• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Adana’da normalleşme kararları alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Valisi Süleyman Elban başkanlığında İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, “Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler” konusunda olağanüstü toplandı.

İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca kentte mesafe, temizlik kurallarına uymak kaydıyla, aşağıdaki tedbirlerin alınması kararlaştırıldı:

“Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında hafta içi ve hafta sonları 21.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması (21.00 – 05.00 saatleri arası hariç) kaldırılmış olup, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocuklar toplu ulaşım araçlarından diğer vatandaşlarımız gibi yararlanabilecek.

Kentte Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu esaslar çerçevesinde yüz yüze eğitim faaliyetlerinin yürütülmesine karar verilmiştir.

Adana’nın yer aldığı orta risk grubunda belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı ve benzeri) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk grubundaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

Halı saha, yüzme havuzu gibi tesislerin girişinde HES kodu kullanılması ve misafir alınmaması kaydıyla 09.00 ile 19.00 arasında çalışabilecek.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir.

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir.

Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin, Kaymakamlar ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının en üst amirleri tarafından gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda oy birliğiyle karar verilmiştir.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir