• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Atama bekleyen öğretmenler basın açıklaması yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Kavşağında bir araya gelen atanmayı bekleyen öğretmenler, yaptıkları basın açıklamasıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2020 yılında yapılan 20 bin atamaya ek 40 bin atamanın daha yapılması gerektiğini belirttiler.

Eğitim-Bir-Sen'in de destek verdiği basın açıklamasını, atama bekleyen öğretmenler adına okuyan Selman Özdemir, 500 bin öğretmen adayının atama beklediğini belirterek şunları söyledi:

 

2017 yılında yapılan 25 bin atamadan sonra, sayının yetersizliği nedeniyle KPSS puanlarının geçerlilik süresi 2 yıla çıkarılmıştır. Bu değişiklik, karma alıma sebep olmuş ve ortaya çıkan karma alım uygulaması, her geçen yıl öngörülemeyen mağduriyetler doğurmuştur. Bu yüzden, 2020 KPSS puanlarının geçerliliği sona erdikten sonra, karma alımın uygulamadan kaldırılacağı açıklanmıştır.

"20 bin atama sadece karma alım yıllarının değil, son 23 yılın en düşük atama sayısıdır"

2020 yılında son 23 yılın en düşük sayıda atama yapıldığını vurgulayan Özdemir "Bu durumda karma alım yapılan yıllarda sınava giren öğretmenler; 2017 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 65 bin alım için, 2018 puanlarıyla dört atamaya dâhil olarak 80 bin alım için, 2019 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 60 bin alım için tercih yapma hakkına sahip oldu. 2020 KPSS’de yüksek puan alarak branşlarımızda iyi derece alan bizler ise, 2017’de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk. Bu, sadece karma alım yıllarının değil, son 23 yılın en düşük atama sayısıdır." ifadelerini kullandı.

Aylarca öğrencileriyle kavuşturulacaklarını düşünerek beklediklerini belirten Özdemir "Fakat yapılacak 20 bin öğretmen ataması, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un her seferinde söylediği 40 bin üzeri atama için çalışıldığına dair sözleriyle ters düşmüştür. Biz atama bekleyen öğretmenleri, maalesef hayal kırıklığına uğratmıştır. Üstelik yapılacak olan 20 bin atama, bu sene emekli olan ve haziranda emekli olacak öğretmenlerin oluşturduğu kadro boşluğunu doldurmayacak, verilen atamanın öğretmen açığını kapatma noktasında da hiçbir etkisi olmayacaktır." dedi.

"Binlerce 'gerçek' öğretmen yerine öğretmenlikle alakası olmayanların ücretli olarak çalıştırılması kabul edilemez"

500 bin öğretmenin aklında ""Onlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda atanmayacaksa ne zaman atanacak?" sorusunun geldiğini ifade eden Özdemir konuşmasına şu cümleler ile devam etti:

432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS sonuçlarına göre, atama sayısı 20 binde kalırsa sınava giren öğretmenlerin sadece yüzde 4,61’i atanmış olacak. Yani her 100 öğretmenden sadece 4'ü öğrencilerine kavuşmuş olacak. Her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş yıllara göre atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenler, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kalmıştır. Bu durum bazı branşlarda yüzde 30, bazı branşlarda yarı yarıya azalma yaratırken, bazı branşlarda Türkiye birincilerinin dahi ataması yapılmamıştır.

Ülke genelinde 107 bin 909 öğretmen açığı ve ayrıca okullarda 80 bin 583 kişinin ücretli öğretmen olarak çalıştığını dile getiren Özdemir "Ücretli öğretmenlerin sadece 37 bini Eğitim Fakültesi mezunuyken, 35 bini lisans, 8 bini ön lisans mezunudur. Ücretli öğretmenlik başlı başına vahim bir durumdur. Kendi mesleği dışında markette, tekstilde, inşaatta, tarlada ve birçok farklı meslekte geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalan binlerce 'gerçek' öğretmen görev beklerken; o öğretmenlerin yerine öğretmenlikle alakası olmayan bölümlerden mezun olan kişilerin, ücretli öğretmen adı altında çalıştırılması, olayın vahametini daha da artırmaktadır." diye belirtti.

"Öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kaldıkça Türkiye geleceksiz kalacaktır"

2020 KPSS için verilmiş 20 bin atamaya ek olarak 40 bin atama daha verilmesinin gerektiğinin altını çizen Özdemir "Hangi öğrenci, hangi veli, ücretli öğretmenlik adı altında geçici çalışan ve üstelik asıl mesleği de öğretmenlik olmayan bireyleri sınıfta görmek ister? Biz öğretmenler öğrencilerimizi istiyoruz, öğrenciler ve veliler de öğretmenlerini istiyorlar. Öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kaldıkça Türkiye geleceksiz kalacaktır. İşte bu yüzden, 2020 KPSS için verilmiş 20 bin atamaya ilaveten 40 bin atama daha verilmesi şarttır. Çünkü öğretmenin yeri okuldur." şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına destek veren Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır şube Başkanı Ramazan Tekdemir ise Millî Eğitim Bakanlığı'nın neden olduğu sıralı yanlışların, bir dizi mağduriyete neden olduğunu söyledi.

MEB'in atamalar konusunda yaptığı yanlışları sıralayarak anlatan Tekdemir "Büyük bir toplumsal beklenti ve motivasyonun aksine 60 bin atama yerine 20 bin atama kontenjanının açıklanması, atamaların eylül ayında yapılacak olması, branş dağılımlardan adaletsizliğin has safhada olması, iki atama dönemi yerine tek atama dönemine geçilmesi, atama takviminin geç açıklanmasından ötürü yaşanan sıkışmanın 2021 KPSS sınavına hazırlığı kısıtlı hale getirmesi, KPSS puanlarının bir sene geçerli olması yaşanan sıkıntı ve stresin boyutlarını artırmaktadır." şeklinde konuştu.

"Eğitim-Bir-Sen olarak ataması yapılmayan öğretmenlerimizin haklı haykırışına ses olmak için geldik"

Atamayı bekleyen öğretmenler ile aynı işi yapıp aynı sorumluluklara sahip kamu görevlileri arasında eşit olmayan, özlük hakları doğuran statü farklılıkları dolayısıyla ücretli öğretmenliği kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tekdemir şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmen açığı; ücretli öğretmenlik gibi hak kayıplarına neden olan güvencesiz istihdam türleriyle kapatılmak yerine, öğretmen ihtiyacı için en az 40 bin öğretmen ataması daha yapılmalıdır. Önümüzdeki günlerde Bakanlığın ana odak noktası, en kısa süre içerisinde öğretmenlerimizin ek atama talebini yerine getirmek olmalıdır. Böylelikle Maddi ve manevi kayıpların telafisi sağlanmalıdır. Bizler Eğitim-Bir-Sen olarak bu meydana ataması yapılmayan öğretmenlerimizin haklı haykırışına ses olmak, taleplerine destek olmak, eğitimde her geçen gün telafisi daha da zor olacak, kayıplar oluşturacak yanlış uygulamalardan birine daha tepkimizi koymak için geldik." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir