• DOLAR 32.542
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2458.81
  • ...
`Silahlar Susturulursa Hepimiz Sıkıntıdan Kurtuluruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

STOCKHOLM - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürt sorununun çözümünde önemli bir süreçten geçildiğini belirterek, “Tabii şu anda daha erken. Çevremizde birçok olağanüstü olaylar devam ediyor. Çeşitli tahrikler söz konusu olabilir. Silahlar tamamen bırakılırsa ümit ederim ki bu sıkıntılardan hep beraber kurtuluruz.” dedi.

İsveç Parlamentosu’nda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Abdullah Gül, terörle demokratik hakların verilmesi meselelerini birbirinden ayırmak ve teröre karşı kesin tavır koymak gerektiğini söyledi: “Bu işin içinde şiddet ve terör olmasaydı bu meseleleri biz çok daha erkenden ve çok daha rahat çözer ve Türk demokrasisinin standartları çok daha yüksek seviyeye gelir ve bu sorunları çok daha kolay halletmiş olabilirdik.” şeklinde konuşan Gül, “Ama terör ve şiddet olunca ister istemez güvenlik politikalarını bir noktada uygulamak durumundasınız.” diye ekledi.

Terör örgütü PKK’nın şu anda silahla bir yere varılamayacağını gördüğü için silahı bırakma iradeleriyle ilgili çeşitli işaretler alındığını; bazı görüşmeler ve bir sürecin işlediğini kaydeden Gül, şöyle devam etti: “Bu sürecin sonunda şunu arzu ediyoruz. Silahlardan tamamen vazgeçilmesi ve şiddetin tamamen bırakılması karşılığında zaten bizim kendi irademiz ve arzumuzla yapmak istediğimiz ve bir süredir yapageldiğimiz, Türkiye’nin hukuk ve demokratik standartlarının yükseltilmesi… Bu çerçeve içerisinde Kürt vatandaşlarımızın da dile getirdiği bu sorunların hepsinin çözüleceğine inanıyorum. Yeni bir anayasa yapma sürecindeyiz, Bu anayasamızın AB kriterlerine daha çok uyumlu olacağına inanıyorum. Bütün bunlar, bu tip problemlerin Türkiye’de gündemden çıkmasına yol açacaktır.”

Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılıp bırakılmayacağı ile ilgili soruya da cevap veren Gül, şunları söyledi: “Tabii ki Öcalan mahkemelerde yargılanmıştır. Neticede mahkum edilmiştir. Kendi cezasını şu anda çekmektedir. Onun da tabii bir mahkum olarak hakları neyse o haklar zaten verilmektedir kendisine. Herhangi bir sağlık sorunu veyahut da herhangi bir toplumdan tecrit edilme gibi bir sorunu yoktur. Kitap, gazete, televizyon işte bunları takip edebilmektedir. O mahkumiyetini çekmeye devam edecek.”

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir