Bakan Yardımcısı Yavuz, yurt dışındaki tarihi eserlerin getirilmesi için çalışıyoruz
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ağrı'da bir müze kurulması için çalışmalarının sürdüğünü ve kent dışında bulunan tarihi obje, eserlerin kent geri getirileceğini söyledi.
Yarın düzenlenecek olan Kar ve Buz Festivaline katılmak ve bir takım temaslarda bulunmak için havayolu ile geldiği Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanında Ağrı protokolü tarafından karşılanan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ilk olarak Ağrı Valiliğini ziyaret etti. Valilik ziyaretinin ardından Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Vali Varol ve protokol üyeleri ile Ağrı Belediyesini ziyaret ederek şeref defterini imzaladı. Bakan Yardımcısı Yavuz, Vali Varol Belediye Başkanı Savcı Sayan ve il protokol üyeleri, Kültür ve Kongre Merkezini ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, konferans salonu ve "Etüt Merkezi Projesi" kapsamında yapımı süren çalışma salonlarda incelemelerde bulundu.
Kültür ve Kongre Merkezi içerisinde yer alan İl Halk Kütüphanesi ve Çocuk Kütüphanesinde incelemelerini sürdüren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, ders çalışan gençlerle sohbet edip, başarılar dilerken; satranç oynayan çocuklarla yakinen ilgilendi.
Ziyaretlerini Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde sürdüren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz; kültür, sanat ve turizm değerlerin yaşatılması ve tanıtılması amacıyla yürütülen faaliyetlere ilişkin yetkililerden detaylı bilgi aldı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, KodlaAğrı Uygulama Merkezine ziyarette bulundu. Yenilenerek müze olarak Ağrı'ya kazandırılması planlanan merkezi inceleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, hayallerini kodlayan çocuklarla bir araya geldi.
Burada gazetecilere açıklama yapan Özgül Özkan Yavuz, Ağrı'nın tarihini anlatacak bir müzenin kente kazandırılması için yapılan çalışmaları incelediğini söyledi.
Ağrı'nın hem kültürel anlamda hem de turizm anlamında büyük bir atılımın eşiğinde olduğunun altını çizen Yavuz, il dışında bulunan Ağrı'ya ait tarihi objelerin ve eserlerin kente getirilmesi çalışma yaptıklarını belirtti.
"Ağrı'nın tarihini anlatacak bir müzenin kentimize kazandırılması için çalışmalarımıza yerinde başladık"
Bakan Yardımcısı Yavuz, "Kadim kent Ağrı'mızın hem kültürel mirası tarihi anlamında ve hem de turizm, tanıtım anlamında neler yapabiliriz diye Kültür Turizm Bakanlığı olarak yapılan çalışmaları görmek için bugün Ağrı'dayım. Sayın Valimiz ve sayın Belediye Başkanımız ile birlikte kentin kütüphane imkanlarının artırılması, genç ve çocuklarımız için okuma salonlarının çoğaltılması ve güçlü tarihi ile Ağrı'nın tarihini anlatacak bir müzenin kentimize kazandırılması için çalışmalarımıza yerinde başladık." ifadelerini kullandı.
"Kentimiz hem kültürel anlamda hem de turizm anlamında büyük bir atılımın eşiğinde…"
Konuşmasında Ağrı Dağı'nın yakın tarihte tırmanışa açıldığını hatırlatan Yavuz, "Çok kısa bir süre önce Ağrı Dağı tırmanışa açıldı, bu anlamda Ağrı kentimizin turizm anlamında da önü çok açık çünkü dünyada Ağrı Dağı'nı bilmeyen kimse yoktur. Ağrı Dağı zaten dünyanın ünlü destinasyonlarından birisi. Ağrı Dağı'nın inşallah turizme kazandırılması ile kente hem sosyal anlamda ve hem de ekonomik anlamda çok büyük katkısı olacak. Kentimiz hem kültürel anlamda hem de turizm anlamında büyük bir atılımın eşiğinde, bizde bunu sayın Valimiz ve sayın Belediye Başkanımızla birlikte adım adım sıkı bir işbirliği ile gerçekleştirmek için şehirdeyiz." şeklinde konuştu.
"Yurt dışındaki eserlerimizin Türkiye'ye iadesi ile mücadelesi noktasında her zaman güçlü bir şekilde devam ediyor"
"Ağrı koleksiyonuna ait obje, eserleri buraya taşıyabilmek için çalışma yapıyoruz." diyen Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
Müze çalışmamız kapsamında Ağrı'nın tarihçesini en iyi, etkin şekilde anlatacak, farklı boyutları ile anlatabilecek en iyi koleksiyonu da bir araya getireceğiz. Diğer şehirlerimizin müzelerinde ve depolarında Ağrı koleksiyonuna ait obje, eserleri buraya taşıyabilmek için çalışma yapıyoruz. Yurt dışındaki eserlerimizin Türkiye'ye iadesi ile mücadelesi noktasında her zaman güçlü bir şekilde devam ediyor. Özellikle son 19 yılda çok fazla eserimizi Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde, farklı ülkelerinden ülkeye getirdik. Daha geçen ay Macaristan eser getirdik.
Bakan Yardımcısı buradaki incelemelerinin ardından Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kültür Kongre Merkezini ziyaret etti. Buradan Alpaslan Mahallesinde bulunan Ağrı Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Hünerli Eller Çarşısının açılışına katıldı. Bakan Yardımcısı Yavuz burada yapılan resim, heykeltraş, filografi ve ebru gibi çeşitli alanlarda yapılan eserleri inceledi. Yavuz daha sonra Fırat Mahallesinde bulunan yine Ağrı Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Konukevinin açılına katıldı.
Açılışın ardından folklor ekibi kısa bir halk oyunu gösterisi düzenledi. (İLKHA)