• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
`Halepçe katliamından dersler çıkarmalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Dünya tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamının üzerinden 25 yıl geçti. 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı M.Emin Beyaz, Halepçe Katliamıyla ilgili İLKHA`ya açıklamalarda bulundu.

Beyaz yaptığı açıklamada, 16 Mart`ın kendileri için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, "16 Mart 1988 yılında yaşanmış olan bir trajediyi hatırlatması açısından 16 Mart bizim için önemli bir gündür. Yüreğimizin yaralandığı, dağlandığı ve bir vahşetin Halepçe`de yaşandığı bir gün olarak hatırlıyoruz. O gün Irak`ta zalim bir diktatör iş başındaydı. Emrinin altındaki askerlere Halepçe adlı kasabada yaşayan mazlum ve günahsız Kürt halkına yönelik bir bombardımanın emrini vermişti. Burada hardal gazı kullanılarak binlerce mazlum Kürt katledilmiştir ve bunun katliam oluşu bütün uluslararası kamuoyunca kabul edilmiştir" dedi.

1 Mart 1990 yılındaki mevcut Irak Hükümeti`nce Halepçe`deki olayın bir katlim olduğunun kabul edildiğini sözlerine ekleyen Beyaz, "Bu katliamdan ders çıkarmak lazımdır. Bu katliam Kürtlere yönelik 1986 ve 1989 yılları arasında yürütülen El-Enfal hareketinin 1988 yılında en doruğa ulaştığı zalimane günleri bize hatırlattığı bir dönemdir. El-Enfal, bir süre adıdır. Bir dini terimin inançlara nasıl alet edildiğinin göstergesi olması açısından da önemlidir. Maalesef o gün ve o şartlarda Irak ve İran savaşı yaşanıyorken, arada kalmış bir mazlum halkın ortadan kaldırılmasının trajik bir hikâyesidir" ifadelerini kullandı.

Halepçe katliamından iyi bir ders çıkarmak gerekir
Halepçe katliamını asla unutmayacaklarını vurgulayan Beyaz, "Biz bu günleri asla unutmayacağız ve buradan derslerin çıkarılması lazımdır. Çıkarılacak en büyük derste bir zalimin sonradan nasıl zelil bir halde sonunun geldiğidir. Bir yerde zalim bir diktatör ve zalim bir kişi, zalimane hareketlerine başvururken halkın sessiz kalmaması önemlidir. Çünkü sonrasında buna sessiz kalan halklar, Amerika gibi bir emperyalist ülkenin bizatihi tecavüzüne maruz kalmıştır. Bundan iyi bir ders çıkarmak gerekir. Şuan günümüzde yaşanan savaşlarda, ortada kalan bir sürü mazlum halkın varlığı mevcuttur. İnsanoğlunun kendi eliyle yaptığı silahlarla nasıl vahşetler yaptığını görüyoruz. Burada duamız ve umudumuz bir daha Halepçe`ler yaşanmasın, barış ve huzur olsun. İnşallah bu günleri hep beraber yaşar ve görürüz." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir