• DOLAR 35.514
  • EURO 36.677
  • ALTIN 3064.52
  • ...
`Kaderde Varsa Zaten Dinleniriz!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kamuoyunda `böcek komisyonu` olarak adlandırılan TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu`nun Başkanı AKP`li Zeyid Aslan`dan özel açıklamalar... Dinleme cihazlarının temininden toplumdaki paranoyaya, Başbakan Erdoğan`ın ofisinden çıkan `böcek`lerden komisyonun çalışma takvimine pek çok konuda AKŞAM`a konuşan Aslan, şöyle dedi:

- ÇOK KOLAYMIŞ: Uzmanları dinlediğimizde yasadışı dinlemenin teknik anlamda çok kolaylaştığını, herkesin yapabileceğini gördük. İnternet bağlantısı kurulabilen her cihaz, bir dinleme aleti ve kameraya dönüştürülebiliyor. Dinleme için kullanılan cihazları satın alması da kullanması da çok kolay. Ufak teknik bilgisi olan herkes kullanabiliyor. Bunları öğrenince komisyon üyesi arkadaşlarımız da kişisel açıdan endişe duydu.

TOPLAM 10 BİNİ GEÇMEZ


- KAYGIYLA YAŞANMAZ: `Dinleniyor muyum?` kaygısını taşımak lazım ama bu kaygıyla da yaşanmaz. Bir ömür teknolojisiz geçmez. Uzmanların verdiği bilgilerden sonra `Acaba dinleniyor muyum?` diye bir paranoya bende gelişmedi. Çünkü ben rahat bir adamım. Endişe duymak sonucu değiştirmeyeceği için rahat davranmayı uygun buluyorum. Bunun sonu yok çünkü. Dikkatli olmak dışında alabileceğiniz tedbir yok. Kaderde varsa bunu engelleme şansınız da zaten yok. Sorumluluk üstlenmiş, toplumda belli bir yeri olan insanlar daha da dikkatli olmak zorunda. Ama 76 milyon nüfusunu tamamı dinleniyor diye bir şey yok. Sosyal statüsü olan ve bu statüsü nedeniyle dinlenebilirlik ihtimali yüksek olan kişi sayısı herhalde 10 bini geçmez.

- DİNLEDİK DERLER Mİ?: TİB, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma`yı dinledik. Bunlar kurumsal yapılar. Kendi kurumlar açısından yasadışı dinleme yaptıklarını söylememeleri doğal. Bunun aksini söylemeleri zaten doğrudan bir suç unsurudur. Hiç kimse de ben suç işliyorum işlemeye devam edeceğim diyecek değil. Kurumlar da yasaların verdikleri sınırlar içinde dinleme yaptıklarını söylüyorlar. Bunun aksi varsa bunu ortaya çıkaracak olanlar da bu kurumlar zaten.

- YAKALAMA KOMİSYONU DEĞİLİZ: Komisyonun görev alanı ile komisyondan beklentiler birbirinden farklı. Bu bir araştırma komisyonu... Şöyle bir algı oluştu: `Bu komisyondakiler yasadışı dinleyenleri tespit edecek ve yakalayacak.` Biz bir yakalama komisyonu değiliz. Biz polis değiliz, istihbaratçı değiliz. Biz Baykal`ın kaseti ve MHP`lilerin kasetleri ile ilgili de, `kim yaptı?` kısmına bakmayacağız. Bu yetki aşımına girer. Hangi teknik yöntemlerle nerede ve nasıl yapıldı, buna bakacağız. Biz tespit çalışmaları yapıp öneriler ortaya koyan bir komisyonuz.

YERİNDE İNCELEME
BUGÜN Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma`ya, yarın ise TİB ve MİT`e gideceklerini belirten Aslan, "Bundan sonraki kısımda telefon şirketleri ve GSM operatörleriyle uydu aracılığıyla ilgili yapılan dinlemeleri öğrenmek için TÜRKSAT gibi kurumlara gdeceğiz. Cihazları yerinde görüp incelemek istiyoruz" dedi.

Ergenekon ve Balyoz`dan talep
- KOMİSYONA 15 civarında dilekçe geldi. Kimi cezaevinde mahkum, kimi davası devam eden kişilerden... Soruşturma süreçlerinde yapılan dinlemelerin ve bu dinlemelere dayanak teşkil eden mahkeme kararlarının usulsüz olduğunu ileri sürüyorlar ve mağdur olduklarını belirterek kendi dosyalarının incelenmesini talep ediyorlar. Bunlar içinde birkaçı Balyoz ve Ergenekon tutuklusu da var. Ama tanıdık isimler yok içlerinde... Yargının görev alanındaki konulara girmemiz mümkün değil.

Başbakan nasıl dinlendi?
- (BAŞBAKAN Erdoğan`ın çalışma ofislerinde bulunan böceklerle ilgili) Başbakanlık Güvenlik Genel Müdürlüğü var. Son durumu onlara sorabiliriz. Ne tür bir çalışma yaptılar, ulaştıkları bir sonuç var mı? Belki önümüzdeki günlerde bu konularda bilgi isteyebiliriz. Güvenlik Müdürünü dinlemeye gerek duyulur mu şu an bilemiyorum.
 

Akşam

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir