Uzmanlardan 'dolar' yorumu!
Bloomberg HT yayınına katılan uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimi ve dolar/TL kurundaki görünümü değerlendirdi
Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından ilk işlemlerde dolar karşısında sert bir düşüş yaşadı.
Bloomberg HT yayınına katılan uzmanlar TCMB'deki değişikliği ve Türk Lirası'nın görünümünü değerlendirdi.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu
"Türkiye ekonomisine, piyasalara ilişkin görüş mesafesi zaten azdı. Bu durum aşılmaya çalışılıyordu. Bu gelişmeyle bu görüş mesafesi iyice azalmış oldu. Özetle iyi bir gelişme olmadı. Ekonomik ve siyasi istikrara çok ihtiyacımız olan bir dönemdeyiz. Bilinen-bilinmeyen ortamından, bilinmeyen-bilinmeyen ortamına bir geçiş yaptık. Böyle bir ortamda tahmin yapmak da güçleşiyor. Para politikasına ilişkin sayın TCMB Başkanı'ndan ilk mesajlar geldi. Ancak TCMB başkanlığında yaşanan bu denli sık değişim ve bu değişimin ötesinde politikada da yaşanan değişiklik bundan sonra da belirsizliği yüksek tutacaktır. Bu, ekonominin içinde olan hiç kimsenin istemeyeceği, tercih etmeyeceği bir şeydir ve buna göre fiyatlamaları yapılacağı bir ortamdır. Finansal piyasalar açısından bakıldığında haftanın ilk günü çok volatil bir gün olacaktır. Döviz kuruna ilişkin gelişmeler önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerini muhtemelen yukarıda tutacak. Faiz beklentilerini yukarıda tutacak."
Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım
"Para politikasında dramatik bir değişiklik beklenemez. İlk yapılan açıklama da bunu ortaya koydu. Bu açıklama, "Yeni başkan gelir gelmez faiz indirecek" yönündeki beklentiye cevap niteliğinde oldu. Erken bir faiz indirimi olmayacak. Faiz indirimi olacaksa da bunun kararı 15 Nisan'da verilecek. Piyasaların yeterince değerlendirme yapma imkanı olacak. Elbette 20 ayda 3 merkez bankası başkanı değişikliği, Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını düşündürüyor."
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç
"Politikaya dair herhangi bir öngörü yapabileceğimiz bir dönemde olmadığımızı düşünüyorum. Erken bir faiz indiriminden ziyade 15 Nisan'a kadar ara bir toplantıyla faiz indirimine gidilmeyecektir. Ama konu bu değil. Muhtemelen enflasyonla mücadelede sekteye uğramış bir durum içine giriyoruz. Sağlıklı bir büyüme ve öngörülebilir bir yatırım ortamı istiyorsak birtakım önemli kurumların politika yapma becerisini geri kazanması gerekiyor. Bunu kazanmaya çalıştığımız bir 4 ayı geride bıraktık. Oldukça frekansı sık bir şekilde TCMB başkanımızın değiştiğini görüyoruz. Benzer şekilde TÜİK başkanları değişiyor. Bunlar kurumların öngörülebilirliğini ve politika yapma kapasitesini azaltıyor. Böyle bir durumda ülkenin uzun vadeli bir büyüme yakalaması imkan dahilinde değil. Bu sadece Türkiye'ye de has bir durum değil. Kurun Pazar günü verdiği tepkiye baktığımızda işlem hacminin 1,4 milyar dolara yakın bir hacim olduğunu görüyoruz. Normalde gecede 150 milyon dolarlık bir hacim olur. Bunun neredeyse 10 katı bir hacim söz konusu. Volatil bir dönem bekliyor bizi. Çok fazla bilinmeyen ortama geçiyoruz. TL'ye de itibar kazandırmaya çalıştığımız bir dönemde. Fiyatlama zaten durumu ortaya koydu. Bu fiyatlamanın da kısa vadede sakinleşmesini beklemiyorum.
Kaynak: Bloomberg HT