MAÜ Rektörü Özcoşar’dan “Dünya Kudüs Haftası” değerlendirmesi
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Kudüs meselesinin bütün bir dünyada barışın ve huzurun sembolü haline geldiğini söyledi.
Recep ayının son haftası “Dünya Kudüs Haftası” olarak ilan edilmesini İLKHA’ya değerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, farkındalık oluşturmaya yönelik hafta boyunca yapılacak faaliyetleri anlamlı ve değerli bulduğunu söyledi.
Dünyada öyle şehirler vardır ki; bu şehirler, insanlığın tarihini olduğu kadar vicdanını ve ruhunu da yansıttığı belirten Rektör Özcoşar, tarih boyunca peygamberler yurdu olan Kudüs’ün bu şehirler arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti.
“Siyonist işgalcilerin yıkıcı politikaları Kudüs’e dair sorumluluklarımızı arttırmaktadır”
Özcoşar, “Kudüs, Müslümanlar açısından yeryüzünde inşa edilen ikinci mescid ve ilk kıble olması gibi özelliklerinin yanı sıra Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın da (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Miraç yolculuğundaki durağı olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Genelde bütün insanlık özelde Müslümanlar açısından önemine rağmen, bugün işgalciler ve uluslararası destekçilerinin yıkıcı politikaları Kudüs’e dair sorumluluklarımızı arttırmaktadır. ‘Kudüs bir barış çınarıdır, eğer yıkılırsa tüm dünya bunun altında kalır’ tespiti, Kudüs’le ilgili bütün insanlığın sorumluluklarına oldukça çarpıcı bir şekilde dikkatleri çekmektedir. Bu insani sorumluluklar yanında Müslümanlar olarak bizlerin de Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya karşı itikadî/imanî sorumluluklarımız vardır. Bu sorumluluğu yıllar öncesinde omuzlarımıza yükleyen kutlu sözlerden biri de şudur: ‘Mescid-i Aksa’ya gidin ve orada namaz kılın. Eğer oraya gidemez, içinde namaz kılamazsanız, kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin.’ Hz. Ömer’in Kudüs hassasiyeti, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs sevdası ve yüzyıllar boyunca Müslümanların Kudüs’ü bir İslam şehri olarak farklı inançların bir arada yaşadığı bir selamet, barış şehri olarak muhafaza etme çabaları bu sorumluluğun bir sonucudur. Çabamız ve duamız Kudüs’ün ismine yakışır bir şekilde yeniden özgür bir selamet, barış şehri olmasıdır.” dedi.
“Haftanın ilan edilmesini anlamlı ve değerli buluyorum”
Kudüs meselesinin bütün bir dünyada barışın ve huzurun sembolü haline geldiğini kaydeden Özcoşar, şöyle dedi:
“Kudüs ile ilgili değerlendirmelerin, etkinliklerin, faaliyetlerin yapılacağı haftanın Kudüs ile ilgili ciddi bir farkındalık oluşturacağını, bu farkındalığın sadece Kudüs ile ilgili değil insanlığın barış ve huzuruna hizmet edebilecek bir farkındalık olarak ortaya çıkabilecek ve bütün insanlığa geri dönebileceğini düşünüyorum. Kudüs meselesi, geldiğimiz noktada sadece Müslümanlar, Ortadoğu veya Filistin ile ilgili bir mesele değil, bütün bir dünyada insanlığın huzurunun ve barışının sembolü haline gelmiş durumda. İşgalci rejimin yıkıcı faaliyetleri ve uluslararası arenada bulduğu destek bütün dünyada barışı tehdit eden bir duruma dönüşmüş. Dolayısıyla buna bir farkındalık oluşturmak bütün bir insanlığın barış ve huzuruna bir farkındalık oluşturma anlamına geliyor. Bu açıdan bu haftanın ilan edilmesini anlamlı ve değerli buluyorum.”
“Mardin denlince Kudüs, Kudüs denilince Mardin akla gelir”
Özellikle çocuklarda Kudüs bilincini oluşturmaya yönelik animasyon çizgi filmlerin çok anlamlı olacağını kaydeden Özcoşar, sosyal medyada Hashtag çalışmasına destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Rektör Özcoşar, “Mardin’in bir şehir olarak şekillenmesinde büyük katkısı olan Artuklular, Mardin’i bir şehir olarak inşa ederken büyük ölçüde Mardin’den önce idare ettikleri Kudüs’ten etkilendiler. Mardin’i inşa eden Artuklu iradesi, Kudüs deneyimi ve tecrübesi üzerine inşa etmiştir. Bu sebeple Mardin, sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Kudüs mimarisi ve ruhunu en çok yansıtan ve yaşatan şehir olarak kabul edilebilir. Mardin denlince Kudüs, Kudüs denilince Mardin akla gelebilecek bir birliktelikten bahsetmek gerekiyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar
“Mardin Artuklu Üniversitesi Kudüs’e daha fazla önem ve özen gösteren bir anlayışla hareket ediyor”
Özcoşar, iki şehir arasındaki kardeşlik bağı üzerine yapılan çalışmalar kapsamında daha önce MAÜ ile Filistin’deki Kudüs (Al Quds) Üniversitesi ile akademik iş birliği projeleri yürütmek üzere “Kardeş Üniversite” protokolü imzaladıklarını anımsattı.
Bir sonraki adım olarak da Mardin ve Kudüs şehirlerinin “Kardeş Şehir” olmalarını umut ettiğini belirten Özcoşar, bu doğrultuda sürdürülecek çalışmalara üniversite olarak her türlü katkı ve desteği vereceklerini söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Kudüs’e daha fazla önem ve özen gösteren bir anlayış içinde hareket ettiklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)