• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Diyaliz teknikerlerinden sertifikasız personel çalıştırılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyaliz Merkezleri Hakkında 1 Mart 2019 tarih ve 30701 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre kamu hastanelerinde diyaliz teknikeri olmayan ve sertifika sahibi olmayan sağlıkçıların çalıştırılmaması kararı alındı. Ancak aradan geçen 2 yıllık süre zarfında birçok kamu hastanesinde farklı branşlardan mezun olan sağlıkçılar diyaliz ünitelerinde görev yapıyor.

Söz konusu yönetmeliğe göre diyaliz merkezlerinde sertifikalı teknikerlerin çalıştırılması gerekirken bu alanda alım yapılmaması sebebiyle diyaliz teknikeri olan çok sayıda sağlıkçı ya işsiz bir şekilde atanmayı bekliyor ya da inşaat gibi birçok alanda, ağır şartlarda çalışmak zorunda kalıyor.

Yaşadıkları mağduriyetle ilgili İLKHA'ya konuşan diyaliz teknikerleri, yayınlanan yönetmelik çerçevesinde atamalarının yapılmamasına tepki göstererek sertifikasız sağlıkçıların bu alanda çalıştırılmasına son verilmesini istedi.

İstihdam sözü verilmesine rağmen istihdam edilmediklerini söyleyen Sevim Ş, "Bizler 24 bin mezunu olan diyaliz ünitelerinden sorumlu diyaliz teknikerleriyiz. Bizlere istihdam sözü verilip bunun için yönetmelik çıkarılmasına rağmen hâlâ istihdam sorunu yaşıyoruz." dedi.

"Sertifikasız personellerin çalıştırılması yönetmeliğin uygulanmaması demektir"

Diyaliz üniteleri ile ilgili yönetmelik çıkarılmasına rağmen bunun uygulanmadığını belirten Nazire D, "Diyaliz sertifikasının kalkmış olması ve sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitelerinde çalıştırılamayacağına yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 1 Mart 2019'da yönetmelik çıkarılmasına rağmen hâlâ kamu hastanelerinde sertifikasız sağlık personelleri çalışmaktadır. Bu personellerin çalışmaya devam etmesi demek çıkarılmış olan yönetmeliğin uygulanmayacağı anlamına gelmektedir." diye konuştu.

Diyaliz bölümü mezunlarından Merve Ö, "Hastanelerden verilen cevaplar diyalizle tedavi sürecinin aksamaması için 'Sertifikasız personel çalıştırıyoruz.' şeklindedir. Peki, bu sürecin aksamaması için neden diyaliz teknikeri alımı yapılmıyor?" şeklinde konuştu.

"Bizim yerimiz inşaat değil diyaliz üniteleridir"

Diyaliz merkezlerinde çalışması gerekirken inşaatta çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Halit E, "Bizler alanlarında 2 sene eğitim almış, staj yapmış, teorik ders görmüş, sınavlardan geçmiş diyaliz teknikerleriyiz. Ancak diyaliz ünitelerinde bizim yerimize eğitim almamış sertifikasız personeller çalıştırılıyor. Bizim yerimiz inşaat değil diyaliz üniteleridir." ifadelerini kullandı.

"Diyaliz ünitelerine diyaliz teknikerleri atansın"

Diyaliz teknikerleri yerine farklı alanlardan sağlıkçıların çalıştırılmasının hak ihlali olduğuna dikkat çeken Seda Ç, "Yerimize getirilen sertifikasız hemşireler kendi alanlarında boşluk oluşturarak kamu haklarının doğru kullanılmamasına neden oluyor. Bundan dolayı sertifikasız personel arkadaşları kendi servislerine çekilmelerini istiyoruz. Bu hastanelerin denetlenmesi ve diyaliz ünitelerine diyaliz teknikerlerinin atanmasını istiyoruz." dedi.

"Amacımız meslektaşlarımız kötülemek değil herkesin endi işini yapmasını sağlamaktır"

Atanamadığı için gübre paketlemesi yapan bir fabrikada çalıştığını söyleyen Halef D. de şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın açıklaması ve yayınladığı yönetmelikte diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalıştırmanın yasak olduğunu belirtmektedir. Bazı kamu hastaneleri sertifikasız personel çalıştırmaya devam etmektedir. Bunun durdurulmasını istiyoruz. Amacımız kamu kurumlarını kötülemek ya da meslektaşlarımızı yerinden etmek değildir. Herkesin kendi işini yapmasını sağlamaktır. Bizim yerimiz gübre paketlemek değil diyalize ihtiyaç duyan hastalarının başında olmaktır." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir