• DOLAR 32.462
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2440.71
  • ...
Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve Rusya, 'renkli devrimlere' karşı birlikte çalışmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pazar günü Ulusal Halk Kongresi'nin bir oturumunda Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Çin ve Rusya'nın her zaman dünyada barış ve istikrarın direği olduğunu" söyledi. Wang Yi, "Tarih gösteriyor ki, dünya ne kadar istikrarsız ve çalkantılı olursa, Çin ile Rusya arasındaki işbirliği o kadar kararlı hale gelir." dedi. 

Russia Today'de yer alan habere göre Wang Yi, iki ulusun "stratejik bir karşılıklı güven modeli inşa edeceğini, temel çıkarlarını koruyacağını, ‘renkli devrimlere’ karşı güçlerini birleştirip her türlü yanlış bilgiyle savaşmak için birbirlerinin egemenlik ve siyasi güvenliğini sıkıca destekleyeceğini’’ duyurdu.

Çin ve Rusya'nın Kovid-19 salgınıyla mücadelede "yan yana" mücadele ettiklerini ve "siyasi virüs’’ ile mücadele etmek için de birlikte çalışmaya" hazır olduklarını kaydetti.

Wang Yi, Washington'u Çin için potansiyel bir tehdit olarak tanımlarken, "ABD ile işbirliği yapmaya hazırız ve yapay olarak oluşturulan yeni engelleri bahane etmeyeceğiz" dedi.

Pekin ve Moskova, son yıllarda yaptırımlar, ticari anlaşmazlıklar ve Batı ile gittikçe artan gergin ilişkiler nedeniyle daha yakın bir ilişkiye ihtiyaç duydular. 2019'da Çin başbakanı Xi Jinping, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i "en iyi arkadaşı" olarak nitelendirdi. Geçen yılın sonunda, iki lider prensipte "değişmeden" daha yakın ortaklıklar geliştirme ve "iki ülkeyi bastırma ve bölme girişimlerine etkin bir şekilde direnme" konusunda anlaştılar.

Bununla birlikte, analistler daha önceki sıcak retoriğe rağmen, Rusya-Çin ilişkilerinin NATO ve AB gibi Batı bloklarına kıyasla sağlam temellere dayanmadığını iddia etmişlerdi.

Bununla birlikte, ilişkiler şüphesiz son yıllarda çözüldü. Her iki devlet komünizm ideolojisini paylaşmalarına rağmen, 1969'da Çin ve Sovyetler Birliği, Uzak Doğu Asya'daki tartışmalı topraklarda bir dizi çatışmaya girdi.

Bu ayın başlarında, bazı Batılı kuruluşlar, her iki ülkeden bilgisayar korsanlarının, Avrupa aday aşısı ile ilgili verileri çalmak için bir siber casusluk kampanyası yürüttüğünü iddia etti. Aynı zamanda, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin iki ülkeden geleceği iddia edilen siber saldırılardan endişe duyduğu bildirildi. 

Çeviri: Emirhan Kemendi 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir