• DOLAR 34.563
  • EURO 36.189
  • ALTIN 2967.185
  • ...
HÜDA PAR’dan ‘bitcoin’ açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, haftalık gündem değerlendirmesinde ‘Blockchain teknolojisi’, ‘kripto paralar’ ve ‘bitcoin’ konusuna da değindi. Özellikle yasal boşlukların mağduriyet oluşturuduğuna vurgu yapan Sağlam, “Kripto para yatırımında dünyada 4., Avrupa’da ise 1. sırada yer alan Türkiye’de acil yasal tedbirlerin alınması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

“ASRIN DEVRİMİ OLARAK NİTELENDİRİLİYOR”

Blockchain teknolojisini değerlendiren Sağlam, “Blockchain (Blok zinciri) teknolojisi, ortaya çıktığı günden beri ilgiyle izlenmekte, asrın devrimi olarak nitelendirilmektedir. Merkeziyetsizlik, üçüncü tarafın müdahalesi olmadan kişiden kişiye veri transferi, şeffaflık ve izlenebilirliğin yanı sıra işlenen verilere müdahale edilememesiyle öne çıkıyor. Bu özellikler, gerekli teknolojik alt yapı oluşturulursa kamu idaresi ve hayatın pek çok alanında kolaylık sağlar. Birçok ülke bu alana yoğunlaşırken Türkiye’de TÜBİTAK bünyesinde blockchain faaliyetleri yürütüldüğü bilinmektedir.” dedi.

“YASAL TEDBİRLERİN ALINMASI KAÇINILMAZ”

Kripto paraları da değerlendiren Sağlam, “Bu sistem, barındırdığı devrimsel niteliklerinden ziyade Bitcoin gibi ağ üzerine inşa edilen kripto paralarla daha fazla gündeme geliyor. Piyasa hacminin 1 trilyon doları aştığı kripto paralarda sektöre dönük yasal boşluk, aşırı risk ve mağduriyetlere neden olmaktadır. Ulusal para birimlerini işlevsizleştirme potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle ülkeler, yasal düzenleme yapmak yerine kripto paraya mesafeli durmayı tercih ettiler. Çok az ülke yaşanan manipülasyonlara karşı yasal önlem aldı.

Türkiye’de faaliyet yürüten bir yerel platformun yaklaşık 12 milyon dolarlık vurgunla kayıplara karışması, kripto para yatırımında dünyada 4'üncü, Avrupa’da ise 1. sırada yer alan Türkiye’de acil yasal tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Bu ticareti yapan platform sayısı her geçen gün artmaktadır. Platform açmada başta sermaye şartı olmak üzere olası mağduriyetleri önleme amacıyla makul kriterler içeren mevzuat en kısa zamanda oluşturularak yürürlüğe konulmalıdır.” şeklinde ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir