• DOLAR 34.656
  • EURO 36.369
  • ALTIN 2928.271
  • ...
Genç kadının arıcılık hikâyesi takdir topluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt’in merkeze bağlı Bayraktepe köyünde ikamet eden 8 kız, 2 erkek 10 nüfuslu Özbey, ailesi için bal üreticiliği geçim kaynağı oldu.

Babasının teşviki ile bal arıcılığı mesleğine başlayan ve "Genç çiftçi Hibe Projesi" ile de KOSGEB’den sertifikasını alarak arıcılık eğitimini tamamlayan Şükriye Özbey (22), 3 kız kardeşine de arıcılık mesleğini öğreterek güzel bir başarı hikâyesi yazdı.

"Arıcılık hikâyesi babamın teşvikiyle başladı"

KOSGEB desteği ile aldığı 40 kovanı 300 kovana çıkarmayı başaran genç kadın girişimci Özbey, bal üreticiliğine giden süreci şöyle anlattı: "Arıcılık hikâyesi babamın teşvikiyle başladı. Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yaptım ve başvurum kabul edildi. 40 kovan ile başladım ama şuanda bu sayıyı 300 kovana çıktı, kız kardeşlerim ile ailece bu mesleği icra ediyoruz. Bu mesleğe başlamadan önce bu işin eğitimini aldım ve daha sonra 2019 yılında "Kadın Girişimci" KOSGEB sertifikasına sahip oldum, şunda kardeşlerimle birlikte balımızı üretiyoruz ve çevremize satıyoruz."

"Kız kardeşlerimle kendi markamızı oluşturmak istiyoruz"

Kız kardeşleriyle hedeflerinin kendi markalarını üretmek olduğunu söyleyen Özbey, "İlk başlarda çok zorlandım, arıların uğraşı çok zor ama severek bu işi yapıyorum. Bu işe o kadar alıştım ki arılar ısırsa bile hissetmiyorum, ilk bu işe başladığımda çok korkuyordum, hatta ağladığım günler oldu ama şimdi küçükten büyüğe bütün kardeşlerimle birlikte bu işi yapıyoruz." diye konuştu.

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan "Genç çiftçi hibe projesi" vesilesiyle kızını bu projeye dâhil olması için teşvik ettiğini söyleyen Abdurrezak Özbey, kendisinin de daha önce arıcılık mesleğine ilgisi olduğunu ve bu işi hobi olarak yaptığını kaydetti.

Özbey, "Bal üreticiliğinin bir geliri olduğunu fark ettikten sonra ticaretini yapmaya başladık. Ve sonrasında işlerimizi büyüttük. Kızım belgesini alıp hibe desteği almaya hak kazandıktan sonra ailece arıcılık mesleğine başladık. Ben ilk başlarda 5-6 kovanla hobi olarak arıcılık yapıyordum.  Allah’a hamdolsun ki kızım 40 kovanla başladığı arıcılık mesleğini 300 kovana çıkarmayı başardı. Memnunuz, üretim güzel bir şey, helal ve güzel bir üretimi herkese tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

2016-2017 yıllarında Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle 40 kovan ile başlayıp yaklaşık 300 kovana çıkan Şükriye Özbey’in başarı hikâyesine şahit olduklarını ifade eden Siirt Vali Yardımcısı Abdülhamit Karaca, Özbey’i takdirle karşıladığını söyledi.

3 kız kardeşine mesleği öğreterek ailenin tamamını arıcı yaptı

Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan da Özbey’in projeyi geliştirdiğine dikkat çekti. "Şu anda çok güzel bir başarı öyküsüne şahit oluyoruz." diyen Demirhan, "Sadece kendisi, arıcılık yapmakla kalmadı diğer 3 kız kardeşini de bu mesleği öğreterek neredeyse ailesinin tamamını arıcı yaptı. Şu anda tüm aile bizim başlattığımız 'Kırsal kalkınma yatırımları, genç çiftçi hibe projesi' ile verdiğimiz 40 kovanla başlayan serüven devam ediyor. Kendisini bu başarısından dolayı tebrik ediyorum." dedi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir