• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

İş dünyasının önemli aktörleri 31 Mart tarihinde sona erecek olan Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin pandemi devam ettiği sürece sürdürülmesi çağrısı yaptı. İşte o çağrılar:

TOBB: BU DESTEĞİN SÜRDÜRÜLMESİNE İHTİYAÇ VAR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneği desteğinin 31 Mart’ta son bulduğunu hatırlatarak, firmaların normal çalışma düzenine geçene kadar, bu desteğin sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi üyeleriyle geçen hafta yaptığı toplantıdan sonra da üyelerin ortak taleplerinin kısa çalışma ödeneğinin uzatılması olduğunu söylemişti.

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR: “KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DESTEĞİ DEVAM ETMELİ”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 31 Mart tarihinde sona erecek olan Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin, sanayi işletmelerinin nitelikli insan kaynağını kaybetmemesi için devam etmesi gerektiğini belirtti. Özdebir, "Pandemi sürecinde ülkemiz de tüm dünya ile birlikte zor bir dönemden geçiyor. Ülkemizin üretim gücünü kaybetmemesi için sanayi işletmelerimizin nitelikli insan kaynağını muhafaza edebilmesi lazım. Özellikle Nace koduna göre belirlenecek imalat sanayi sektörlerinde kısa çalışma ödeneği mutlaka devam etmeli. Böylece işten çıkarmalar da belli ölçüde yavaşlar. Sıkıntıya düşen firmalarımız da bu imkandan faydalanarak, yetişmiş elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacak ve çalışanlarımız da işlerini kaybetmeyecek” ifadelerini kullandı.

ATO BAŞKANI BARAN:"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILSIN"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hükümetin pandemi sürecinde Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında açıkladığı desteklerin,  hem reel sektör hem de çalışanlar açısından faydalı olduğunu kaydetti.  İçişleri Bakanlığı kararıyla kapalı kalan ve açıldığı halde iş hacmi daralan işletmelerin, geçen bir yıldan birikmiş kira, vergi ve diğer ödemelerinin tacirlerin omuzunda yük olarak durduğunu kaydeden Baran, "Pandemi ve buna bağlı olarak vatandaşların sosyal hayata katılma çekingenlikleri devam ederken işletmelerin mali dengesini sağlaması zaman alacaktır" dedi.

Salgın döneminde yaklaşık 33 milyar TL tutarında Kısa Çalışma Ödeneği desteği verildiğini hatırlatan Baran, "Salgından etkilenen sektörler belli. Bu sektörlere, Kısa Çalışma Ödeneği başta olmak üzere teşvik ve istihdam artırıcı desteklerin salgın süreci tamamıyla son buluncaya kadar devam etmesi hem çalışanlara hem işverene sonuç olarak ülkemize fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

TİSK BAŞKANI AKKOL: “KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN DEVAM ETMESİ, İSTİHDAMIN KORUNMASI VE EKONOMİK CANLANMA İÇİN ÖNEMLİ”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, salgın döneminde hükümetin desteğini her zaman yanımızda hissettiklerini, özellikle kısa çalışma ödeneğinin işletmeler için can suyu olduğunu, sadece kısa çalışma uygulamasıyla çalışanlara 33 milyar liraya yakın ödeme yapıldığını, bu destekler ve iş birliğinden dolayı hükümet başta olmak üzere tüm paydaşlaa teşekkür etti. Akkol, “Gerek bu koşullar, gerekse hizmet sektörlerinin tam olarak toparlanamaması sebebi ile istihdamı koruyucu tedbirlere devam edilmesini önemli buluyoruz. Bu doğrultuda kısa çalışma ödeneği uygulamasının ekonomik ve sosyal şartlar iyileşene kadar devam etmesinin, istihdamın korunmasında kritik öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, mecliste bekleyen Asgari Ücret Teşviki'nin tüm yılı kapsayacak şekilde yasalaşmasının, istihdamını korumaya gayret eden işletmelere can suyu olacağını düşünüyoruz. Tüm dünyada yeni normal düzenine geçişle birlikte, yeni nesil çalışma yöntemlerine verilecek desteklerin istihdamımızı artırarak, yolumuza devam etmemize büyük katkı sağlayacağına gönülden inanıyoruz" dedi.