• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
AK Parti'de beklenmedik isimlerde değişiklik olabilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısı şöyle;

Kabinenin, AK Parti kurultayından önce değişeceği beklentisi vardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşzamanlı bir değişimi tercih etti. Böylece partiyi ve kabineyi birlikte düzenleyecek.

Erdoğan, “2023 Türkiye’de yeni bir dönüşüm süreci olacak” demişti. Aslında bugünkü kongre ile birlikte hem söylem ve hedefler olarak, hem de parti ve kabinedeki kadrolarla 2023’ün parametrelerini verecek.

İDDİALI HEDEFLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongreden önce birkaç gündür hiçbir program koymadı. Bu süre zarfında kongrede yapacağı konuşmaya hazırlandı. Kongrenin teması “güven ve istikrar” olacak.

Erdoğan, “Türkiye’nin gerek insan haklarıyla ilgili yaptığım reform paketi, gerekse ekonomi paketiyle ilgili bütün bunları kapsayan, çok daha geniş anlamda bir konuşmayı şu anda planlamış durumdayım” demişti.

Erdoğan’ın Türkiye’nin önüne;

1) İnsan hakları ve özgürlükler,

2) Ekonomik kalkınma ve refah toplumu,

3) Dış politikada küresel, güçlü Türkiye,

hedeflerini koyması bekleniyor.

CUMHUR İTTİFAKINA GÜÇLÜ VURGU

Erdoğan’ın konuşmasının bir ayağını da cumhur ittifakının oluşturması bekleniyor. Erdoğan, “AK Parti olarak, Milliyetçi Hareket Partisi ile cumhur ittifakı olarak 2023’e doğru çıktığımız bu yolda bu dayanışmamızın gereği nelerdir, neler olacaktır, bunları da en güzel şekilde inşallah ifade edeceğiz” demişti.

MKYK’DA YENİ ANLAYIŞ

Erdoğan bu kez AK Parti yönetimine daha fazla yoğunlaşıyor. Çünkü partiyi 2023 seçimlerine bu kadro götürecek. Hem isim olarak hem de Türkiye’nin temsili açısından MKYK listesinin farklı bakış açısıyla hazırlandığı ifade ediliyor. Erdoğan bu süre zarfında MKYK listesine alacağı isimler üzerinde yoğunlaştı. Yarın önce kongre, akşam saatlerinde ise yeni parti yönetimini belirleyecek. Ardından da hafta sonuna kalmadan yeni kabine açıklanacak.

KİM BAKAN OLACAK?

Kabine değişikliği üzerindeki beklentiler pazartesi günü yoğunlaşmıştı. Ancak kongreden sonraya kaldı. Erdoğan’ın bu süre zarfında kabine değişikliği üzerinde de çalıştığı söyleniyor. Zaten bir süredir Ankara kulislerinde kabine değişikliği konuşuluyor. Hatta kabine için oranlar veriliyor, kimlerin gideceği konuşuluyor. Bakan olacak isimler hakkında değerlendirmeler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka kimsenin bilgisi yok. O kadar net söyleyebilirim. Ama görünen o ki beklenen değil, beklenmeyen isimlerde de değişiklikler olabilir.

Erdoğan hem partide hem kabinede Türkiye’yi 2023’e taşıyacak kadroları ortaya çıkaracak. Kongre konuşmasında ise 2023’ün perspektifini verecek.

AYASOFYA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaret ederek Milli Görüş tabanına sıcak mesajlar göndermişti. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’na ise aynı tabandan Osman Nuri Kabaktepe getirilmişti. Erdoğan’ın konuşmasında Milli Görüş tabanına mesaj vermesi bekleniyor. Kongre salonunda Cumhurbaşkanlığı kararı ile camiye çevrilen Ayasofya’nın fotoğrafları yer aldı.

SEÇİM YASASI NE OLACAK?

Ekranlarda Türkiye’yi 300 seçim çevresine böleni mi ararsın, dar bölge sistemini getireni mi... AK Parti’nin seçim yasası diye altını çize çize söylüyorlar. Dar bölge seçim sistemini getiriyorlar. Dar bölgede seçim çevresinin seçilecek milletvekili sayısına göre bölünmesi gerekiyor. O seçim bölgesinde yüzde 51’i alan parti ya da ittifak milletvekilliğini de kazanacak.

Seçim çevresini 300’e bölüyor, her bölgeye iki milletvekili veriyorlar. Tabii o seçim bölgesinde yüzde 51’i alan seçimi de alıyor. Fakat işin ilginç tarafı AK Parti’de böyle bir çalışma yok. Olmayan bir şey varmış gibi gösteriliyor.

AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde bir çalışma yürütülüyor. Çalışmaların büyük ölçüde olgunlaştırıldığı söyleniyor. İnsan Hakları Eylem Planı nedeniyle çalışmaların bütünlüklü olarak ele alınmak üzerine bekletildiği ifade ediliyor. Artık kurultay süreci tamamlandıktan sonra son şekli verilecek.

İSTANBUL ÖRNEĞİ

İstanbul üç seçim çevresinden oluşuyor. 98 milletvekili çıkarıyor. Ankara ve İzmir ise iki seçim çevresinden oluşuyor. Ankara’nın milletvekili sayısı 36, İzmir’in 28.

AK Parti, dar bölge değil daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde duruyor. Milletvekili sayısı yüksek olan büyükşehirlerin 6-7 milletvekilinden oluşan seçim çevresine ayrılması düşünülüyor. O da seçmenin kimi seçtiğini iyi tanıması açısından.

SEÇİM BARAJI

Yüzde 10 seçim barajı düşürülüyor. Yüzde 7 ya da 5 oranının üzerinde duruluyor. Daha önce yüzde 3 ve seçim barajının tamamen ortadan kaldırılması gündeme gelmişti ama Cumhurbaşkanı Erdoğan bu oranların kapsam dışına çıkarılmasını istedi.

Seçim barajının yüzde 5 ya da 7 olması konusu AK Parti ile MHP’nin yapılacağı ortak çalışmadan sonra kesinleşecek.

İttifak içinde seçim barajının geçerli olması yönündeki tartışmalar da netleşti. İttifak içinde ayrı bir seçim baraj olması önerisinden vazgeçildi.

HAZİNE YARDIMI

Seçimlerde barajı aşan partilere aldıkları oy oranına göre Hazine yardımı yapılıyor. HDP’ye kapatma davası nedeniyle yeniden gündeme gelen Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor.

GRUP KURMA ŞARTI KALDIRILIYOR

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesinde, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” deniliyor.

AK Parti’nin yaptığı çalışmada ise Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesinin “(...) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” cümlesi çıkarılıyor. Böylece seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılıyor. Seçimlere girmek için Türkiye’nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.

Hürriyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir