Uludağ ekonomi zirvesi devam ediyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne video konferansla katılarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya piyasalarına etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DOĞRUHABER / Hasan Işık
Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından Vodafone Business ana sponsorluğunda "Yeni Dünyaya Hazır mıyız?" ana temasıyla hibrit olarak düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, ikinci gününde devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katıldı.
Buradaki konuşmasında, KOSGEB'in Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programının detaylarını açıklayan Varank, şunları söyledi:
KOSGEB’İN YENİ ÇAĞRISI
“KOSGEB’in yeniden kurguladığımız Ar-Ge programını bu zirve aracılığıyla tüm girişimcilerimize duyurmak isterim. Yeni programa Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı adını verdik. Önceki halinden farklı olarak bir ürün geliştirme destek modülü ekledik. KOBİ’lerimiz çağrı esaslı olarak, belirlenen sektörlerde üst limitleri arttırılmış bu programdan faydalanabilecek. İlk çağrıya bugün itibarıyla çıkıyoruz."
“KOBİ’LERE DAVET”
“Program kapsamında orta büyüklükteki işletmelere 6 milyon, küçük ölçekli işletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Çağrımız, 18 Mayıs’a kadar açık. Bu alanda faaliyet gösteren KOBİ’lerimizi bu destekten faydalanmaya davet ediyorum.” Ar-Ge, Ür-GE ve İnovasyon Destek Programına başvuru için: edevlet.kosgeb.gov.tr
ENERJİYE 19 YILDA 100 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne video konferansla katıldı. Dönmez, Türkiye'nin kendi gaz kaynaklarını bulduğunu ve ekonomiye kazandırdığını, madencilik alanında da kritik materyallere özel önem verildiğini dile getirdi.
Enerji piyasasında hem arz hem de talep tarafının oyuna dahil olmasıyla daha rekabetçi bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını belirten Dönmez, "Elektrik ve gaz, diğer klasik emtialar gibi günlük, aylık hatta yıllık periyotlarla alınıp satılan bir ürün olmaya başladı. Bunun için gerekli regülasyonlar yapıldı. Oyuncu sayısının katlanarak arttığı, çok daha fazla katılımcının yer aldığı bir piyasamız var." ifadelerini kullandı.
Dönmez, özel sektörün dahil olmasıyla finansman kanallarının da çeşitlenmeye başladığına işaret ederek, yerli sermaye desteğinin yanı sıra yabancı bankalar, bölgesel kalkınma fonları, yatırım bankaları, ajanslar, hibeler gibi pek çok yurt dışı kaynaklı finansman modelinin de yatırımcılar tarafından değerlendirildiğini söyledi.
Bu sayede enerji sektörüne son 19 yılda 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Dönmez, "Bizim doğrultumuz belli. Çünkü bizim bu oyunu nasıl okuduğumuzu da sözlerimizden ve eylemlerimizden takip edebilirsiniz. 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz' diyerek sözlerime burada son vermek istiyorum." dedi.