• DOLAR 34.606
  • EURO 36.325
  • ALTIN 2933.504
  • ...

Türkiye’nin yer altı kaynaklarına ilişkin yatırımları sonuç vermeyi sürdürüyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın, Ağrı’da büyük bir altın rezervi bulmuştu. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

AĞRI'YA 300 MİLYON DOLARLIK ALTIN YATIRIMI
İstanbul’da düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Gülal, “Türkiye’de altının 3’te 1’ini Koza Altın çıkarıyor. Türkiye’de 38 noktada sondaj yapıyoruz. Ağrı Diyadin’de Mollakara’da bir rezerv var.

Orada ne kadar rezerv olduğuna dair Avustralya’dan bir enstitüden rapor bekliyoruz. Orada tesis kurmaya değecek bir rezerv var. Fizibilitesini yaptık. Asgari 300 milyon dolarlık bir tesis yatırımımız olacak” dedi.

ZENGİN BİR REZERV VAR
2022 yılı sonuna kadar Ağrı’daki sahadan ilk altını çıkarmayı hedeflediklerini belirten Gülal, “Orada yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacağız. Buradaki rezervin yoğunluğu yüksek. Normalde 2 ton topraktan 1,2 gram altın elde edilir. Ağrı’daki verimin bu rakamdan yüksek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki altın üretiminin üçte birini gerçekleştiren Koza Altın’ın 2019’da 11 ton, 2020’de de 8.5 ton üretim yaptığını belirten TMSF Başkanı, Ağrı Diyadin’de bulunan rezervin devreye alınmasıyla bu rakamın yılda 15 tona çıkacağını söyledi. Muhiddin Gülal, şu bilgileri verdi: “Mayıs sonu ya da haziranda tesisimizi kuracağız. Minimum 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 1000 kişiye yakın istihdam sağlayacağız. Tesis 2022 sonunda üretime başlayacak.”

ALTIN ÜRETİMİNİN ÜÇTE BİRİ KOZA’DAN
Koza Altın’ın 2023 yılında 15 ton altın üreten bir şirket olmayı hedeflediklerini ifade eden TMSF Başkanı Gülal, şu bilgileri paylaştı: “Koza Altın TMSF’ye devredildiğinden bu yana aktif büyüklüğünü yüzde 218 artırarak 2.6 milyar TL’den, 8.3 milyar TL’ye yükseltti.

Özkaynakları yüzde 222 artarak 7.5 milyar TL’ye, cirosu yüzde 212 artarak 3.2 milyar TL’ye, net karı ise yüzde 358 artarak 1.8 milyar TL’ye yükseldi. Çalışan sayısı da yüzde 88 artarak 2 bin 354’e çıktı. Şirket 2020 yılında aktif büyüklüğünü yüzde 32, öz kaynaklarını yüzde 31, cirosunu yüzde 14, net karını ise yüzde 2.5 artırdı.”

Öte yandan FETÖ ile iltisaklı 796 şirkete 5 yıldır ‘vaziyet ettiklerini’ belirten TMSF Başkanı Gülal, kârın geçen yıl yüzde 36 arttığını söyledi. Gülal, “Devlet bu yükten kurtulmalı” dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, fonun yönetimini üstlendiği toplam 796 şirketin geçen yıl salgın koşullarına rağmen karlarını yüzde 36 artırdığını ve 3.4 milyar liraya ulaştığını söyledi. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından FETÖ ile iltisaklı şirketlerin yönetiminin TMSF’ye geçtiğini hatırlatan Muhiddin Gülal, “Mülkiyet hala eski sahiplerinde ama biz vaziyet ediyoruz” dedi.

Bu şirketlerle ilgili davaların beş yıldır sürdüğünü ve henüz tam olarak sonuçlananın bulunmadığını anlatan Gülal, Koza Altın ve Erciyes Anadolu Holding ile ilgili müsadere kararlarının çıktığını ancak onanmadığını söyledi. Mevcut yasalara göre, TMSF’nin, hukuki süreci tamamlanmamış kârlı bir şirketi satamadığını vurgulayan Gülal şunları söyledi:

KANUN DEĞİŞEBİLİR
“Davalar sonuçlandığında Koza Altın’ı Türkiye Varlık Fonu’na devredebiliriz. Erciyes Anadolu Holding’de de halka arz olabilir. Projeksiyonlar çalışılıyor. 15 Temmuz kalkışmasından bu yana 5 yıl oldu. Kesinleşen karar yok. Yargıtay aşamasında olanlar var, istinaf aşamasında olanlar var. Bir kurumun 796 şirket yönetmesi sürdürülebilir değil. Hem devletin hem de TMSF’nin bu yükten kurtulması gerekir. Bu şirketler ile ilgili gelecek projeksiyonu yapmak için davaların sonuçlanması gerekir. 2021’de büyük gruplarda bir iki onama bekliyoruz.” Hükümetin hukuk reformu hazırlığı hatırlatılarak, bu süreçte bu şirketlerin sahipliğini netleştirecek bir yasal değişiklik yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Gülal, bu konuda bir çalışmanın bulunduğunu açıkladı. Gülal, “Ceza kanununda yapılacak bir değişiklikle bunu aşmak istiyoruz” dedi.

40 BİN ÇALIŞAN VAR
Muhiddin Gülal, şu bilgileri verdi: “Bugün itibarıyla elimizde 796 şirketimiz var. Bunların 640 tanesi aktif. Bu şirketlerde 40 bin 61 kişi çalışıyor.”

BANKALARDA TAHSİLAT BİTİYOR
Gülal, 2001 krizinden sonra TMSF’ye devrolan 26 banka ile ilgili çalışmaları şöyle anlattı: “Burada 31.5 milyar dolar kamunun bu bankaların ödemekle yükümlü olduğu değer var. Bu tutarın 23.2 milyar dolarını tahsil ederek Hazine’ye kazandırdık. Burada artık işin sonuna geldik. 250 milyon dolar tahsilat yapabileceğimize dair projeksiyonumuz var. Takiben de artık bu dosyalarımızı da kapatmaya gayret edeceğiz.”

Kaynak: Milliyet