MÜSİAD Batman Şubesinin 7'nci olağan genel kurulu yapıldı
MÜSİAD Batman Şubesinin 7’nci olağan genel kurulunda mevcut İl Başkanı Alaattin İraz yeniden il başkanı seçildi.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesinin 7'nci olağan genel kurul toplantısı Batman Valisi Hulusi Şahin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, siyasi parti ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bir otelde gerçekleştirilen toplantı Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı, sinevizyon gösterimi ile devam etti.
Tek listeyle gidilen genel kurulda yapılan oylama sonucunda Alaattin İraz güven tazeleyerek bir kez daha başkan seçildi.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Abdurrahman Kaan, genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.
Salgın sürecinde sanayileşmenin önemine dikkat çeken Genel Başkan Kaan “Pandeminin zorlu koşullarına rağmen şube genel kurullarımız vasıtasıyla Anadolu’ya şartlar elverdiğince dokunmak ve bu sayede hem genel kurullarımızı gerçekleştirip hem de sizlerle ülkemizin ekonomik, ticari ve siyasi gündemine dair sohbetlerde bulunmaktan mutluluk duymaktayım. Ne demiştik? MÜSİAD, sahada en etkin ve yaygın, eşine nadir rastlanır bir sermaye platformudur. Bu özelliği ile de ülkemizin gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan kılcal damarlarına kadar nüfuz etmiş ve en ince saha bilgisine dahi hâkim olmanın verdiği güç ile ilerlemektedir.” ifadelerini kullandı.
“Coğrafya kaderdir”
Her vesileyle bölgeyi ziyaret edip üyelerinin sorunlarını kendilerinden dinlemeye çalıştığını belirten Kaan, şöyle devam etti:
“Bugün Batman’dayız. Dicle’nin aktığı toprakların tarihi ile müsemma şehri Batman. Coğrafya kaderdir der İbn-i Haldun. Bir şehrin hayatı aslında onun coğrafyasının ona sunduğu şartların toplamıdır. Batman Çayı ve Dicle şehrimizin ana kaynağı olmakla beraber ve diğer küçük akarsular şehrin gelişmesini desteklemişlerdir. İklim ve su alanlarının şehrin gelişim yönünü değiştirmekte ve Batman kuzey, kuzey batı ve doğu yönünde planlı olarak büyümektedir. Ancak bu gelişim şayet belli bir plan dâhilinde yapılmazsa Batman’ın akarsular tarafından beslenen verimli ovalarının kentsel hareketlilik nedeniyle kaybedilme olasılığı da akılda tutulmalıdır.”
“Batman stratejik bir öneme sahiptir”
Konuşmasının devamında Kaan “Batman’da görülen aşırı göç ve çarpık yığılma nedeniyle şehirde ortaya çıkan hızlı büyüme, şehrin sağlıklı gelişimi için büyük bir engel teşkil etmektedir. Batman gerek doğal kaynakları, gerek stratejik konumu ve ticaret ağları üzerinde olması, gerek değerleri ve insan nüfusu ile oldukça geniş bir potansiyele sahip bir şehrimizdir. Bilhassa yeni dönemin lojistik hatlarının yeniden planladığı dünya düzeninde Batman oldukça stratejik bir öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
“Batman, Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 65’inci sırada”
TPAO verilerine göre, Türkiye'de üretilen ham petrolün yüzde 75'inin Batman'daki kuyulardan sağlandığını, şehirde günde yaklaşık 27 bin varil petrol çıkarıldığına dikkat çeken söyleyen Kaan, şunları söyledi:
“Batman'da arsa tahsislerinin ardından kurulacak fabrikalarla 2023 yılında 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Yapımı tamamlanan Batman Barajı bugüne kadar ürettiği 5 milyara yakın kilovat saat enerjiyle milli ekonomiye 2 milyar TL'den fazla katkı sağlamıştır. 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 65’inci sırada yer alan Batman, ülke genelinde ihracatın daraldığı bu dönemde, ihracatını yüzde 22,9’luk artışla 35,1 milyon dolara çıkarmayı başarmıştır. Bu veriler, zorlu geçen bir pandemi dönemi için gerçek bir başarıdır.”
“Yeni kurallara adapte olmaktayız”
Konuşmasının sonunda Kaan "Pandemi dedik! Evet, bugünden yarına geçecek bir süreç değil. Aşılama çalışmaları tamamen bitse bile toplumsal bağışıklığın zaman alacağını uzmanlar dile getirmektedir. Yani bir bu kadar daha yolumuz vardır. Tüm bunlar olurken aslında sessizce yeni bir yaşam biçimi hayatımıza girmekte ve bizler sakince bu yeni kurallara adapte olmaktayız. Elbette sosyal bir yorgunluk var ama aynı zamanda tepki mekanizmalarımızda da bir durulma olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla geçen sene yadırgadığımız pek çok kural bugün normalize oldu. Bir sene sonra ise alışkanlık olacaktır.” dedi.(İLKHA)