Diyarbakır'da bir milyon 150 bin dekar arazi daha sulamaya açılacak
Diyarbakır'da düzenlenen Tarım Fuarı'nın açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, başta Diyarbakır olmak üzere bölgede yapılan ve yapılması planlanan projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır Tarım Fuarı'nın, bugüne kadar pandemi nedeniyle iptal edilen fuarlar sürecinden sonra yapılan ilk tarım fuarı olduğunu belirten Pakdemirli, bundan sonraki diğer fuar süreçleri için oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle 1,9 Trilyon Dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer aldığını ifade eden Pakdemirli, "Tarımsal alan bakımından dünyada on yedinci sıradayız. Ama buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk on içindeyiz. Bilindiği gibi geçen yıl; meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz, 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı." dedi.
Büyükbaş hayvan varlığınız 2020 yılında 18,2 milyon başa yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Pakdemirli, "Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi." ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'a 18 milyon lira bütçeli 4 yeni proje
Son 19 yılda Diyarbakır'a da önemli destekler sağladıklarını, tarım ve orman altyapısını daha da güçlü hale getirdiklerini söyleyen Pakdemirli, "Diyarbakır'ın toplam ekonomik sulanabilir arazi varlığının yaklaşık 4 milyon dekar olduğunu belirten Pakdemirli, "Diyarbakır'da bir milyon 150 bin dekar araziyi daha sulamaya açmak amacıyla, sulama inşaatı ve kalan arazilerin planlama ve projelerini hızla tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece, sulamaya açılacak alanlarla, dekar başına yaklaşık 850 TL gelir artışı sağlanacak. Niyetimiz; Diyarbakır'da sulanmadık bir karış verimli toprak bırakmamak" değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında Bakanlığının bitkisel üretim alanında Diyarbakır'a yapacağı yatırımları da açıklayan Pakdemirli, bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek için toplam 18 milyon lira bütçeli 4 yeni proje başlattıklarını duyurdu.
Pakdemirli; "İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde yüzde 70 hibe ile toplam 171 bin adet badem, fıstık ve ceviz fidanıyla 'Kapama Meyve Bahçeleri' tesis edecek, 22 bin dekar boş bulunan tarım arazisinde kırmızı mercimek ekimi yaparak bu arazileri ekonomiye kazandıracağız. Karacadağ çeltiğini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için ilave 6 bin dekar alanda çeltik ekimi, 7 bin dekar alanda 'Mera Islah ve Amenajman Projesi'ni başlatarak hayvancılık işletmelerimizin kullanımına tahsis edeceğiz." dedi.
"İpek böcekçiliği yatırımlarını yüzde 100 hibe ile destekleyeceğiz"
Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesiyle bu yıl dezavantajlı ilçelerde bir milyon lira bütçe ile üreticilerin büyükbaş hayvanlarına ücretsiz suni tohumlama yapacaklarının altını çizen Pakdemirli, "Bu projeyi 3 yıl sürdüreceğiz. Mandalarda ücretsiz suni tohumlama yapmaya hemen başlıyoruz. YÖK iş birliğiyle Murrah Mandasının suni tohumlama ve embriyo transferi yolu ile yaygınlaştırılması projesine Diyarbakır'da başlıyoruz." şeklinde konuştu.
Diyarbakır'ı ipek böcekçiliği yatırım programı kapsamına aldıklarını söyleyen Pakdemirli, "Bu yatırımları, yüzde 100 hibe ile destekleyeceğiz ve bu kapsamda 10 işletmeye bir milyon 200 bin lira hibe desteği ödeyeceğiz. Diyarbakır'da ahır-ağıl yapımı ve makine-ekipman alımına şu ana kadar 13,5 milyon TL hibe desteği ödedik. İnşallah bu yıl da ilk defa küçükbaş üreticilerimizin hayvan çadırı alımına yüzde 50 hibe desteği vereceğiz." diye belirtti.
Konuşmasında yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Pakdemirli "Orman Genel Müdürlüğümüzce bu yıl Diyarbakır'a 17,6 milyon liralık önemli bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Böylece yöre halkına tahmini 102 milyon lira ek gelir sağlayacağız. Yine Diyarbakır'da 672 bin adet fidan toprakla buluşturacak ve 3,5 milyon adet fidan üreteceğiz." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)