• DOLAR 34.57
  • EURO 36.032
  • ALTIN 3001.579
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyayı etkisi altına Covid-19 salgını sürecinde birçok gıda maddesine zam geldi. Bazı gıda ürünlerinin tedarikinde ve üretiminde sıkıntı yaşanmamasına rağmen fiyat artışının olması gıda enflasyonunu da olumsuz yönde etkilemişti.

Son zamanlarda temel gıda maddeleri başta olmak üzere birçok ürüne art arda zam yapılırken bu durumdan fakirin protein kaynağı olan ve kırmızı et yerine tüketilen beyaz et de nasibini aldı.

Son 10 gün içerisinde beyaz ete art arda 3 defa zam yapılırken geçtiğimiz yıla oranla beyaz etin fiyatı yüzde 50 oranında arttı. Dar gelirli aileler, fiyatlardaki artış nedeniyle kırmızı et alamazken tavuk eti fiyatları da artarak cep yakmaya başladı. Daha önce de yapılan zamlarla hem vatandaşı hem de esnafı mağdur eden tavuk fiyatları, her geçen gün daha da yükseliyor.

 

Covid-19 salgını sürecine kadar beyaz ete herhangi bir zam yapılmadığına dikkat çeken kasaplar ve şarküteri işletmecileri, salgın sürecinden sonra neredeyse her hafta tavuk fiyatlarına zam yapıldığının altını çizdi.

Bu gelen zamların ardından kırmızı ete zaten hasret kalan vatandaşların artık tavuk etini de yemeye hasret kalacağına dikkat çeken kasaplar ve şarküteri işletmecileri, özellikle dar gelirli vatandaşların et yemek için tek umudu olan tavuğun fiyatının bu kadar yükselmesinin hem kasap ve şarküteri esnafını hem de halkı kara kara düşündürdüğünü söyledi.

Tavuk etindeki fiyat artışına dikkat çeken esnaf, zamların önünü alamadıklarını ve bu yüksek fiyatların hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğine dikkat çekiyor.

Tavukçuluk sektöründe fırsatçılık yapıldığını söyleyen esnaf, tavuk eti fiyatının neredeyse kırmızı et fiyatlarıyla yarıştığını belirterek kırmızı et tüketemeyen halkın artık beyaz eti de tüketemediğini ifade ediyor.

Nevzat Özpalas

"Tavuk fiyatlarının artması hem esnafı hem de halkı mağdur ediyor"

Tavuk fiyatlarının bir yıl içerisinde yüzde 50 arttığını belirten Nevzat Özpalas, zamların kendilerinden kaynaklı olmadığını belirterek yüksek fiyatların hem kendilerini hem de halkı mağdur ettiğini söyledi.

Beyaz et fiyatının yükselmesinin satışlara olumsuz yansıdığını belirten Özpalas, "Tavuk fiyatları yüzde 50 oranında arttı. Beyaz ete yapılan zamlar firmalardan kaynaklanıyor. Çünkü firmalar anlaşmalı zam yapıyorlar. 10 gün içerisinde 3 defa tavuk etine zam yaptılar. Hatta 75 kuruş gibi az oranlarda zam yapılıyor. Yani küçük miktarlarla zam yapılıyor. Biz de esnaf olarak bu zammı yansıtmıyoruz. Çünkü vatandaş zaten et alamıyor. Küçük miktarlarda yapılan zamları biz eklesek beyaz etin fiyatı daha yüksek olur. Büyük firmalara yapılan denetimler mi bunda etkili oldu bilemiyoruz. Fakat bir firma zam yaptığında diğer firmalar da zam yapıyor. Nasıl oluyor, biz de anlamıyoruz?" diye sordu.

Orhan Kaya

"Tavuk eti fiyatları son 3 ayda yüzde 50 zamlandı"

Dar gelirli vatandaş için diğer etlere göre daha ulaşılabilir olan tavuk etinin de artık cep yaktığını ifade eden Orhan Kaya da son aylarda gelen zamlarla birlikte tavuğa yüzde 50 oranında artış olduğunu ifade etti.

Kaya, "Tavuk fiyatı çok arttı. Pandemiden dolayı zaten milletin alım gücü yok. Milletin alım gücü olmadığından dolayı tavuk fiyatları son bir ay içerisinde yüzde 50 oranında zamlandı. Milleti alım gücü olmadığından dolayı bu zamlar sıkıntı oluyor. Satışlarımız çok düştü. Esnaf zor durumda ve özellikle küçük esnaf mağdur oluyor. Devletin bu duruma acilen bir çözü bulması gerekiyor. Büyük firmalar daha çok para kazanmak için zam yapıyorlar. Milleti kırmızı ete gücü yetmiyor ve beyaz et almak zorunda kalıyor. Bu durumu da bilen büyük firmalar sürekli zam yapıyor." dedi.

Coşkun Kürek

"Tavuk etinin zamlanmasının en önemli sebebi maliyetlerin artması"

Tavuk tedarikinde ve sayısında da bir sıkıntı olmamasına rağmen yapılan zamların hem esnafı hem de halkı mağdur ettiğine dikkat çeken Coşkun Kürek de şunları söyledi:

Kırmızı etin maliyetinin yüksek olmasından dolayı ucuz olduğu için vatandaş beyaz ete yöneliyor. Bu durum da ister istemez fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bununla birlikte besicilerin maliyetlerinin artması ve giderlerinin yüksek olması da bu durumda etkili oluyor. Fakat bu şekilde olunca da beyaz etin fiyatı yükseliyor. Fiyatlar yükselince de satışlarımız düşüyor.

Ramazan Bulut

"Zamlar firmalardan kaynaklanıyor"

Beyaz ete yapılan zamların firmalardan kaynaklı olduğunu savunan Ramazan Bulut ise, "Beyaz ete üst üste zam yapılınca satışlarımız da düştü. Şu anda bir sakinlik var. Vatandaş 3 kilogram tavuk yerine bir veya 2 kilogram tavuk alıyor. Beyaz etin fiyatı yükseldiği için vatandaş artık beyaz et bile alamaz oldu. Firmalar ise tüketimin fazla olmasından dolayı beyaz et fiyatının yüksek olduğunu savunuyor. Geçen yıla göre yüzde 50 oranında beyaz ete zam yapıldı. Fiyat yüksek olunca da satışlar düşüyor. Vatandaş beyaz et alamıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız