• DOLAR 34.701
  • EURO 36.707
  • ALTIN 2967.064
  • ...
`Mostar - Malabadi Gönül Köprüsü` Diyarbakır`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Balkan Anadolu Derneği`nin organizasyonu ile İzmir`den Diyarbakır`a Mostar`dan Malabadi`ye Barış Köprüsü Girişimi adı altında gelen heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir`i ziyaret etti. Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk, dernek yöneticileri, üyeleri, iş adamları, oda başkanları, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, gazeteci ve yazarlardan oluşan 80 kişilik grubu gül ile karşılayan Baydemir`e Belediye Meclis Üyesi Dr. İlhan Diken ve Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş eşlik etti.
 
Milletvekili Sait, "Diyarbakır`da bulunmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi Çanakkale`de şehit olan Kürt, Boşnak kardeşlerimizle nasıl birlikte şehit düştüysek yine birlikte olmak istiyoruz. Kavgadan kimseye kar çıkmaz. Biz gerçekten samimi duygularla geldik. Buradaki arkadaşlarımız samimi duygular ile geldiler. Vatan hasreti çekmiş göçmenler olarak buradayız" diye konuştu.
 
Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk de derneklerinin eş başkanının Siverekli bir Kürt olduğunu belirterek, "Paylaşılamayacak hiçbir şey olmadığını göstermek için biz bunu yaptık" dedi. Diyarbakır`ın konukları tek tek kendilerini tanıtırken Baydemir`in "gül ve gülen yüzle" karşılamasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti. Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da, "Her zamandan fazla barışa ve kardeşliği ihtiyaç duyduk. Uzun yıllar aynı ülkede birbirimizi tanımadan yaşadık. Onun için daha sık gidip gelmeliyiz. İnsanlar konuştukça, empati yaptıkça birbirini daha iyi anlar. Daha çok yakınlaşır. Böylelikle de var olan sorunlarımızı çözme fırsatı buluruz" dedi. Ensarioğlu, bunun kalıcı barışa dönüşmesini umduğunu söyledi.
 
Baydemir: `Yurttaşlar sürece dahil olmalı`
Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir de çoğu ilk kez Diyarbakır`a gelen konuklarına, kentin 8 bin 500 yıllık kesintisiz bir tarihi olduğunu çok dilli, çok kültürlü ve çok inançlı bir kent olduğunu söyledi. Bu ziyaretlerin Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında 30 yıllık çatışmanın yarattığı travmadan kaynaklı uzaklaşmayı ortadan kaldırmayı umduğunu dile getiren Baydemir, "Birbirine dokunmadığımız insan kalmamalı, acısını yüreğimizde hissetmediğimiz bir insan kalmamalı" dedi.
 
Barış köprüsü inşa etmek bir görevdir
Siyasetin sorun çözme mekanizması olduğunun altını çizen Baydemir, "Yurttaşın da talebiyle iktidar ve muhalefet ve yurttaşın katılımıyla sorunu çözmek mecburiyetindedir. Elbette bizler sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da mesulüz" şeklinde konuştu.
 
Türkiye`de barış Ortadoğu`ya da barış getirecektir
Türkiye`nin kendi iç dinamikleri ile barışa kavuştuğunda Ortadoğu`ya da barış geleceğini belirten Baydemir, Türkiye eksiksiz demokrasiye geçiş sağladığında Ortadoğu da eksiksiz demokrasiye geçiş yapacaktır. Bu itibarla Türkiye`de inşa edilecek olan barış sadece Türkiye`ye değil Ortadoğu halkların yaşamına da kalite getirecektir. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir