• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
NFT NEDİR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Huobi Türkiye Huobi Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş NFT’ye ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

 

NFT (Non-Fungible Token) NEDİR?

  • Non-Fungible Token’in anlamı: Bölünemeyen ve aynısından bir daha üretilmesi mümkün olmayan token.
  • İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtını bulundurur.
  • Temelleri 2017’de Ethereum’da atılmıştır.
  • NFT’ler dijital sanat eserleri, interaktif oyun öğeleri ve spor koleksiyon kartları gibi farklı dijital objeler için kullanılır.

 

NFT’NİN DİĞER KRİPTO PARALARDAN FARKI NEDİR?

*Fungible olan Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların aksine, NFT’ler benzersiz dijital varlıklardır.

ÖRNEĞİN:  Bugün bir Bitcoin’i veya Ether’i parçalara bölerek alıp satın alabilir ve aynı kripto parayı kendi biriminde takas edebilirsiniz. Ancak NFT’de böyle bir imkan yoktur. Çünkü bu para birimi benzerleriyle takas edilemez.

NFT’LER NASIL ÜRETİLİR?

*NFT’ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmış ERC-721 token standardına göre üretilir.

*NFT üretebilmek için ihtiyacınız olan tek şey dijital kripto para cüzdanıdır.

*NFT olarak üretmek istediğiniz dosyayı bu platformlar aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametrelerini belirlemeniz gerekir.

*NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında size ne kadar pay ödenmesi gerekeceği gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödenerek NFT’ler üretilmiş olur.

*İşlemin tamamlanmasıyla beraber NFT’ler cüzdanınıza aktarılarak üretimin gerçekleştirildiği tüm blockchain’de kayıt altına alınır.

 

NASIL NFT SAHİBİ OLURUM?

*NFT’lerin sergilendiği ve satın alındığı platformlar vardır.

*Bu platformlarda beğendiğiniz NFT’lere üreticisinin belirlediği şekilde, açık artırma veya direkt satın alma seçenekleriyle sahip olabilirsiniz.

*Satın alma işlemi tamamlandığında NFT, üreticinin cüzdanından sizin cüzdanınıza transfer olacaktır.

*İsterseniz satın aldığınız NFT’leri pazar yeri uygulamaları üzerinden yeniden satışa çıkarabilirsiniz.

 

 

 

NFT KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

NFT’lerle ilgili tecrübeler arttıkça yaratıcı yeni iş modellerinin de kurgulandığını görüyoruz. İlk olarak fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesi yani tokenizasyonu, geniş bir yelpazede birçok sektöre uyarlanabilir. Örneğin geçtiğimiz hafta Amerika’da 3 boyutlu sanal dünyada tasarlanmış bir ev 500.000 dolara satıldı. Ayrıca bazı oyunlarda NFT olarak arsa satışlarının da yapıldığını biliyoruz. NFT’lerin etki edeceği bir diğer alan ise sosyal medya olacaktır. Özellikle içerik üreticilerinin paraya dönüştürdükleri takip, izlenme ve görüntülenme sayısı gibi metrikler, NFT’ler sayesinde merkezi sosyal medya şirketleri tarafından manipüle edilemeyecek hale gelecek. Fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesi ise bugüne kadar alışık olduğumuz birçok süreci yeniden tasarlamamıza neden olacak gibi görünüyor. NFT’lerin gelecek kullanım alanlarında devletlerin tahvillerini NFT olarak ürettiği ve bunların alım satımını küresel çapta yapabildikleri bir senaryoyu düşünebiliriz. Açıkçası NFT dünyasındaki iş modelleri hayal gücünüzle sınırlı diyebiliriz.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir