• DOLAR 34.56
  • EURO 36.162
  • ALTIN 2985.013
  • ...
SON DAKİKA
​İşsizlik ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son bir yıldır dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını, birçok sektörde ciddi sorunlara yol açtı.

 

Salgının yayılmasıyla birlikte dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de farklı alanlarda kısıtlamaya gidildi. Söz konusu kısıtlamalar da işsizliği de beraberinde getirdi.

İşsizliğin yüksek olduğu illerin başında Mardin geliyor

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre; TRC-3 Bölgesi olarak adlandırılan ve içinde Mardin'in de bulunduğu Şırnak, Batman ve Siirt illerinin Türkiye'de en yoğun işsizlik oranının görüldüğü şehirler olarak kayıtlara geçti.

15 kişilik işe 650 kişi müracaat etti

Bazı sektörler, çareyi işçi çıkartmakta bazıları da maaşları düşürmekte buldu. Durum böyle olunca, Mardin merkez Artuklu ilçesinde, bir mağazaya alınacak 15 işçi kadrosu için açılan ilana 650 kişi başvurdu.

Nevzat İrtem

“İşsizlik salgın sürecinde daha da arttı”

İş ilanında bulunan mağazanın genel müdürü Nevzat İrtem, İLKHA muhabirine, Türkiye ve dünyanın bir gerçeği olan işsizliğin salgın sürecinde daha da arttığını söyledi.

İrtem, “Mardin’de mağazamızın bir şubesini daha açmayı düşünüyoruz. Bunun çalışmasını yaparken de 15 günlük bir iş ilanı yayımladık. Önceki yıllarda işçi bulmada sıkıntı yaşarken bu sefer bir gariplik yaşandı. En fazla 15-20 kişi alacağımız mağaza için sadece Mardin merkezden 650 başvuru oldu. Çevre ilçelerden de müracaatlar oldu ama ulaşım sorunu için onları kabul edemedik. 15 kişilik yerel bir işe yüzlerce kişinin başvurması hem dikkatimizi çekti hem de işsizliğin ne kadar yüksek olduğunu gözler önüne serdi.” dedi.

Bölgeye “yatırım yapın” çağrısı

İş adamlarına yatırım çağrısında bulunan İrtem, şöyle dedi:

“Bu bölgenin iş adamlarına yatırımlarını buralara yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü Mardin’de işsizlik had safhaya ulaşmış. Gençlerimiz batı illerine gidince oralarda da aynı sorunu yaşıyorlar. 20 yıldır yöneticilik yapıyorum ve bugüne kadar pek çok kez mülakatlarla gençlerimizi işe aldım. Ancak bu sefer yaptığım mülakatlarda farklı durumlarla karşılaştım. Örneğin yerel esnafın çok düşük maaş verdiğini, 900 ile 1700 lira arasında değişen maaşla işçi çalıştırmak zorunda kaldıklarını öğrendim. Bu da içler açısı bir durumdur. Tabi bu esnafın uyanıklığa kaçtığı değil, aksine mağduriyetini ve bazı vergilerin de ne kadar pahalı olduğunu da gösteriyor. Yerel esnaf başta olmak üzere iş adamlarımızın bölgeye yatırım yapmalarını istiyoruz, çağrıda bulunuyoruz.” (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir