• DOLAR 34.652
  • EURO 36.407
  • ALTIN 2931.241
  • ...
Bağ budama mevsimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt’in Şirvan ilçesi Yağcılar (Sisem) köyünde yoğun mesai yapan çiftçiler, toprağı işlemeye ve bağlarını budamaya başladı.

Üzümüyle meşhur Şirvan ilçesinde üzüm bağlarında budama ile bakım işleriyle hummalı bir çalışma içerisine giren çiftçiler, budamayı üzüm ağaçlarının kuvvetlenmesi ve veriminin artması için yaptıklarını kaydetti.

"Budama yapmayı bilmek çok önemli"

Yağcılar köyünde yaklaşık 25 dönüm arazide üzüm ağaçları bulunan ve budama işleminin zamanında yapılmasının önemine dikkat çeken çiftçilerden Mustafa İrge, budama ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda budama yapmanın tam zamanı, budama yapmak verim için çok önemlidir. Budama yapılmadığında verim kaybı yaşanır. Budama yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta üzümün hangi daldan geldiğini bilmek gerekiyor. Dalların bazılarında üzüm olurken bazı dallar da ise üzüm yok buna dikkat edilmediğinde üzüm verimi alamayız ve her şeyi berbat ederiz. Budama yapmayı bilmek çok önemli.”

Ailenin geçimini üzüm bağından elde ettiği gelir ile sağladığını dile getiren İrge, verim döneminde elde ettiği üzümü birçok alanda değerlendirdiğini söyledi.  

Üzüm ağacı ne zaman budanır ve nelere dikkat edilmelidir?

Her yıl mart ayının ortaları veya sonlarında budama yaptıklarını ifade eden İrge, “Ayın başında budama yapılması durumunda verim kaybı yaşanır. Elde ettiğimiz üzümleri genelde bir kısmını kuru üzüm, bir kısmını pekmez, geriye kalanı ise üzüm olarak satıyoruz.” dedi.

Bağda zamanında ve doğru budama, üzümün hem kalitesini hem de rekoltesini (yıllık verimini) arttırıyor. Aksi ise verim kaybına sebep oluyor. Bağlarda kış budaması sonbaharda yaprakların döküldüğü dönemden ilkbaharda gözlerin kabarmaya başladığı döneme kadar geçen süre içerisinde yapılır.

Ancak bu devre içinde budamanın yapılacağı zamanı iklim koşulları belirler. Kışları ılık geçen bölgelerde yaprak dökümünden itibaren hava ve toprak koşullarının elverişli olduğu dönemlerde budama yapılabilir.

Kışları sert geçen donlarının tehlike oluşturduğu bölgelerde budamanın mümkün olduğunca geciktirilmesi faydalıdır.

Budamanın, şubat sonu veya mart içinde yapılması gerekir. Budama, bütün bitkiler için olduğu gibi üzüm asmaları için de oldukça önemli bir kültürel işlemdir. Budama sırasında bırakılacak göz miktarı, bir sonraki yılın ürününü oluşturuyor. Asma üzerinde besleyebileceğinden fazla miktarda oluşacak salkım, üzümün çok fakat kalitesiz yetişmesine yol açıyor. Asmanın gelişme durumuna göre az sayıda bırakılacak göz ise salkımların iri olmasının yanında asmanın yeşil aksamının fazla, yıllık sürgünlerin kaba yapılı ve kalın olmasını sağlıyor. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir