemizdeki yüzde 100 yerli olan traktör satışlarımız hiç durmadı, devam etti. Tarımın da ilerlemesiyle satışlarımız geçen yıllara oranla fazlasıyla arttı." ifadelerini kullandı.

"Şimdilik satışlardan memnunuz, umarım böyle devam eder"

Çiftçilerin alım güçlerine ve ödeme şekillerine de değinen Taş, "Müşterilerimizin şu anda nakdi olarak alım güçleri olmadığından ödemelerinin bir kısmını şimdi, diğer kısmını ise mahsullerini kaldırdıklarından sonra kredi çekip ödüyorlar. Şimdilik satışlardan memnunuz, umarım böyle devam eder." şeklinde konuştu.

Salgın sürecinden sonra açılan ilk fuar olmasına rağmen satışların iyi olduğuna vurgu yapan traktör satış firmasının Bölge Satış Müdürü Ramazan Uyanık, "Son 2 yıldır pandemi nedeniyle fuarlar organize edilmiyor. Vakaların düşmesiyle ve bazı önlemlerin alınmasıyla HES kodu, maske, mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde fuarın kurulmasına izin verildi." diye belirtti.

Uyanık, "Bu yıl ülkemizde bazı ekonomik şartlardan dolayı alım gücü azaldı. Buna rağmen katılım ve satışlarımız tatmin edici boyutta. Tabi bu yıl uzun bir aradan sonra yağmur yağdı. Yağmurun yağmaması elbette ki bizleri etkiledi. Özellikle Diyarbakır'ın güney kesimlerinde kuraklık biraz daha fazla etkili oldu ve sıkıntısını da yaşadık. Pandemi sürecinden sonra ilk fuarımız oldu. Gayet iyi geçti." dedi.

"Doların ve ham maddenin yükselmesi ve alım gücünün azalmasına rağmen satışlar iyi"

Havalandırma ve soğutma sistemlerin satıcısı Nihat Karakaya ise, "Bulunduğumuz salgın sürecinde herkesin durumu belli. Doların ve ham maddenin yükselmesi ve alım gücünün azalması hem alıcıları hem de tüketicileri çok mağdur etti. Tabi buna rağmen şükür etmek lazım. Fuara ürünlerimizi tanıtmak için geldik. Makine satışı yapan firmaların satışları oldukça bizim de satışımız oluyor. Burada birbirimize bağlıyız." ifadelerini kullandı.

Salgından önceki fuarlara göre satışlarda düşüş olduğunu söyleyen Karakaya, "Sebebi korku ve salgın sürecidir. Tabi eski günlere dönmemek için herkesin bir eksiği var. Bunu fuarcılardan çok alana gelen müşterilerin dikkat etmesi ve hoşgörülü davranması lazım." şeklinde konuştu.

"Beklentimizi alamadık"

Ürünlerini tanıtmak üzere fuarda yerini alan fidan üreticisi Mehmet Yünül, "Bu yıl maalesef beklentimizi alamadık. Büyük ihtimalle maddi sıkıntıdan kaynaklanıyor. Vatandaşların alım gücü çok düşük. En büyük sebebi ise salgın ve yağmurun yağmamasıdır. Kendi ürünlerimizden yola çıkarsak kuraklıktan ziyade havaların soğuk ve sıcak geçmesiyle fidanlarımız bayağı olumsuz etkilendi. Son zamanlarda yağan yağmurların da ürünlerimize pek bir faydası olmadı." ifadelerini kullandı.

Sektörün farklı yönlerini öne süren Yünül, "Çiçekler her zaman evlerimizi yeşillendiren ve güzelleştiren ürünlerdir. Özelikle salgın sürecinde evde saksıda yetiştirebilecek ürünlerdir. Evde bir bağ veya bahçe havasını anımsatıyor. Stresten uzaklaştırıyor. Eskiden büyüklerimizin birçoğu hobi olarak balkonlarında saksıda çiçek yetiştirirdi. Ama maalesef şimdi çiçek yetiştirmeye ilgi bayağı azaldı. Çiçek ve fidanlarımıza rağbet gösteren en çok bayanlardır, onlarda bu yıl çok fazla ilgi göstermedi." şeklinde konuştu.

"Salgın, darbe, yağış ve kar da olsa sürekli çalışan bir sektörüz"

Salgın sürecinin yem sektörünü fazla etkilemediğini belirten işletmecilerden Vedat Elibal, "Çünkü gıda sektörü gibi tüketilen ürün olduğu için fazla etkilenmedik. Pandemi sürecinin en çetin geçtiği süreçlerde yem sektörü olarak en yoğun çalıştığımız döneme denk geldi. Alternatifi olmayan bir sektör içerisindeyiz. Salgın, darbe, yağış ve kar da olsa sürekli çalışan bir sektörüz. Hayvanlarda tıpkı insanlar gibi yılın her ayında ve her gününde besin tükettiği için yem sektörü hiçbir şekilde sıkıntıya uğramadı." dedi.

Pandemi sürecinde genel olarak çiftçilerin tarlada işçi çalıştırmakta çok zorluk çektiklerinin altını çizen Elibal, "Tabi bu ürünlerimizin miktarında azalma oldu. Onun dışında kuraklığın verdiği azalma da var tabi. Aynı zamanda bu yıl döviz oranlarına endeksli olarak geçen yıla nispeten yüzde 40'lık fiyat artışı meydana geldi. Yem fiyatlarında ise yüzde 30'lara kadar artış gerçekleşti. Bu da haliyle sektörün sıkıntılı ve sancılı geçmesine sebep oldu." diye belirtti.

 

"Yoğun bir talep var"

Tarımsal sulama sistemlerinde ilgili firmanın Genel Müdürü olarak fuara katılım sağlayan Uğur Asiyan ise, " Firma olarak Diyarbakır Mezopotamya Fuarına ilk kez katılıyoruz. İlk izlenimlerimiz oldukça başarılı. Yeni katılan bir firma olduğumuz için oldukça yoğun bir talep var. Diyarbakır zaten tarım konusunda gelişmiş bir şehirdir. Oldukça verimli arazilere sahip ve sulama konusunda yoğun bir talep var." dedi.

Çiftçilerin mahsullerini sulamakla yükümlü olmasından dolayı satışlarında herhangi bir aksama olmadığını söyleyen Asiyan, "Zaten bu yıl da devletin sulama hibesi ve desteği vardı. Bu hibeden yararlanan çiftçiler, yine makine ekipman ve sulama boruları tedariğinde bir sıkıntı yaşamadılar. Biz de kendimizi ona göre ayarladık. Çiftçilerin bu ihtiyaçlarını karşılamak için herhangi bir stoklarımızda azalma yok. Yani tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

"Hammadde sıkıntısından dolayı fiyatlar gün geçtikçe yükselmekte"

Sektörlerinde karşılaştıkları problemlere de değinen Asiyan, "Doların yükselip kalkması, dünya genelinde nakliye ücretlerinin yükselmesi ve konteyner azlığının yaşandığı bu süreçte yurtiçinde hammadde sıkıntısı var. Bu hammadde sıkıntısından dolayı fiyatlar gün geçtikçe yükselmekte ve plastik sektöründe genel olarak bir daralma yaşanmakta. Ama inşallah devletin bu sıkıntıya bir çözüm bulacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Mezopotamya Fuarcılık ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen fuara Azerbaycan, Rusya ve Irak ülkelerinden de dahil olmak üzere toplam 101 firma katılım sağladı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız