• DOLAR 32.245
  • EURO 35.163
  • ALTIN 2448.007
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı basın toplantısında, mart ayı ve ilk çeyrek dış ticaret rakamlarını açıkladı. Pekcan, daha önce 2020'nin Aralık ayında 17 milyar 847 milyon dolarla en yüksek aylık ihracat rekorunun kırıldığına işaret ederek, "Şimdi bu rekorumuzu da geçerek aylık ihracat tutarları bakımından çok önemli yeni bir rekor elde etmiş bulunuyoruz. Mart ayında ihracatımız, geçen sene mart ayına göre yüzde 42,2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaşmıştır. Bu, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 18 milyar doları bile gerçekleştirememiştik, 19 milyar doları yakaladık çok şükür. Bu ihracatçılarımızın bir zaferidir. " diye konuştu.

MART AYINDA DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI

Bakan Pekcan şöyle devam etti: "İthalatımız ise mart ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 25,8 artarak 23 milyar 679 milyon dolar olmuştur. Mart ayı dış ticaret açığımız, 2020'nin mart ayına göre yüzde 14,2 gibi önemli bir düşüş göstererek 5,5 milyar dolardan 4,7 milyar dolara gerilemiştir. Enerji hariç dış ticaret açığımız ise 1,9 milyar dolardır. Bu da enerji hariç dış ticaret açığında geçen seneye göre yüzde 39,2'lik bir düşüşe karşılık gelmektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı mart ayında geçen seneye göre 9,2 puan yükselerek yüzde 80,2 olmuştur. Enerji hariç karşılama oranı ise 10,2 puan artışla yüzde 90,6 olarak gerçekleşmiştir.

"ORTA KORİDOR'UN ETKİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Pekcan, Kovid-19 salgını esnasında daha etkin şekilde kullanılan Bakü-Tiflis-Kars hattı başta olmak üzere, Hazar geçişi ve Asya’ya kara ve demir yolu taşımacılığı ile ilgili muhatap ülkelerle ortak çalışmaları ve temasları artırdıklarını anlattı. Toplantıdan sonra iş dünyası sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile Azerbaycan’a hareket edeceklerini dile getiren Pekcan, "Oradaki resmi temaslarımız kapsamında bu konuları ve 'Orta Koridor' olarak tabir edilen rotayla ilgili stratejilerimizi kapsamlı biçimde ele alacağız. Önümüzdeki süreçte Orta Koridor'un etkinleştirilmesi için tüm kurumlarımızla, özel sektörümüzle ve güzergah üzerindeki muhatap ülkelerle çalışmalarımızı sürdüreceğimizin altını çizmek isterim." diye konuştu.

MUAZZAM BİR GAYRETİN ÜRÜNÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) İsmail Gülle’de ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada “İhracatçımız; İstihdam, üretim, döviz girdisi, inovasyon, ülke itibarı gibi milli menfaatlere hizmet eden bir sorumluluk bilinciyle çalışmakta ve tüm bu sorumlulukları, hakkıyla yerine getirmektedir. Dünya tarihinin en sıradışı olaylarından biri olan pandemi döneminde, ihracatın artması ve hatta rekorlar kırması, muazzam bir gayretin ürünüdür. Bizler de, ihracatçımızın hızına yetişmek adına, yoğun bir gündemle çalışmaya devam ediyoruz. Bir yandan rekorlarla, giderek artan bir hacimle ihracat gerçekleştiriyoruz. Yalnızca ihracatımızı artırmak için değil, aynı zamanda ihracat süreçlerini kolaylaştırmak için de çalışıyoruz” diye konuştu.

İLK ÇEYREK İHRACATINA SAVUNMA VE HAVACILIK DAMGASI

Gülle, ilk 3 ayda, Savunma ve Havacılık sektörünün,  647 milyon dolarla ihracatını yüzde 34 artırdığını aktardı. Madencilik ürünleri ihracatının  ise  1 milyar 215 milyon dolarla, yüzde 30'luk önemli bir artış kaydettiğini belirten Gülle, Elektrik Elektronik sektörü ihracatının ise, 3,2 milyar dolarlık ihracatla yüzde 28'lik arttığını ifade etti.

AB'YE İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 47'YE ÇIKTI

Mart ayında, ülke gruplarına göre en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği'ne (AB-27) ihracatın yüzde 47 artışla, 7,9 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 41,4 pay aldığını dile getiren Gülle, “AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının,  mart ayı ihracatımızdaki payı ise, yüzde 54,7 oldu. Diğer ülke gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,5 milyar dolar; Afrika kıtasının tamamına 1,8 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine 1,4 milyar dolar; Kuzey Amerika'ya ise 1,3 milyon dolarlık; ihracat gerçekleştirdik. Mart ayında en dikkat çekici artışlar ise; Çelik sektörü Peru'ya ihracatını yüzde 2655, Kimyevi maddeler sektörü Malta'ya ihracatını yüzde 1207 ve Makine ve aksamları sektörü İran'a ihracatını yüzde 891 artırdı” dedi.