• DOLAR 35.443
  • EURO 36.351
  • ALTIN 3063.03
  • ...
Siirt’te 91 bin adet tüplü bıttım fidanının üreticilere dağıtımına başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt Valiliği, GAP idaresi Başkalığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” ile tüplü bıttım fidanının dağıtımı yapıldı. Yem bitkileri üretimi geliştirme projesiyle de yonca ve fiğ olmak üzere yem bitkileri tohumunun dağıtımı da gerçekleşti.

Dada önce aldıkları fıstık fidanlarının 8 yıl sonra köklerinin çürümeye başladığını, bir yıl verim alıp diğer bir yıl ise verim alamadıklarını ifade den üreticiler, anaç bıttım fidanı sayesinde yüksek verim sağlayan, mevsimsel değişikliklere ve zararlılara karşı daha dayanıklı olan bıttım fidanı ile emeklerinin karşılığını alacaklarını kaydettiler.

 

Neden tüplü bıttım fidanı?

Son yıllarda meydana gelen iklimsel değişiklikler, düzensiz yağışlar, hastalık ve zararlılardan dolayı fıstık ağaçlarında kurumaların meydana geldiğini ifade eden Siirt Tarım Ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, yapılan araştırmalar sonucu bıttım ağacının daha elverişli olduğuna karar verildiğini kaydetti.

Bir milyon yüz bin tutarındaki projeyle 4 bin dekar alanda yeni Siirt fıstığı fidanı ekileceğini ifade den Demirhan, neden tüplü bıttım fidanı? sorusunu şu şekilde yanıtladı:

“Aslında bizim Siirt’in geleneksel ağacı bıttım ağacıdır. Bundan dolayı biz fidancılarımızla iki yıl önce yaptığımız toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik ve il Müdürlüğünün yapacağı projelere bıttım fidanını kullanacağımızı beyan etmiştik. Kendi alanında Türkiye’nin en büyük projesi olan bu proje ile 91 bin adet fidanın dağıtımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Biz, uzun yıllar verim sağlayan bıttım anacıyla projelerimize devam edeceğiz.”

Kârlı bir hayvancılık için kaba yem ihtiyacının üreticiler tarafından karşılanması şart

Yem bitkileri geliştirme projesi ile son 3 yılda bakanlığın sağlamış olduğu kaynaklarla yaklaşık 725 bin liralık bir kaynak aktarıldığına dikkat çeken Demirhan, bu şekilde yem bitkileri tohumu dağıtarak yem bitkilerinin geliştirilmesini amaçladıklarını belirti.

Demirhan, “Kârlı bir hayvancılık için kaba yem ihtiyacınının karşılanması gerekmektedir. Siirt meraları yetersiz olduğu için, kaba yeme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede bizler de 2021 yılında yaklaşık 21 ton fiğ tohumu ve yonca tohumu olmak üzere 2 bin 600 dekar alanda ekim yapılacak şekilde yem bitkileri tohumunu gerçekleştirmiş olduk.”

Yanlış bir fidan ekerseniz bütün emeğiniz boşa gider

Siirt Arıcılar Birlik Başkanı aynı zamanda çiftçilikle uğraşan Faik Efe, uzun yıllar kendi çabaları ile fıstık diktiği ama aradan geçen 8 yılın ardından fıstık ağaçlarının köklerinin kurumaya başladığını ve bütün emeklerinin boşa gittiğini söyledi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Siirt üniversitesinin arasında fıstık ağaçlarının köklerinin nede çürüdüğü ile ilgili ortak bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Efe, “Normalde dikilmesi gereken fidanın bıttım olması gerekiyor, fıstık ağaçlarının kökleri zamanla çürüyormuş.  Siirt Valiliği ve Tarım ve Orman Müdürlüğü, son iki yılda bir proje geliştirdi. Hem üreticiler hem de fidancılar teşvik edildi. Ben de son iki yıldır 2 bin 700 bıttım fidanı diktim. Yanlış bir fidan ekerseniz bütün emeğiniz boşa gider. Araziyi hazırlarken, dikerken, fidanları seçerken dikkat etmek çok önemli. Eruh, Pervari, Tillo, Baykan’da uzun süredir ayakta duran bıttım ağaçları, hiçbir bakım gerekmeden ayakta ve çok güzel bir verim de veriyorlar.” diye konuştu

Büyüklerimiz bıttım fidanının daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu söylerdi

Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruda bulunduğunu ve projeden faydalanabileceğinin söylendiğini ifade eden Lokman Nas, proje maliyetinin yüzde 30’unu kendisinin yüzde 70’ini ise Siirt Valiliğinin karşıladığını söyledi.

Nas, “Siirt merkez Çağbaşı Köyünde 18 dönüm arazim var,450 adet bıtım fidanı aldım, daha önce sürekli fıstık fidanı dağıtılıyordu bu sene ilk defa bıtım fidanı dağıtıldı. Bunda emeği geçen Siirt Valiliği, Tarım il Müdürlüğüne teşekkür ediyorum, Büyüklerimiz de bizlere bıttım fidanının daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olduğunu söylerdi. Teşvikten faydalanmak için sadece tapulu bir arazinin olması yeterli.” ifadelerini kullandı.

Daha önce aldığımız fıstık fidanlarından dolayı sıkıntılar yaşadık

Hem fıstıkçılık yaptığını hem de esnaf olduğunu dile getiren İdris Aktaş, “Daha önce aldığımız fıstık fidanlarından dolayı sıkıntılar yaşadık, fidanlar zamanında tutmuyordu ama bıttım fidanı bu şekilde değilmiş, kuraklığa karşı daha dayanıklı. Fıstığın ihtiyaç duyduğu kadar suya ihtiyacı yok, her sene de verim veren bir ağaçtır. Fıstık ağacı bir sene verim veriyor ama bir sene de ya az ya da hiç verim vermiyor. Fidanlar için teşekkür ediyorum, gerçi tel, direk vermediler ama hiç olmazsa arazilerimiz boş kalmayacak.” şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

Siirt-Baykan 3 yolunda bulunan fidanlıkta düzenlenen törene katılan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, tarafından üreticilere bıttım fidanları teslim edildi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir