• DOLAR 34.342
  • EURO 37.49
  • ALTIN 3018.772
  • ...

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan Süt Sığırcılığı Geliştirme Projesi kapsamında İl Özel İdaresi tarafından yüzde 50 hibe ile desteklenen 22 adet 500 litre kapasiteli “Süt Soğutma Tankı”nın üreticilere dağıtım programına katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programa Vali Ekinci’nin yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve ilgili üreticiler katıldı.

Dağıtım programının açılışında konuşan Vali Kadir Ekinci “Bildiğiniz üzere dünya genelinde bir yılı aşkın süredir salgın ile yoğun bir mücadele yaşanıyor. Birçok alanda ağır sonuçlar meydana getiren salgının bizlere hatırlattığı bazı konular var. Bu konulardan bir tanesi de üretim, istihdam ve kendi kendine yetebilmedir.” dedi.

Vali Ekinci şunları söyledi: “Hamdolsun son derece münbit bir coğrafyada, bereketli topraklarda yaşıyoruz. Yüce rabbimizin lütfettiği bu potansiyeli teknoloji ile buluşturup Bingöl adına daha güçlü bir tarım ve hayvancılık imkanına dönüştürmeyi hedefliyoruz. İşte bu niyetle, çiftçimizi desteklemek, üretimi geliştirmek, bölgemizi üretim ve istihdam açısından kalkındırmak amaçlı çalışmalar yapıyoruz.  Bu anlamda hayvancılık yapmak isteyen bütün üreticilerimize ekipman temininde yardımcı oluyor, eğitimler veriyor, istihdama katkı sunuyoruz. Bildiğiniz üzere ilimiz, 2020 yılı TÜİK verilerine göre 144 bin büyükbaş, 720 bin 852 küçükbaş varlığına sahip bir ildir. İlimizin tarım arazisi varlığı yaklaşık 141 bin hektar, mera varlığı ise 350 bin hektardır.

Son yılların en büyük özel sektör yatırımı olan ve tam kapasiteye ulaştığında Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük hayvancılık işletmesi olacak olan SÜTAŞ Entegre Tesisleri’ne bağlı olarak ilimiz, kalkınma modelini tarım ve hayvancılık olarak belirlemiş durumdadır.

Bundan dolayı özellikle süt sığırcılığına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tabi günlük bin 12 ton süt işleme kapasiteli bir entegre tesisi karşısında küçük ölçekli süt işletme tesislerimizi düşündüğümüzde ilimizin mevcut haliyle bu süt ihtiyacını karşılaması mümkün değildi. Bu nedenle ilimizin süt sığırcılığı altyapısını güçlendirme çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettiriyoruz.

Öncelikle ilimizde süt sığırcılığının geliştirilmesi, verimin artırılması, yem bitkisi üretiminin artırılması, sütün hijyenik ortamda sağılması, soğuk zincir ile muhafaza edilmesi ve sanayiye aktarılması sürecini bir bütün olarak ele aldık.

Bu kapsamda özellikle süt sığırcılığının olmazsa olmazı olan silajlık mısır üretiminde ilimizin üretimini 3 yılda yaklaşık 16.000 tondan 54.000 tona çıkardık. Aynı zamanda bir ilki gerçekleştirerek 2020 yılında ilk kez il dışına silajlık yem satışı gerçekleştirdik.

Sütün hijyenik olarak sağılması ve soğuk zincirle sanayiye aktarımın sağlanabilmesi için, Bingöl İl Özel İdaresi bütçesinden yüzde 80 hibe ile 100 adet mobil süt sağım makinesi, DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yüzde 70 hibe desteği ile 323 adet mobil süt sağım makinesi dağıtımını geçtiğimiz yıllarda tamamladık.

Bunun yanında Fırat Kalkınma Ajansının yüzde 90 hibe desteği ile ilimizin süt sığırcılığı fizibilite raporunu hazırlattık. Bu doğrultuda, ilimizde önceki yıllarda yapılmış ve atıl durumda olan 22 adet süt toplama merkezimizin bakım ve onarımını gerçekleştirerek faaliyete geçirdik.

Yine Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 90 hibe ile desteklenen yaklaşık 3 milyon TL bütçeli “Sütün Bereketiyle Kırsal Kalkınma” projesi kapsamında süt toplama kapasitesi 23 ton olan 10 adet süt toplama merkezi kurulumunu 2021 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Tüm bu çalışmaların devamı olarak bugün burada, fiziki şartları uygun olan 22 yetiştiricimize, İl Özel İdaresi tarafından yüzde 50 hibe ile desteklenen 22 adet 500 litre kapasiteli süt soğutma tankının dağıtımını gerçekleştireceğiz inşallah.” (İLKHA)