• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...
Bozdağ, Türkiye'nin usulüne uygun şekilde İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik tartışmalar üzerine, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Geçmişte Cumhurbaşkanı veya Bakanlar Kurulu tarafından feshedilen bazı ikili, çok taraflı antlaşmaları sıralayan Bozdağ, "Anayasa'nın 90. maddesi, sadece milletlerarası antlaşmanın onaylanmasını düzenler. Anayasa’da antlaşmalardan çekilmeye dair bir hüküm yoktur. Milletlerarası antlaşmalardan çekilme yetkisini kanun, yürütme organına vermiştir. Yorumla somut kural değişmez ve değiştiremez." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Türkiye'nin çok sayıda milletlerarası antlaşmadan çekildiğine işaret etti.

Türkiye'nin, sadece yürütme organı kararıyla milletlerarası antlaşmalardan çekildiğini belirten Bozdağ, "TBMM’nin çıkardığı kanunla Türkiye’nin çekildiği tek bir milletlerarası antlaşma yoktur. Bunun aksini gösteren yasa da pratik de yoktur. Kaldı ki İstanbul Sözleşmesi'nin 80. maddesi, sözleşmeden çekilmeyi düzenliyor. Buna göre taraflardan biri Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne yapacağı bildirimle bu sözleşmeden çekilebilir. Türkiye, hem kanuna hem de sözleşmedeki çekilme usulüne uygun sözleşmeden çekilmiştir." paylaşımında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir