• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Siirt Üniversitesi akademisyenlerinden tıp eğitimi için yeni bir buluş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Fatih Taş ve Dr. Öğr. Üyesi Güneş Bolatlı, Rektör Nihat Şındak ile birlikte tıp ve sağlık bilimleri eğitiminde; anatomi, histoloji ve fizyoloji gibi bilim dallarının aynı anda öğrenilmesini sağlayan ses, görüntü ve ışık özelliklerine sahip, "Üç Boyutlu Akıllı İnteraktif Maketler ile Yazılım Programları"ndan oluşan eğitim setini tanıttılar.

"Eğitimin alt üst olduğu bir salgın sürecinde patent alınması hem Tıp Fakültesindeki eğitime katkı sağlayacak hem de bilimsel bir özellik katacaktır.” diyen Rektör Nihat Şındak, bu maket setinin özellikle Tıp Fakültesinin temel bilimlerine çok ciddi bir katkı sunacağını kaydetti.

"Farklı bir yeniliğe imza atmanın heyecanını yaşıyoruz"

Akıllı İnteraktif Eğitim Maketler Programı geliştirmek için patent aldıklarını ifade eden Şındak “Böylece üniversitemizde patent sayısı ikiye çıkmış oldu, bu da bizi heyecanlandırıyor. Bu maket setin, özellikle Tıp Fakültesinin temel bilimlerine çok ciddi bir katkı sunacağını düşünüyorum. Öğrencilerimiz, eğitimlerini teorik eğitimin yanı sıra pratik uygulamalarını maket üzerinde gerçekleştirerek hem doku hem duyusal hem de görsel eğitimi bir anda görme fırsatı bulabiliyor. Ayrıca bu akılı maketler, makroskobik ve mikroskobik görüntüyü aynı materyal üzerinde görme fırsatını da veriyor. Dolayısıyla Tıp Fakültesinin özellikle temel bilimlerle ilgili öğrencilerine çok ciddi bir eğitim materyali sunacak.” diye konuştu

Öğrencilerin farklı anabilim dallarındaki derslerini birleştirme noktasında zorlandıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Güneş Bolatlı,“Akıllı İnteraktif Maketler” eğitim setinin tıp eğitimine yeni bir soluk getireceğini kaydetti.

"Biz bu eğitim setinin tıp eğitimine yeni bir soluk getireceğini düşünüyoruz"

Ülkemizde ve dünyada tıp eğitimi kalitesinin tartışıldığını dile getiren Bolatlı “Özellikle laboratuvar eğitimini fakültenin dışına çıkarmak mümkün değil. Bu inovatif eğitim seti öğrencilerin anatomi, fizyoloji, histoloji gibi anabilim dalı derslerini bütüncül yaklaşmalarını ve en önemlisi klinik bilimlere entegre bir şekilde öğrenebilmelerini sağlamaktadır. Fakültenin ilk senelerinde temel bilimler son senelerinde klinik bilimler gösterildiği için öğrenciler çok zorluk yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

"Klasik eğitim metotlarından biraz daha farklı bir eğitim seti tasarladık"

Bu süreçte bilgiyi öğrencilere kısa zamanda ve verimli bir şekilde aktarabilmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Fatih Taş “Klasik eğitim metotlarından biraz daha farklı olan bir eğitim seti tasarladıklarını kaydetti.

Akıllı maket üzerinde bulunan karekod, akıllı cihaz tarafından okutulduğunda, akıllı maket hangi organa aitse onunla ilgili bütün görsel ve işitsel dokümanlara kolayca ulaşılabileceğini ifade eden Taş “Öncelikle patentini aldığımız bu eğitim seti “Akıllı Maketler ile Aplikasyon” yazılım maketinden oluşmaktadır. Akılı maketimiz açılıp kapanma özelliğine sahip olduğu için açılan yüzeylerin birinde incelediğimiz organların makroskobik oluşumlarını görüyoruz. Diğer yüzeyinde ise incelemek istediğimiz organın mikroskobik özelliğini görmüş oluyoruz. Bir de organ üzerindeki oluşumların üzerinde ışıklı ve sensörlü dokunmatik tuşlar olduğu için dokunmatik tuşlara bastığımızda oluşumla alakalı detaylı bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz.” dedi.

"Öğrenciler teorik ve pratik bilgiye, elindeki akıllı cihaz aracılığı ile kolayca ulaşabilecek"

Öğrenci hangi organın akıllı maketini çalışıyor ise çalıştığı organla ilgili bütün teorik ve pratik bilgilere, bütüncül bir yaklaşımla ve kısa sürede ulaşabileceğine dikkat çeken Taş, Akıllı İnteraktif Maketler ile Aplikasyon Programı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bu eğitim setini mideye ait bir akıllı maket ile açıklamaya çalışırsak öğrenci bu maketi eline aldığında mideye ait bütün makroskobik ve mikroskobik oluşumları, dokunmatik sensörler yardımı ile hem görsel hem de işitsel bir şekilde öğrenebilecektir. Öğrenci, ayrıca makete ait karekodu okuttuğunda, mide ile ilgili birçok teorik ve pratik bilgiye, elindeki akıllı cihaz aracılığı ile kolayca ulaşabilecektir.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir