Alkol, madde ve internet bağımlılığı nedeniyle gençler büyük tehdit altında
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yeşilay Haftası" dolayısıyla açıklama yaptı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de madde kullanım oranın her geçen gün arttığına dikkat çeken Güneş, özellikle gençlerin ve çocukların çok büyük tehdit altında olduğu vurguladı.
Madde bağımlılığı, alkol ve internet bağımlılığının çocukları ve gençleri esir aldığını, bunun ilerde ciddi manada olumsuz sonuçlar doğuracağının altını çizen Güneş, uyarılarda bulunarak acilen bağımlılıklarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
“Bilgisayar, telefon, internet çocuklarımızı, gençlerimizi esir almış durumda”
Mücadelenin ilk olarak aileden başlaması gerektiğini belirten Güneş “Her yıl mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay denilince akla uyuşturucu, alkol ve kötülüklerle mücadele gelmektedir. Son olarak da internet bağımlılığıyla mücadele de bu kapsama girmiştir. Bilgisayar, telefon, internet çocuklarımızı, gençlerimizi esir almış durumda. Bununla ilgili büyük bir mücadele vermek gerekir. Tabi bu mücadele aileden başlaması gerekir. Herkes kendi çocuğuyla ilgilenirse, çocuklar kötü alışkanlıklara yakalanmayacaktır.” açıklamasında bulundu.
Madde bağımlılığıyla mücadele eden kurumların olduğunu anlatan Güneş “Batman’da madde bağımlılığıyla mücadele eden iki yer var. A tipi danışmanlık merkezi İl Sağlık Müdürlüğünde bulunmaktadır. Bayındırlık Mahallesi’nde ise Yeşilay Danışmanlık Merkezi bulunmaktadır. Madde bağımlılığına yakalanan kişiler buralara gidip tedavilerine yönelik destekte bulunabilirler.” dedi.
“Gençlere çok önem vermek gerekir”
Gençlerin iyi yerlere kanalize edilmesi için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade eden Güneş şöyle devam etti:
“Türkiye genç bir nüfusa sahiptir. Ülke nüfusunun yüzde 15,9’u gençlerden oluşmaktadır. TÜİK verilerine göre, Batman’ımızın nüfusunun yüzde 21,9’u ise gençlerden oluşmaktadır. Gençler için ayrı bir parantez açmak lazım. Gençlere çok önem vermek gerekir. Gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için onlara her türlü desteği vermek gerekir. Bu destek de aileden başlanmalıdır.”
“Çözüm odaklı çalışmalıyız”
Madde bağımlılığına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Güneş “Uyuşturucu yaşının hemen hemen ilkokul çağına kadar düştüğünü görmekteyiz. Uyuşturucu çocuklarımızın yok olmasına neden olmaktadır. Önderlerimiz, STK’larımız sık sık bir araya gelip bu konu üzerinde istişareler yapmalıdır. Çocuklarımızı bu müpteladan kurtarabilmek için neler yapabilirizi konuşmamız gerekir. Bunun için çözüm odaklı çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Alkol yasaklanmalı”
Toplumu felakete sürükleyen bir diğer önemli konunun ise alkol olduğuna işaret eden Güneş konuşmasını şöyle tamamladı:
“Tüm toplumun mustarip olduğu bir diğer konu da alkoldür. Günümüzde hem cinayetlerin hem kazaların hem aile içi çatışmaların, intiharların en büyük sebeplerinden bir tanesi de alkoldür. Alkol tüketiminin yaygınlaşması milletlerin yok olmasına neden olmaktadır. Araştırmalara göre, dünya genelinde yılda üç buçuk milyon insan alkolden dolayı ölmektedir. Bu vahim bir şeydir. Bu nedenle ülkeler alkolü yasaklamalıdır.”(İLKHA)