• DOLAR 32.529
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2453.245
  • ...
Tayland`a `Müslüman Mültecileri Öldürdü` Suçlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Toplam 130 kişilik Arakanlı, Malezya`ya sığınmak üzere bir botle deniz yolculuğu yaparken, yakıtlarının bitmesi üzerine Tayland sınırları içindeki kıyıya sürüklenmişti.

HRW`den yapılan açıklamada, Tayland Hükümeti`nin olayı hemen araştırıp, kuvvet kullanımı konusunda donanmasını uluslararası standartlara uyması konusunda yönlendirmesi gerektiği belirtildi.

Olayla ilgili araştırmasını tamamlayan HRW Başkanı Brad Adams, ``Burma`dan kaçan Rohingyalılara ateş açılmak yerine korunma sağlanması gerektiğini`` belirterek, ``Tayland Hükümeti, acilen donanma askerlerinin, teknelerinde bekleyen çaresiz insanların üzerine neden ateş açtığını araştırıp, sorumluları yargılamalıdır`` ifadesini kullandı.

Hayatta kalan Arakanlıların insan hakları gözlemcilerine verdiği ifadeye göre, Tayland uyruklu bir balıkçı Phang Nga şehri açıklarındaki Surin Adası`na ulaşmaları için rehberlik yaptı ancak TOR214 numaralı Tayland askeri devriye botu adaya gelerek Arakanlı sığınmacıları tekneleriyle tekrar açık denize yönlendirdi. Yaklaşık 12 saat sonra devriye güçleri, sığınmacıların teknelerini Kuraburi Limanı`na götürdü.

Devriye güçlerinin burada 130 kişilik Arakanlı sığınmacıyı 20`şer kişilik gruplara ayırıp küçük botlara bindirmeye zorlaması üzerine, tutuklanma korkusuyla panik yaşandı. İlk 20 kişilik gruptaki bazı sığınmacılar suya atlayarak kıyıya ulaşmaya çalıştı. Taylandlı askerlerin suya ateş açması sonucu en az 2 Arakanlı Müslüman`ın öldüğü tespit edildi. Kıyıya ulaşan 4 sığınmacı ise köylülerin kendilerini askerlerden saklaması üzerine kurtuldu.

Bir balıkçının insan hakları gözlemcisine aktardığı bilgiye göre, su üzerinde bulunan 2 ceset köylüler tarafından alınarak Kuraburi bölgesindeki bir Müslüman mezarlığına gömüldü. Taylandlı balıkçı gözlemcilere, suyun üzerinde başka cesetler de gördüklerini fakat bu konuda daha fazla bilgileri olmadığını da aktardı. Teknede sağ kalan sığınmacıların akıbeti ise bilinmiyor.

``Tayland Hükümeti tazminat ödemeli``

HRW`nin raporunda, Tayland Hükümeti`nin, en son devriye güçlerince gözaltında tutulurken görülen tekne içindeki sığınmacıların akıbetini ortaya çıkarması ve hayatta kalanlara geçici koruma vermesi gerektiği ifade edilirken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği`nin (BMMYK) sığınmacılara ulaşması ve soruşturma yapması için gerekli erişim izninin sağlanması, ayrıca ölenlerin ailelerine de tazminat ödemesi gerektiği belirtildi.

Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra yönetimindeki hükümetin sözde ``yardım`` kanununun, Rohingyalı sığınmacılar için başarısız olduğu vurgulanan raporda, Tayland`ın uyması gereken uluslararası sığınmacı kanununa göre, Malezya-Endonezya rotasındaki bu teknelere Tayland devriye güçlerinin yakıt, yiyecek ve su vermek zorunda olduğu, bu tedarik işlemi sırasında sığınmacıların kendi teknelerinde kalmaları gerektiği bildirildi.

Raporda, Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi doğrultusunda, zulüm altındaki herkesin sığınma hakkının bulunduğu, Tayland Hükümeti`nin 1951`deki Göçmen Kongresi`nin üyesi olmamasına rağmen, kişilerin işkence gördükleri yere geri döndürülmemesini garanti altına alan ``Geri Vermeme`` kanununa karşı sorumlu olduğu da hatırlatıldı. (AA)

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir