• DOLAR 34.615
  • EURO 36.359
  • ALTIN 2918.91
  • ...

Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Şehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Türkiye'nin dört bir yanındaki okulların ihtiyacını karşılıyor.  Çeşitli bölümlerde okuyan öğrenciler; masa, sıra ve dolap üreterek bu yıl ki üretimden 10 milyon lira ciro hedefiyle hummalı çalışma yürütüyorlar.

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre öğrenciler; büro takımları, z-kütüphane ve beceri tasarım atölye malzemeleri ile kent mobilyaları da hazırlayarak adeta fabrika gibi üretim yapıyorlar. 

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Abdulselam Öztürk; okulda öğrencilerin ahşap, metal ve bilişim teknolojileri üzerine üretim yaptığını, yaklaşık 35 öğrencinin bu alanda faaliyet gösterdiğini söyledi.

Öğrencilerin üretim yaparken bir yandan da aylık ortalama bin 500 ile 2 bin 500 lira gelir sağladığını dile getiren Öztürk, okulun iş güvenliği belgesinin de bulunduğunu belirterek öğrencilerin sosyal projelerde de yer aldığını, bu kapsamda evlerin onarım ve bakımını yaptıklarını dile getirdi.

Akıllı tahtaların bakım ve onarımlarının meslek liselerine verildiğini söyleyen Öztürk, "Bu işin verildiği okullardan biri de Şehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Diyarbakır'da 8 bin akıllı tahta mevcut. Bunların 5 bininin okulumuz tarafından bakım ve onarımları yapılacak." dedi.

Geçen yıl 1 milyon 250 bin lira olan cironun, bu sene şu ana kadar 5 milyon 200 bin lira olarak gerçekleştiğini dile getiren Öztürk, "Okulumuz Türkiye'nin sayılı okulları arasında. Yaptıkları üretimle ülkemize, ilimize ve ilçemize katma değer sağlıyorlar." diye konuştu.

"Üretim kapasitesi açısından çok iyi durumdayız"

Okul müdürü Mehmet Nur Karagöz de okulda yaklaşık 3 yıldır döner sermaye işletmesini faaliyete geçirdiklerini, bunu öğrencilerin teorik aldıkları eğitimi, seri üretime dönük beceri kazanmalarını sağlamak amacıyla yaptıklarını bildirdi.

Bu sayede öğrencilere ekonomik katkı, ülke ve ilçe ekonomisine katma değer sağlandığını dile getiren Karagöz, "Bu yıl 10 milyon lira olarak belirlediğimiz hedefimizin yıl sonuna kadar yüzde 90'ını gerçekleştireceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu. Öğretmenler, teknisyenler ve öğrencilerin ciddi şekilde üretimde yer aldığını, mezun öğrencilerin de piyasa için yetişmiş eleman niteliği kazandığını kaydeden Karagöz, Diyarbakır'daki bazı firmaların kendileriyle iletişime geçerek mezun öğrencileri istihdam etmek için talepte bulunduğunu söyledi.

"Geçen yıl 10 bin takım sıra ve masa, 800 dolap ürettik. Bu ürünleri Edirne, İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Mersin, Konya, Aydın, Antalya ve Düzce'ye gönderdik." diyen Karagöz, bu yıl da Türkiye'nin farklı illerine ürün göndermeye devam edeceklerini belirtti.

Karagöz, öğrencilerin yaptıkları üretimle öz güvenlerinin geliştiğine işaret ederek "Üretim kapasitesi açısından çok iyi durumdayız." ifadesini kullandı.

Öğrenciler Portekiz ve İtalya'ya gidecek

 Bu yıl Erasmus projelerinin kabul edildiğini söyleyen Karagöz, proje kapsamında Mobilya Bölümü'nden 9 öğrenci ve 3 öğretmenin Portekiz, Metal Bölümü'nden 9 öğrenci ve 3 öğretmenin de İtalya'ya gideceğini ifade eden Karagöz, öğretmen ve öğrencilerin alanlarında 3 haftalık staj programına katılacağını söyledi.

 Okulda üretim yapan öğrenciler ise okurken üretmenin geçekten çok güzel olduğunu, gelecek için kendilerine çok fayda sağlayacaklarını dile getirdiler. (İLKHA)