• DOLAR 32.489
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2441.591
  • ...
Afganistan halkının yüzde 90'ı yardıma muhtaç
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son 40 yıldır yaşanan savaşlar sebebiyle halkın yüzde 90'ının yardıma muhtaç olduğu Afganistan, İslam ülkeleri ve özellikle Türkiye halkından kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor.

Kısa süre önce Afganistan'dan Türkiye'ye gelen Çeşmi Ümit Vakfı Genel Başkanı Seyit Nimetullah Sedat, mazlum ve mağdur olan Afgan halkı için hem vakıfları hem de hayırseverleri dolaşarak yardım toplamaya çalışıyor.

Yaptığı görüşmeler sonucunda Umut Kervanı Vakfı ile bir işbirliği protokolü imzalayan Sedat, Türkiye'den Afganistan'a yardım ulaştığını ancak bunun çok yetersiz olduğunu, bunun için bir dizi görüşmeler yaparak ülkesindeki muhtaçlara daha fazla yardım gitmesi adına Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Afganistan'ın durumu, yaptıkları yardım çalışmaları ve Türkiye'den beklentileri ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Sedat, Afganistan halkının öncelikle Türkiye halkından yardım beklediklerini söyledi.

"2015 yılında kurduğumuz vakıfla az da olsa yoksullara düzenli yardım ulaştırıyoruz"

Sedat, "Afganistan'da maalesef 40 seneden beridir savaş var. Bu savaşta yaklaşık 2 milyon insan şehit oldu. Halkın neyi varsa tahrip oldu. Onun için halk çok mağdur ve durumları çok kötü. Afganistan'da halkın yüzde 90'ı fakir. Hatta bazı köylerde, ilçelerde yetim çocukların, dul kadınların sadece kuru ekmekleri dahi yok. Onun için 2015 yılında büyük âlimlerle istişare yaparak 'Çeşmi Ümit' adından bir yardım vakfı kurduk. Fakir ve yoksullara az da olsa devamlı olarak yardım yapıyoruz." dedi.

"Yüzde 90'ı fakir olan halkın çok fazla yardıma ihtiyacı var"

Afganistan devletinin kendi sıkıntılarıyla uğraştığı için fakir halkın sesinin kimse tarafından duyulmadığını belirten Sedat, "Afrika, Filistin ve birçok yerde sıkıntılar var. Ancak oradaki halklar seslerini hem devletlerine hem de başka ülkelere duyurabiliyorlar. Maalesef Afganistan'da televizyon da fazla yok. Hatta bazı bölgelerde elektrik bile yok. Savaş sebebiyle de başka ülkelere de çıkamadıkları gibi başka yerlerde neler yaşandığından da haberdar değiller. Afganistan'ın Müslüman halkı tüm İslam âleminden, özellikle Türkiye hükümeti ve halkından istekleri çok. Gözleri Türkiye'ye bakıyor. Ne zaman bize yardım edecekler, Türkiye'deki yardım kuruluşları ne zaman Afganistan halkına yardım ulaştıracak diye bekliyorlar. Türkiye devleti ve halkı Afganistan'a yardım ediyor ama yeteri kadar değil. Yüzde 90'ı fakir olan halkın çok fazla yardıma ihtiyacı var." diye konuştu.

Temiz suya ulaşmak için 3-4 saat yol yürüyorlar

Vakıf olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Sedat, şunları kaydetti:

Bazı köylerimizde hiç cami yok. Camisi olmayan yerlerde küçük de olsa bir cami yapmaya gayret ediyoruz. Afganistan'da bazı yerlerde hiç su yok. Halk 3-4 saat yürüme mesafesinde olan yerlerden ya elle veya eşeklerle yaşadıkları yerlere su taşıyor. Bu tür bölgelerde su kuyusu açma gibi çalışmalarımız var. Bazı yerlerde 20 litre suyu 40-50 Afgan'a (para birimi) satın alıyorlar. Bu bölgelerde su kuyusu açıyoruz. Afganistan'da cihat zamanında şehit olan ve arkalarında yetim kalan çocuklar, dul kalan kadınlara yönelik yardım çalışmaları yapıyoruz. Darice ve Peştuca dillerinde mealli Kur'an-ı Kerim ihtiyacı var. Biz de bu dillerde Kur'an-ı Kerim bastırıp camilerde, medreselerde, hafızlık kurslarında dağıtıyoruz. Afganistan halkı Müslüman ve çocuklarına Kur'an-ı Kerim okutmak istiyorlar. Biz de köylerde Kur'an kursları açıyoruz. Ramazan ve Kurban bayramlarında yetimlere ve dul kadınlara bayramlık yardımlarımız oluyor. Ramazanda iftar programları yapıyor, gıda paketleri dağıtıyoruz. Kurban Bayramı'nda da kurban kesip fakir ve yoksullara dağıtıyoruz. Biz yardım yapıyoruz ama yardım yapılacak yer çok. Afganistan'a da dışarıdan az yardım geliyor. Hem vakıflar hem de hayırsever zenginlerle, tüccarlarla görüşerek Afganistan'a yardım yapılmasını istemek için Türkiye'ye geldim.

"Türkiye halkından Afganistan halkı için yardım istiyorum"

Türkiye'den az da olsa Afganistan'a yardım ulaştığını ve şimdiye kadar sadece Umut Kervanı ile bir anlaşma yaptıklarını hatırlatan Sedat, "Elhamdülillah Umut Kervanı Afganistan'a yardım yapıyor. Ancak biz farklı vakıflarla da görüşerek Afganistan'a yardım yapmalarını isteyeceğiz. Son olarak Türkiye halkı ve vakıflarından halkı muhtaç durumda olan Afganistan'ı unutmamalarını istiyorum. Afganistan'a gönderecekleri yardımları kuruşu kuruşuna ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağımızın da garantisini veriyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir