• DOLAR 34.654
  • EURO 36.373
  • ALTIN 2928.244
  • ...
Alzheimer hastalığına rağmen Kur’an-ı Kerim’i öğrendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de pek çok kişinin mücadele ettiği ve ismini dahi unuttuğu alzheimer hastalığı yaş ilerledikçe sıkça görülen hastalıkların başında geliyor. Gaziantep’te yaşayan Ekrem Gür, alzheimer hastalığı ile mücadele ederken Kur'an-ı Kerim’i öğrenmeyi başardı.

6 yıl önce namaz kılarken geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye giden Gür’e, alzheimer teşhisi konuldu. Şiddetlenen rahatsızlığı dolayısıyla kısa sürede her şeyi unutmaya başlayan Gür, Büyükşehir Belediyesi Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi Moral Evi’nde tedavi görmeye başladı.

 

Burada Kur’an-ı Kerim öğrenmek için eğitim alan Gür, 3 ay gibi kısa bir sürede ezber yeteneğiyle bir inanılmazı başararak alzheimer hastalığına rağmen Kur’an-ı Kerim’i öğrendi.

3 ay gibi kısa bir sürede aldığı Kur’an-ı Kerim eğitimiyle büyük bir yol kat eden Gür, hedefinin hafızlık olduğunu söyledi.

Alzheimer hastalığını ilk olarak namaz sırasında fark ettiğini dile getiren Gür, “Alzheimer olduğumu şöyle öğrendim; cuma günü namaz kılmak için camiye gitmiştim. Namazın son kıyamında kalkmadım. İki kişi yanıma geldi ve neden kalkamadığımı sordular. Bende ‘bilmiyorum’ dedim. ‘Ayağa kalkmak ister misin?’ diye soru sorarak yardımcı olmaya çalıştılar ve beni ayağa kaldırdılar ve ayağa kalktım. alzheimer hastası olduğum orada belli oldu. Ailem bu olay sonrası doktora götürdü. Doktora gidince beyin kanaması geçirdiğimi öğrendim. Hatırlamıyorum ama 22-23 gün yoğun bakımda kalmışım.” dedi.

Alzheimer hastası olanların Kur’an-ı Kerim öğrenmelerinin normal insanlara göre daha zor olduğunu belirten Moral Evi personeli Osman Ceran da Gür’ün Kur’an-ı Kerim’i rahatlıkla okuyabildiğini ifade etti.

“Ekrem amcamız rahatlıkla Kur’an-ı Kerim okuyabiliyor”

Gür’ün hastalığına rağmen Kur’an-ı Kerim’i kısa bir sürede öğrendiğini ifade eden Ceran, “Ekrem amcamız Kur’an-ı Kerim öğrenmek istediğini bize söyledi. Ondan sonra kendisine yardımcı olduk. İlk olarak harfleri öğrendik. Sonra ileriki aşamalara geçtik. Şimdi de Kur’an-ı Kerim okuyoruz. Rahatlıkla Kur’an-ı Kerim okuyabiliyor. Daha önceden Kur’an-ı Kerim’i okumayı bilmiyordu. Buraya geldikten sonra okumaya başladı. Alzheimer tanısı konulan kişilerin Kur’an-ı Kerim’i öğrenmesi zor. Çünkü harfleri unuttukları için öğrenmeleri zor oluyor. Ekrem amcamız bunu güzellikle başardı. Rahatlıkla Kur’an-ı Kerim okuyabiliyor. Kur’an-ı Kerim hafızasına yerleşti şu an bazı duaları da ezbere biliyor. Bazı duaları ezbere bilmesi hastalığının tedavisinde katkı sağlamıştır diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

“100 hastamıza merkezimizde hizmet veriyoruz”

Merkez hakkında açıklamada Bulunan Büyükşehir Belediyesi Sağlık hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanı Doktor Serdar Tolay da, “Daire başkanlığımıza bağlı, alzheimer hastalarının buluşma merkezi olan Moral Evi’ndeyiz. Burası 2018 yılında faaliyete geçti. 2018’den bu yana Gaziantep Üniversitesi iş birliğinde yaklaşık bin alzheimer teşhisi konmuş insana ulaştık. Onlarla birebir görüşmelerimiz oldu. Alzheimer 4 evreden oluşan bir hastalıktır. Biz, 3 ve 4’üncü evrelere hocalarımızın tavsiyesiyle girmiyoruz. Sadece alzheimer tanısı almış 1’inci ve 2’inci derecedeki hastalara müdahalede bulunuyoruz. Burada onlara meşguliyet terapisi uyguluyoruz. Yaklaşık 100 tane hastamıza merkezimizde hizmet veriyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir