• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye Kimya Sektör Şurası düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (İKMİB) 17’nci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde iki yılda bir düzenlenen Türkiye Kimya Sektör Şurası’nın bu yılki açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, KSP Başkanı Adil Pelisterin’in katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Şuranın açılışında Covid-19 pandemisinin ekonomiye olan etkisine değinen Bakan Varank, şunları söyledi:

KİLİT SEKTÖR

“Kauçuk ve Plastik, Eczacılık ile Kimyasal Ürünler ana başlıkları altında çok geniş bir ürün yelpazesine sahip kimya sektörü, imalat sanayimizin kilit sektörlerinden birisi. 19,5 milyar dolarlık toplam ihracat ile otomotivin ardından 2020 yılının en fazla ihracat yapan ikinci sektörü. Sektörün 2009-2019 yılları arasındaki gelişimine baktığımızda; girişim sayısı, üretim ve istihdam bakımından her yıl üzerine koyarak büyüdüğünü görüyoruz.”

KİMYA SEKTÖRÜNE DESTEK

“2012’den bugüne kimya sektörü özelinde 3.691 teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımların değeri 96 milyar liranın üzerinde. Kalkınma ajansları ile bugüne kadar kimya sektöründen gelen 486 projeye 369 milyon lira destek sağladık. KOSGEB aracılığı ile de 2010’dan bugüne 7.274 projeye 673 milyon lira katkı verdik. Sektörün Ar-Ge kapasitesini geliştirmek için TÜBİTAK aracılığı ile 2002’den bugüne 1.721 proje ve 646 bilim insanına 1,3 Milyar TL destek verdik.”

YENİ ÇAĞRI

“Kimya sektörünü Teknoloji Odaklı Hamle Programı kapsamına aldık. Yatırımını destekleyeceğimiz ürün sayısını 919’a çıkardık ve 2021 yılı çağrı programının duyurusunu yaptık. Bu ürünlerin 281’i kimya sektörüne ait ve çağrılarına mayıs-haziran aylarında çıkmayı planlıyoruz. Yerli-yabancı tüm sektör temsilcilerini açacağımız çağrıları takip etmeye ve sunduğumuz cazip teşvik imkanlarından yararlanmaya davet ediyorum.”

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN: “54 FİRMAYI DESTEKLEDİK”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, markalaşma açısından kapsamlı bir destek programı olan TURQUALITY ile halihazırda kimya sektöründen 54 firmayı desteklediklerini belirterek, “Tüm sektör firmalarımızı, ihracatta sağladığımız devlet desteklerinden, Türk Eximbank finansman imkanlarından ve Kolay İhracat Platformu gibi imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum.” dedi. İhracatta kimya sektörünün performansına değinen Pekcan, 2020’de mineral yakıtlar haricindeki sektör ihracatının salgına rağmen yüzde 6,2 artarak 17,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir