• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçinin bulduğu göktaşına 180 bin dolarlık alıcı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çorum’un Alaca ilçesinde 12 haneli Gerdekkaya köyünde oturan çiftçi Mutlu Yılmaz, Nisan 2019'da nohut ektiği tarlasını hasada hazırladığı sırada gördüğü büyükçe bir taşı kaldırmaya çalıştı.

Ancak Yılmaz, taşı ağır olması nedeniyle yerinden hareket ettiremedi.

Görünüşünün farklı olduğunu düşünen Yılmaz, komşularının yardımıyla taşı bulunduğu yerden alarak evine getirdi.

12 ELEMENTLİ “GERDEKKAYA”
Yılmaz, dışı gri renkte olan 68 kilo ağırlığındaki taştan aldığı bir parçayı incelenmesi için bir yakının yardımıyla ABD'deki bir üniversiteye ulaştırdı.

İncelemede, taşın bir göktaşı olduğu ortaya çıktı.

Dünya literatürüne ‘Gerdekkaya’ ismiyle giren göktaşında 12 element bulunduğu Türkiye’nin en büyük üçüncü göktaşı olduğu belirtildi.

180 BİN DOLARA SATTI
Bu süreçte göktaşı, vatandaşların merak etmesi üzerine 1,5 ay süreyle Çorum Müzesi'nde hazırlanan özel bölümde sergilendi.

Yaklaşık 4 bin kişi göktaşını ziyaret etti.

Bu sırada Mutlu Yılmaz en az 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen göktaşını satılığa çıkardı. 2 yıl içerisinde verilen tekliflerin miktarını az bulan Yılmaz, taşı satmadı.

Son olarak Amerika'daki bir alıcı Yılmaz ile iletişime geçti. Yılmaz, 4 bin yıllık göktaşını Amerika'daki alıcıya 180 bin dolar karşılığında satış için anlaştı.

Göktaşının Amerika'ya gönderileceği, orada yapılacak test ve analiz sonuçlarına göre satış işleminin tamamlanacağı belirtildi.

AMERİKA'DAKİ BİR ALICIYA SATILDI
Göktaşını ilk bulduklarında 68 bin dolarlık bir teklif geldiğini dile getiren Yılmaz, "O zaman yeni bulduğumuz için konu hakkında tam fikir sahibi olamadık ve insanlar tarafından yanlış yönlendirildik biz. Bu nedenle taşı vermedik. Sonra o paralara vermediğimiz için pişman da olduk. Daha sonra 6, 8, 20 bin dolarlık teklifler geldi. Son olarak ise Amerika'da değerli taşlar alıp satan bir kişi bizimle irtibata geçti. 180 bin dolar teklif edildi, biz de kabul edip sattık. Ancak resmi prosedürü takip ediyoruz. Resmi yollarla nasıl taşı yurt dışına çıkarabiliriz, bunun araştırması içerisindeyiz. Taşı gönderdikten sonra inceleyecekler, gerekli analiz sonuçları çıkarsa onlar taşı alacak biz de paramızı alacağız." diye konuştu.


“BİRÇOK KİŞİ BİZE TAŞ FOTOĞRAFLARI GÖNDERİYOR”
Göktaşını görmek isteyen birçok kişinin kendilerini ziyarete de geldiğini söyleyen Yılmaz, "Taş için birçok ziyaretçi geldi. Bu taş sayesinde daha yeni insanlarla tanışma fırsatı bulduk. Bizim için çok farklı bir deneyim oldu. Göktaşımız müzede sergilendi, ziyaret edildi. Merak edenler çok oldu. Hatta Türkiye'den birçok yerden taş fotoğrafı gönderenler oldu. Bu konularda bir bilim adamı değiliz. Daha geniş çapta bilgisi olan insanlar var. Bizler de bize ulaşanları, bilim insanlarına yönlendiriyoruz. Göktaşını bulan insana, şans getirmesini dilerim. Benim hayatımda hiçbir değişiklik olmadı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordum yine devam ediyoruz. Satıp paramızı alırsak yine aynı işimize devam edeceğiz. Yine aynı hayatımıza devam edeceğiz." dedi.

Kaynak, dha

Bu haberler de ilginizi çekebilir