• DOLAR 34.163
  • EURO 37.238
  • ALTIN 2952.2
  • ...
Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA- Türkiye`yi etkileyen doğal afetler arasında depremin ilk sırada geldiğine vurgu yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün,\"Manisa Belediyesi olarak bizler, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren kentimizin böylesibir felaket yaşamaması için alabileceğimiz önlemler konusunda çalışmalar yürüttük. Bukapsamda Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı`nın kurulmasını da gerçekleştirdik\" dedi.

 

Açılış törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Uzman Lider Eğitici Kıdemli Albay Sadettin Çokay, Belediye Başkan Yardımcıları Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Tamer Çipiloğlu, Cem Çöllü, Hasan Eryılmaz, Funda Solak, Belediye Meclis üyeleri, İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Taş Köroğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Katran, MHP Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, Ülkü Ocakları İl Başkanı Onur Pabuççuoğlu, Manisa Afet ve Acil Durum Müdürü Bekir Şen, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendioğlu, AKUT Şube Başkanı Hakan Özcan, mahalle muhtarları ve davetliler katıldı. Törende bir konuşma yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Burak Gürol, Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 

`Manisa Deprem Stratejisi ve Eylem Planı` çerçevesinde kurulan Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı`nda vatandaşların talepleri doğrultusunda mevcut binaları ile ilgili, çok düşük bedellerle malzeme analizi yapılacağını ve ön risk raporu verileceğini belirten Ergün, \"Ön incelemede riskli bulduğumuz yapı sahipleri, Bakanlık tarafından lisans verilen kuruluşlara giderek performans analizlerini yaptırıp Kentsel Dönüşüm ile ilgili ilk adımı atmış olacaklardır. 7.4 büyüklüğünde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi`nin sebep olduğu büyük ölçekli can ve mal kaybı ile beraber yaklaşık 16 milyon insanımız, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle deprem, ülkemizin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Marmara Depremi gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Bu acı tablo, yapı denetiminin önemini gözler önüne sermiştir. Yapı denetimi, can ve mal güvenliğinin teminidir. Doğal olayların afete dönüşmesini engellemektir. İmar planına, fen ve sanat kurallarına, standartlara uygun, kaliteli yapı üretmek, bunun için proje ve yapı denetimi yapmaktır\" dedi.

 

Ergün, \"Bugün açılışını yapacak olduğumuz `Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı`nın hayata geçmesiyle birlikte, Manisalı vatandaşlarımız binalarının riskli olup olmadığı ile ilgili olarak ön çalışma yaptırmak üzere Manisa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü`ne başvurabilecekler. Ben laboratuarımızın ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun`un vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum\" diye konuştu.
Temennimiz dünyanın hiçbir yerinde deprem olmaması
Ergün`ün konuşmasının ardından son olarak Vali Halil İbrahim Daşöz söz aldı. Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı`nın hayırlı olmasını dileyen Vali Daşöz, \"Biliyorsunuz normal zamanlarda insanlar afet olacağını pek düşünmezler. Hep başkalarının başına geleceğini düşünürüz de, nedense kendi başımıza gelebileceğini düşünmeyiz. Artık bilim insanları Türkiye nüfusunun yüzde 95`inden fazlası deprem açısından riskli bölgelerde yaşadığını söylüyor. Kamu görevlilerimizin, yerel yönetimlerimizin en önemli görevi sağlıklı altyapı, sağlıklı imar planı ve sağlıklı yapılaşmadır. Bu üç konu, sizin baştan çok sıkı tutmanız gereken üç konu. Bu iyi yapılmadığı takdirde, o şehirde yaşayan hiç kimse gerçek anlamda güvende değil. O açıdan değerli başkanımızı tebrik ediyorum. Çok teşekkür ediyorum. Tabiî ki temennimiz Manisa`mızda, ülkemizde, dünyanın hiçbir yerinde deprem olmaması. Ancak bu tedbirleri almak bir insanlık görevi, bir milli görev\" diye konuştu.

 

Açılışı protokol yaptı
Konuşmaların ardından Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı`nın açılış kurdelesi, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri tarafından kesildi.(Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir