• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İhracatçıların konteyner sorunu büyüyerek devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2021 yılının şubat ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerden gerçekleştirilen ihracat rakamlarını değerlendiren sanayiciler ve ihracatçılar, konteyner sorununa çözüm istiyor.

Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci,  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 118 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Şubat 2021’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 178 ülkeye bir milyar 629 milyon 723 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kileci, bölge ihracatının arttığına dikkat çekti.

Gaziantep’ten ise 749 milyon 231 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Kileci, bu rakamla Gaziantep’in en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaştığını söyledi.

Şubat ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artış olduğunu ve 838 milyon 953 bin dolarla en yüksek şubat ayı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Kileci, “Şubat 2021 verilerine göre, toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş, ülke sayısı bakımından en yüksek Şubat ayı değerine ulaşılmıştır.” dedi.

Kileci, Gaziantep’in de en çok ihracat yapan 5’inci il olarak ülke ihracatındaki konumunu koruduğunu ifade etti.

İhracat performansındaki istikrarlı artış devam ettiğini belirten Kileci, “Geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep için yüzde 19’luk, bölgemiz için ise yüzde 17’lik bir artış yaşandı. Birtakım sıkıntılar olsa da ihracatçılarımız bunların üstesinden gelmeyi iyi biliyor.” ifadelerini kullandı.

“İhracatçılarımız, bölge ve ülke ekonomimize omuz vermeye devam ediyor”

Ocak-Şubat 2021 döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yüzde 14,1’lik artışla bir milyar 629 milyon 723 bin dolarlık, Gaziantep’ten de yüzde 14’lük bir artışla toplam bir milyar 418 milyon 838 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirten Kileci, “Bölgemizden 2 bin 299, Gaziantep’ten bin 592 firma geçtiğimiz ay aktif olarak ihracat gerçekleştirmiştir. Bölgemiz ve Gaziantep bu rakamla ihracatçı sayısı bakımından en yüksek şubat ayı değerine ulaşmıştır. Her geçen gün artan sayıları ile ihracatçılarımız, bölge ve ülke ekonomimize omuz vermeye devam ediyor.” dedi.

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,8 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19,5 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin yüzde 15,5 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

“En çok Irak, ABD ve Suriye’ye İhracat yapıldı”

Ocak-Şubat 2021 döneminde 178 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.  Ayrıca makine halıları, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, dış giyim ile diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” diye konuştu.

Kileci, Gaziantep’in  Şubat 2021’de yaptığı 749 milyon 231 bin dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan iller sıralamasındaki 5’incilik konumunu sağlamlaştırdığını ifade etti.

Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranının ise yüzde 148,7 olduğunu belirten Kileci, en çok ihracat yapılan ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller olduğunu kaydetti.

Kileci, Kahramanmaraş'tan 94 milyon dolar, Mardin'den 53,6 milyon dolar, Malatya'dan 25,3 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 13,2 milyon dolar, Diyarbakır'dan 12,8 milyon dolar, Adıyaman'dan 12,2 milyon dolar, Kilis'ten 4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Gaziantep’in ihracatı artarak devam ediyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, şubat ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın şubat ayına göre yüzde 18,8 oranında artarak 749 milyon 324 bin dolara ulaştığını söyledi.

Ocak ayına rekor ihracatla başlayan Gaziantep’in şubat ayında da ihracatını artırdığına dikkat çeken Ünverdi, ”Bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan tüm sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı ve emeği olan herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum.” dedi.

Gaziantep’in ihracattaki başarısıyla hem aylık hem de dönemlik ihracatta 5’inci sırada yer aldığına vurgu yapan Ünverdi, şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz yılın şubat ayında 630 milyon 591 bin dolar olan ihracatımızı bu yılın şubat ayında 749 milyon 324 bin dolara çıkardık. Ocak-Şubat döneminde ise Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 oranında artışla 1 milyar 419 milyon 105 bin dolara ulaştı. 2020 yılının aynı döneminde şehrimizden 1 milyar 246 milyon 468 bin dolar ihracat gerçekleşmişti.”

Değerlendirmesinde hammadde ve konteyner sorununa dikkati çeken Ünverdi, konteyner sorunun büyüyerek devam ettiğini ve ihracatçıların ürün göndermekte çok büyük zorluklar yaşadığının altını çizdi.

“İhracatçılarımızın önündeki konteyner engelinin kalkmasını bekliyoruz”

Ünverdi, yaşanan sorunla ilgili şu görüşlere yer verdi:

“Sanayici ve ihracatçılar olarak son dönemde pandemi dolayısıyla serbest dolaşımın olmamasından dolayı hammadde temininde ciddi zorluklar yaşıyoruz ve konteyner sorunu artarak devam ediyor. Pandemi nedeniyle daralan pazarda tüm güçlüklere rağmen üretiyor ve ihracatımızı artırarak sürdürüyoruz. Fakat dünya armatörlerinin uygulamalarından dolayı konteynerlerimizi göndermekte çok büyük sorun yaşıyoruz. Gaziantep dünyanın 190 ülkesine ihracat yapan bir şehir ve konteyner krizinden en fazla etkilenen şehirler arasındayız. Konteyner bulamadığımız için ürünlerimizi zamanında gönderemediğimiz gibi uluslararası konteyner firmalarının çeşitli sebeplerle fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Sorunun çözümü için sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın beklentilerini ilgili kurumalara ilettik ve bir an önce ihracatçılarımızın önündeki konteyner engelinin kalkmasını bekliyoruz.”

“Uzun zamanadır zorda olan işletmelerimiz biraz olsun nefes alacak”

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’ndan çıkan kontrollü normalleşme kararlarını da değerlendiren Ünverdi, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Alınan kararlar çerçevesine şehrimiz orta risk grubundaki iller arasında yer alıyor. Buna göre restoran ve benzeri işletmeler sınırlı sayıda masa ve sandalye ile HES Kodu sorgulaması yaparak hizmet verebilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocuklarımızın sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Nikah ve düğünler 100 kişiye kadar yapılabilecek. Okullarımız yüz yüze eğitme başlıyor. Ayrıca hafta sonu kısıtlaması şehrimiz için de hafta içi olduğu gibi uygulanacak. Tabi bu gelişmeler en başta sağlık olmak üzere ekonomi açısından da umut verici. Uzun zamanadır zorda olan işletmelerimiz biraz olsun nefes alacak ve ekonomiye olumlu etkileri olacak. Tabi ki temennimiz salgının bitmesi ve tüm kısıtlamaların kalkması. Bu doğrultuda tedbirlere daha fazla dikkat ederek şehrimizin haritadaki sarı olan rengini maviye çevirebilir ve düşük riskli iller arasında yer almasını hep birlikte sağlayabiliriz.”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek, ihracatçıları başarılarından dolayı tebrik etti.

Gaziantep’in üretim ve ihracat potansiyelinin farkında olduklarını belirten Yıldırım, “Pandemiden dolayı küresel düzeyde yaşanan talep daralmasına rağmen ihracatımız yükselen bir ivmeye sahip. Türkiye genelinde bu ay yüzde 9,6'lık artışla, 16 milyar 12 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamına şehrimizin katkısı yüzde 5 civarında. Son dönemdeki euro-dolar paritesindeki artışın da pozitif yansımasını gördüğümüz bu performansı alkışlıyorum. Hedefimiz bu ivmeyi artırarak devam ettirmek olmalı.” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir