Gaziantep’te “Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Kahramanlar Sergisi” açıldı
Gaziantep’te Hisart Canlı Tarih Müzesi koleksiyonuna ait eserlerden oluşan “Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Kahramanlar Sergisi” Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te açıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde açılan ve büyük bir ilgi gören sergide konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, 2021 yılının Gaziantep’in kurtuluşunun 100’üncü yılı olduğunu hatırlattı.
Bu özel yıl dolayısıyla her hafta farklı etkinlikler yapıldığını anımsatan Gül, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ve Nejat Çuhadaroğlu iş birliğinde Kurtuluş Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı’nda mücadele veren kadın kahramanların sergisi ziyaretçilerine açıldığını ifade etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Çok özel bir haftada ve mekandayız. Bizi gazi yapan 100’üncü yıldayız. Bizi 100 yıl önce gazi yapan ecdadı rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.
Müzelerin önemine dikkat çeken Şahin,, “Biz büyük bir tarihin emanetçileriyiz. Çocuklarımıza, geleceğimize bırakacağımız çok güçlü bir geçmişimiz var. Neden kadın kahramanlar? İnsanlık ve medeniyet tarihine baktığınız zaman Hazreti Adem ile Hazreti Havva’dan beri insanoğlu kadınıyla erkeğiyle bu yolculukta beraberdir. Ama yaşanan tarih ile yazılan tarih arasında bir uyuşmazlık ve eksikliğin olduğunu görüyoruz. Kadın kahramanların, kadın gazilerin, kadın şehitlerin ismi çok fazla dile getirilmiyordu. O kadar çok kadın şehidimiz var ki unutmamız, unutturmamız lazım. Anadolu ismini anadan yani kadından alıyor. O nedenle geçmişimize bakarak geleceğimize yol çizmemiz lazım. Tek kanatlı kuş uçamaz. Bizim de geleceğe bırakacağımız en büyük miras bu yolculuğu geleceğe götürmek. Açılışını yaptığımız müzede kadın kahramanlarımızın neler yaptığına tanıklık etme şansına erişeceğiz. Çok özel bir çalışma var burada. İlk kez Gaziantep’e getirdik.” diye konuştu.
Hisart Canlı Tarih Müzesi Kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, Türkiye’de ilk kez kadın kahramanlar sergisine Gaziantep’te ev sahipliği yaptığını belirtti.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek sergi açıldı. Sergiyi gezen Vali Gül ve protokol, Çuhadaroğlu’ndan eserler hakkında bilgi aldı.
Sergi kapsamında, Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) tarafından kurulan hemşirelik kursları belge ve fotoğrafları, yardım rozetleri ve kartpostalları ile ilk hemşire Safiye Hüseyin Elbi’ye ait madalyalar, mektuplar ayrıca savaş esnasında cephane ve erzak taşıma faaliyetlerini gösteren fotoğraf ve evraklar, fişek fabrikasında çalışan kadın ve çocukların fotoğrafları, kartpostal, aksesuar, rozet, madalya, Şefkat nişanı, mektup, propaganda afişleri, dönemin gazete nüshaları, bilgi belge ve fotoğrafları ziyaretçilerle buluştu. (İLKHA)