• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
`Yargıtay Kararı, İfade ve Örgütlenme Özgürlüğünü İhlal Ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Sivil toplum kuruluşlarına yapılan baskıların arttığına dikkat çeken Mazlum Der Batman Şube Başkanı Murat Çiçek, İhya Der üye ve gönüllülerine verilen 150 yıl cezanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. İhya Der`e verilen cezanın ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecek nitelikte olduğunu söyleyen Çiçek, "Merkezi Elazığ`da bulunan İhya-Der isimli derneğe yapılan baskın neticesinde derneğin üye ve yöneticileri gözaltına alınmış, şiddet içermeyen dernek faaliyetlerinin cezalandırılması amacıyla açılan davalar sonucunda Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesince 150 yılı aşkın cezalara hükmedilmiştir. İlgili karar, Yargıtay tarafından onanmıştır. Öncelikle ifade etmek gerekir ki ilgili karar, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecek niteliktedir." dedi.

 

Devletin resmi bir ideolojiyi kabul etmesi ve bunu vatandaşlarına bir zorunluluk şeklinde dayatmasının zulüm olduğunu belirten Çiçek, "Hakaret ve şiddet içermeyen her türlü düşüncenin ifade edilmesi gerekir. İlgili derneğin şiddet içermeyen faaliyetlerinden dolayı üye ve yöneticilerinin cezalandırılması, Türkiye`nin de tarafı olduğu uluslar arası sözleşmelerle korunan haklar ile insanın doğuştan sahip olduğu doğal hukuk/ haklarına aykırıdır. Karar, örgütlenme hürriyetini ağır bir şekilde zedelemiştir." dedi.

Okula yapılan bombalı saldırıyı da kınadıklarını söyleyen Çiçek, "Önceki akşam, Batman Vakıfbank İlköğretim okuluna parça tesirli bomba atılmış ve olay neticesinde maddi hasar meydana gelmiştir. Okulda maddi hasara neden olan patlamada ölen ya da yaralanan olmaması şanstır. Bu eylem doğrudan doğruya yaşam ve mülkiyet hakkını hedef almaktadır. Hiçbir insani amaca hizmet etmeyen bu eylemi kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

12 Haziran seçimleri sonrası Batman`da sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik gözaltlılarda belirgin bir artış yaşandığını belirten Mazlum-Der Şube Başkanı Murat Çiçek, "Gözaltı olaylarında dikkati çeken en önemli husus, Batman Demokrasi Platformu üyelerine yönelik yapılan ayrı ayrı gözaltılar olup, bu durum bariz bir şekilde dikkat çekmektedir. Bu konuda Batman Valisi ve Emniyet Müdürü`nün sağlıklı bir izahat getirmesini bekliyoruz." dedi.

M. Salih Özcan -İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir